nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Opera

2010. augusztus 19. -I Kolozsvári Magyar Napok mgnyítója importanta:
Telt ház előtt tartották meg beszédeiket a meghívott vendégek a Kolozsvári Magyar Opera termében. A szónokok mindegyike nagyra értékelte a kezdeményezést, hangsúlyozva: a Kolozsvári Magyar Napok minden bizonnyal hozzájárulnak a magyar közösség erősítéséhez, az identitás megőrzéséhez.

A megnyitón beszédet mondott Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke, a rendezvény főszervezője, László Attila alpolgármester, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, Markó Béla RMDSZ-elnök, román kormányfőhelyettes, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, a rendezvény védnöke, Németh Zsolt a Magyar Köztársaság külügyminisztériumának parlamenti államtitkára, Szőcs Géza, a Magyar Köztársaság kultúráért felelős államtitkára, a rendezvény védnöke, Répás Zsuzsanna, a Magyar Köztársaság nemzetpolitikai helyettes államtitkára, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja, a rendezvény védnöke, és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

A megnyitó után a Háromszék Táncegyüttes Böjttől böjtig című előadását tekinthették meg a jelenlévők.


A Kolozsvári Magyar Napok képekben itt látható:

http://cid-ee72880c5a98249c.photos.live.com/browse.aspx/Események/2010.08.18-22.%20%20Kolozsvári%20Magyar%20Napok
 
anunt adãugat de: Horváth László - 13:42 | 21 August, 2010
 

  
2010. augusztus 21. -Ünnepel a kincses Kolozsvár

A magyar és a román kormány, Kolozsvár önkormányzata, a történelmi egyházak és a közélet képviselőinek részvételével nyitották meg tegnap este a hagyományteremtő szándékkal útjára indított Kolozsvári Magyar Napokat a magyar operában.

„Sokféle célt határoztak meg a szervezők, amikor nekiláttak a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésének: a közös ünneplés, gondolkodás, szórakozás, valamint kultúránk, identitásunk és nyelvünk ápolása. A kulcsszó azonban a köz, hiszen arra fektettük a hangsúlyt, hogy közös találkozási pontot építsünk Kolozsvár magyarsága és az innen elszármazottak számára – hangsúlyozta Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei elnöke, a hagyományteremtő szándékkal útjára indított rendezvénysorozat tegnap esti ünnepélyes megnyitóján a magyar operában. A rendezvénysorozat másik főszervezője, László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök, alpolgármester abban látta a rendezvénysorozat lényegét, hogy a kincses város magyarsága együtt örvend értékeinek. Markó Béla RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes Kolozsváron egyetemi hallgatóként töltött éveire emlékezett vissza, hangsúlyozva a város szépségét és történelmi vonzerejét, Erdély fővárosának nevezve a kincses várost. „Kolozsvárt szeretni elegendő okot ad a múlt.

Ha Erdélynek védjegyet kellene választani, akkor az mindenképpen Fadrusz János Mátyás-szobra lehet. Míg van Kolozsvár, van Erdély is, és míg van Erdély, van Kolozsvár” – húzta alá Markó Béla, hozzátéve, aki Erdély többnyelvűségét és kultúráját értéknek tekinti, azt nem zavarhatják a két- vagy háromnyelvű feliratok vagy az önálló magyar állami egyetem. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az EMNT elnöke a rendezvénysorozat apropóján azt kívánta, legyen jó ismét erdélyi, kolozsvári magyarnak lenni, a közösség vívja ki kollektív jogait. Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára egy folyamat kezdetének nevezte a kolozsvári magyar napokat, amelynek során mindenki megtalálhatja önmagát a modern Kolozsváron. Köszöntötte még a rendezvénysorozatot Szőcs Géza, az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettes és Szilágyi Mátyás főkonzul.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 14:25 | 21 August, 2010

2010. augusztus 21. -Újra Kolozsvár lett Cluj

Ünnepélyesen megnyitották az idén első ízben szervezett Kolozsvári Magyar Napokat

„Kolozsvár centrum, és ha az erdélyi magyarságnak valamilyen szimbólumot kellene választanom, akkor mindenképpen a Mátyás-szobrot választanám. Mert a Mátyás-szobor találkozási hely. Találkozási helye a kolozsváriaknak, de találkozási helynek kell lennie bővebb értelemben is” – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnap este a Kolozsvári Magyar Napok első kiadásának ünnepélyes megnyitóján.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a kolozsvári RMDSZ által szervezett rendezvénysorozatot az RMDSZ vezetője mellett Tőkés László, az EMNT elnöke, házigazdaként Sorin Apostu polgármester, illetve Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár indította útjára a sétatéri színházban tartott gálán.

Markó szerint a kincses városban legalább két város van. „Kolozsvár és Cluj, de talán Klausenburg, amelyben a magyarok és románok együtt élnek. De vajon együtt élnek-e, vagy csak egymás mellett? Meg kell értenünk mindnyájunknak, hogy az összefogásban csak gyarapodunk” – zárta ünnepi beszédét a szövetségi elnök.

Elsőként Gergely Balázs főszervező köszöntötte a szép számmal összegyűlt közönséget. „Ez a rendezvénysorozat a közös nyelv, a közös hagyomány és a közös szórakozás jegyében jött létre, kiemelendő a közös szócska, amely rendkívüli fontossággal bír számunkra. A Kolozsvári Magyar Napok a találkozás alkalma az itt élők, a távolból hazatérők és az idegenből érkezők számára” – mondta az EMNT középrégiós elnöke.

Az RMDSZ részéről László Attila alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, a rendezvény az összefogás jegyében jött létre. „Ezennel a város születésnapját is ünnepeljük” – jelentette ki.

A Kolozsvári Magyar Napok tulajdonképpen már a hivatalos megnyitó előtt, Bálint Tibor író egykori otthonában, harangavatással kezdődtek el. Kötő József színháztörténész, RMDSZ-es képviselő az író munkásságát és személyiségét méltatta. „Ha szenteket nem is, de sánta angyalokat tudott teremteni” – mondta el a színháztörténész.

A kulturális programok sorában kettős ünnepség előzte meg a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitóját: kiállítás megnyitójának és könyvbemutatónak adott otthont a Györkös-Mányi emlékház. A Majális utcai emlékházban Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke töltötte be a házigazda szerepét.

A festőművész és zenetanár Györkös-Mányi Albert munkássága előtt tisztelgő intézményben a művész életének jó értelemben vett kettőssége tükröződik: „A képek ölelésébe kerül a zene” – utalt Dáné a kiállítóterem falán függő, zongorára néző festmények „kompozíciójára”. A jelentős átalakításon átesett emlékház „újranyitásán” Kántor Lajos méltatta a művész munkásságát, és megnyitotta a festő egyes képeit bemutató kiállítást.

Délután a Házsongárdban egy háromszéki küldöttség megkoszorúzta a székelyföldi régió jeles szülötteinek sírját. „Köszönjük Háromszék nevében a kolozsváriak meghívását, azt, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és Kovászna megye tanácsának nevében itt, a Házsongárdi temetőben is megemlékezhetünk székely nagyjainkról” – nyitotta meg a koszorúzási ünnepséget Tamás Sándor.

A Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta, igaz, hogy Háromszék adta ezeket a kimagasló személyiségeket a kincses városnak, de ebben a városban lettek igazán naggyá. „Ennek szellemében gondoljuk úgy, hogy kegyeletünket méltóképpen róhatjuk le előttük, amennyiben segítünk a város vezetőségének abban, hogy minél sikeresebben szervezhessék meg idén is és a továbbiakban is a Kolozsvári Magyar Napokat” – mondta Tamás Sándor.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a temetői megemlékezésen elmondta, jövő évtől a Kovászna Megyei Tanács programot indít, amelynek keretében segítenek a Házsongárdi temető síremlékeinek helyreállításában, valamint a Kolozsvári Erdélyi Múzeum-Egyesület anyagi támogatására is ígéretet tett.

A mai nap programkínálata a kincses város újabb nevezetességeit helyezi reflektorfénybe, az érdeklődőknek lehetősége nyílik könyvtárlátogatásra, városvetélkedésre, lesz humoróra, és a Farkas utcában megnyitják a kézműves vásárt is.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 14:42 | 21 August, 2010

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com