nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Galériák » Gy.Szabó Galéria

2009. április 24. -SZÍNTEREK importanta:
címmel az Apáczai-líceum képzőművészeti tagozata által rendezett tárlatot nyitják meg április 25-én, szombaton 11 órakor a Gy. Szabó Béla Galériában (Főtér 23.). A kiállított gyermekalkotásokat Németh Júlia műkritikus értékeli. Közreműködik Oláh Mátyás, az iskola volt diákja.

-*----*-**-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Fejlődő Színterek

Színterek címmel az Apáczai-líceum képzőművészeti tagozatának tárlata nyílt meg szombaton délelőtt a Gy. Szabó Béla Galériában. Az immár hagyományos évi festménykiállítás, Vörös Alpár iskolaigazgató szerint, csak egy bemutatkozó állomás a diákok idei munkájának gazdag terméséből. Székely Géza szaktanár a képzőművészetnek a gyermekekre gyakorolt személyiségnevelő, gondolkodást fejlesztő és a manapság ugyancsak hiánycikknek számító kreatív gondolkodásra ösztönző hatását emelte ki, és szóvá tette azt a lankadó érdeklődést, amely – más évekhez képest – a mostani Színterek iránt nyilvánult meg a szülők és a többi felnőtt részéről. Az új tanévben a fiatal művészjelöltek, a Kolozsvár Társaság égisze alatt, Kincses Kolozsvárunk témával terveznek közönség elé lépni.

Németh Júlia műkritikus, aki az iskola képzőművészeti tagozatának megalakulása óta figyelemmel követi annak munkáját, az idei tárlatot minőségi ugrásnak nevezte. Szerinte az alkotásokból őszinteség sugárzik, azok olyan lelki színtereket mutatnak be, amelyekből észlelhető a tanár-diák kölcsönhatás. A kiállítás iránt megmutatkozott kezdeti közöny a felnőttek részéről kétségtelenül keserű élmény, de azért pozitív ellenpélda is akadt: a kilencvennégy éves Kós András szobrászművész személyesen volt jelen és győződött meg a fiatal nemzedékek tehetségéről.

A megnyitót Oláh Mátyás volt apáczais véndiák csellóműsora (Kodály-szerzeményt tolmácsolt), Kerekes Bálint három népdala és a Berszán Panna által előadott Szeretethimnusz színezte. A tárlat május 10-ig naponta 10–14 óra között látogatható. Megéri.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 08:08 | 24 Aprilie, 2009
 

    
 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com