nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Galériák » Reményik Sándor Galéria

2010. március 18- MIKLÓS JÁNOS festőművész kiállítása importanta:
MIKLÓS JÁNOSfestőművész kiállítását nyitja meg Józsa István esztéta március 18-án, csütörtökön du. 6 órakor a Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériájában (Kossuth Lajos/22. Decembrie utca 1., bejárat a Bagoly Könyvesbolton keresztül). A megnyitón Terebesi Beáta és Oláh Orsolya Eugene Bozza-darabokat ad elő.

Munkái itt láthatók:
http://cid-ee72880c5a98249c.skydrive.live.com/browse.aspx/GALÉRIA/M
 
anunt adãugat de: Horváth László - 16:58 | 16 Martie, 2010
 

Részletgazdagság és kifinomult megjelenítés Miklós János képein

Miklós János belényesi képzőművész festménykiállítását nyitották meg csütörtökön délután a Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériájában. Az alkotásokat Józsa István esztéta méltatta, az est zenei aláfestéséről pedig Terebesi Beáta és Oláh Orsolya gondoskodott, Eugene Bozza francia zeneszerző által írt darabokat adtak elő.

Szép Krisztinának, a galéria vezetőjének üdvözlő szavai után Józsa István elsőként a Belényesi Református Parókia kiadványaként a nagyváradi Europrint nyomdában készült Száz rajz című kötetet ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Elmondta: a magyar, román és angol előszóval ellátott kiadvány Miklós János több évtizedes munkájával ismerteti meg az érdeklődőt: miközben hűen tükrözi a „balladás Erdély hangulatát”, a rajzoló kézmozdulatát követve, képzeletben akár az egész világot is bejárhatjuk.

– Grafikáihoz hasonlóan a most kiállított festményein is két felület érintkezik, és bár vázlatosak a munkák, részletgazdagság és kifinomult megjelenítés jellemzi őket – értékelte Józsa, majd hozzátette: a képek széléről eltűnik a vonal, ezáltal megszűnik az elszigeteltség, a művész pedig a végtelen irányába nyit. – A folyó, a táj vagy éppen az ember szolgál Miklós János kiindulópontjaként: a vásznat gondosan bontja részletekre, hogy ezáltal épüljön fel a műalkotás. A szürrealista irányzat képviselőihez hasonlóan ő is kiemel részleteket a maguk természetes környezetéből, hogy aztán egy teljesen más térbe helyezze. A képek által szebb és jobb valóság teremtődik, a művész pedig bekapcsolódik a képzőművészet nemzetközi vérkeringésébe.

A méltatás után Miklós János köszönetet mondott, amiért tavaly februárban, a Gy. Szabó Béla Galériában szervezett tárlat után ezúttal a Reményik Galériában is bemutatkozhatott. – Örülök, hogy mostanában különböző helyszíneken állíthatom ki a munkáimat, látványuk ugyanis további alkotásra ösztönöz – magyarázta Miklós János.
F. ZS.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 07:53 | 20 Martie, 2010

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com