nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Galériák » Quadro Galéria

2009. december 17. -Karácsonyi Aukció importanta:
Szeretettel meghívjuk a Quadro Galéria Karácsonyi Aukciójára. Ez alkalommal kalapács alá kerül Jánosi Andrea 18 festménye, a Kincses Képeskönyv – Kolozsvár eredeti illusztrációi.

Az aukció december 17-én, csütörtökön este 7 órakor kezdődik a Quadro Galériában, Napoca (Jókai) utca, 2–4. szám (4. kapu), II. emelet, 64.


*-*--*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*


Kalapács alá kerültek Jánosi Andrea illusztráció


Van-e valaki a kedves vendégek között, aki szeretné ezt a képet magáénak tudni? Van-e valaki, aki a képet ajándékba kívánja adni egyik kedves ismerősének? Hát olyan, aki a képpel együtt a kikiáltási árat is szeretné hazavinni? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel próbálta vásárlásra bírni a kolozsvári Quadro Galériába csütörtökön este betérőket Molnár Levente színművész. A Jókai/Napoca utca 2–4. szám alatt található galéria negyedik, karácsonyi aukcióján a Koinónia Kiadó gondozásában megjelent Kincses Képeskönyv – Kolozsvár kötet Jánosi Andrea által készített illusztrációi kerültek kalapács alá.

Már 2007 óta időutazásra hívnak kicsiket és nagyokat a Kincses Képeskönyv – Kolozsvár készítői: a kötetet lapozók a kétezer évvel ezelőtti római Napoca megismerése mellett a gepidák királyi városába, majd a honfoglaláskori magyar településre repülhetnek, és a megszülető középkori várost is megismerhetik. A kötet létrejöttén fáradozók – mindazok a szakemberek, akik megpróbálták rekonstruálni a kincses város fejlődési szakaszait –, az érdeklődőt napjainkig vezetik az időben, sőt, a jövő Kolozsvárját is elképzelték számunkra.

Ezekről a fejlődési szakaszokról is részletesen hallhattunk Molnár Levente színművésztől, aki korántsem történelemóra-jellegű előadásával bűvölte el a jelenlévőket. „Ezúttal túl kell lépnünk önmagunkon, vásároljon mindenki saját belátása és pénztárcája szerint”– hangsúlyozta. Mint mondta, ő is kezdi megszeretni ezt a várost, és el tudja képzelni, hogy valamelyik illusztrációt a lakása falán lássa. Többnyire azt, amelyet éppen a résztvevők figyelmébe is ajánlott…

Az est folyamán a tizennyolcból négy illusztráció talált gazdára: a Bánffy-palota 1786-os állapotát felidéző alkotás mellett a Ferenc József Tudományegyetem 1872-es képét és az új Nemzeti Színház (mai Román Színház) 1906-os külalakját ábrázoló festményt is sikerült eladni, ugyanakkor a mostanság oly sokat emlegetett Mátyás-szobor 1902-t idéző formáját is hazavihette az egyik lelkes licitáló.
FERENCZ ZSOLT
 
anunt adãugat de: Horváth László - 10:08 | 16 Decembrie, 2009
 

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com