nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Galériák » Reményik Sándor Galéria

2008. december 05. -Séta az angyalok kertjében Gonda Zoltánnal importanta:
Fuvolazene vezette be a Gonda Zoltán debreceni festőművész által képekben megálmodott angyalok kertjébe az evangélikus-lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériájába látogató közönséget szerda délután. Az angyalok zenéjét is idéző fuvolatrillák Terebesi Beáta és Oláh Orsolya zeneakadémiai hallgatók közreműködésével csendültek fel, nagyszerű bevezetésként a képzeletbeli sétához.

A szép számban egybegyűlt tárlatlátogató közönséget Szép Krisztina, a galéria vezetője köszöntötte, majd Németh Júlia műkritikus méltatta a képzőművész kiállított munkáit. – A művészetek egy tőről fakadnak, hogy ez mennyire így van, igazolja a jelenlegi kiállítás is, a Séta az angyalok kertjében, amelynek megtekintésekor nekem azonnal a költőt, Dsida Jenőt juttatta eszembe – kezdte beszédét a műkritikus. A festőművész immár sokadik kolozsvári ittléte alkalmával a mi Dsidánkkal együtt játszadozik az angyalokkal, kapja őket ecsetvégre, és hív meg bennünket egy sétára az angyalok kertjébe, mondta Németh Júlia, aki a színek és a fények festőjének nevezte a kiállító művészt.

– Gonda Zoltán a valóságelemekre épített, de olykor már szinte irrealitásba hajló táj erőteljes színeivel, a fények sajátos játékával, drámai felhangokkal dúsítja a látványt. Hogy aztán ismét lírába csapjon át, és virágzó hegyeket, őszi lendületet sugallva fogalmazza színekbe, formákba érzelmeit – hangzott a méltatás. Gonda Zoltán sajátos érzelmi térképéről, amelyet széles ecsetkezeléssel, túláradóan hömpölygő színfolyamokban jelenít meg, s közben grafikusi vénájának is teret engedve, olykor-olykor aprólékosan megmunkált, finoman kidolgozott valóságrészletekkel nyomatékosít, fűzte hozzá a műkritikus. A Szabadság kérdésére, hogy mi vonzza vissza Kolozsvárra, Gonda Zoltán elmondta: 1964 óta rendszeresen jár ide, ahova az emberek vonzzák vissza, a tiszta, őszinte hangulat, az érdeklős. – Lélekben sok mindenben tudok azonosulni az itteniekkel, ugyanakkor átérzem a mindennapi gondjaikat, problémáikat. És nem utolsósorban a csodálatos erdélyi táj, a környezet, úgy érzem, hogy ha másként nem tudok segíteni, akkor, amit otthon, a magam csendességében alkotok, elhozom, megmutatom, hátha a saját lelkem tud azonosulni az itteniek lelkével – magyarázta a festőművész.

A megnyitón Imecs Levente, harmadéves színinövendék a kiállítás hangulatához illő Szilágyi Domokos, Dsida Jenő és Weöres Sándor verseket tolmácsolt. A kiállítás január 10-ig látogatható.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 22:06 | 09 Martie, 2009
 

   
A színek és a fények művésze

Séta az angyalok kertjében címmel Gonda Zoltán festőművész legújabb képeiből nyílt kiállítás Kolozsváron az Evangélikus Püspökség Reményik Sándor Galériájában. A Debrecenben élő művész munkái nem először vendégeskednek a kincses városban: tavaly a Művészeti Múzeumban egyéni kiállítását láthatták az érdeklődők, és többször szerepeltek már a művei csoportos kiállításokon Erdély-szerte.

Gonda Zoltán látványos, ugyanakkor mély mondanivalójú képeiben egyszerre van jelen a vágyott és a megélt, a valóságos és a metafizikai, „angyali” világ – mondta el megnyitóbeszédében Németh Júlia műkritikus, aki a „színek lírikusaként” mutatta be a festőművészt. Mint mondta, Gonda Zoltán alkotói világát Dsida Jenőével érzi rokonnak.

A sejtelmes derengés, a megálmodottak képbe foglalása Gonda Zoltán sok művére jellemző, ugyanakkor jelen vannak a valósághoz jobban kötődő, a teremtés tökélyét megmutatni igyekvő munkái is, amelyek közelebb állnak a „földi” színekhez, a figuralitáshoz. A Tóparti alkony és az Esti csend című tájképein harmonikusan él együtt ez a két világ: a valóságra épített, néha már irrealitásba hajló táj látványát az erős színek, a fények sajátos játéka teszik drámaivá, hangulatuk olykor mégis lírába csap át.

A túláradó színek mellett érvényre jut a művész grafikusi tehetsége is: gondosan kidolgozott valóságrészletek nyomatékosítják a mondanivalót. „Sajátosan összetett módja ez a művészi önkifejezésnek, ahol a gesztusfestészet és a szürreálisba hajló reális jól megfér egymással. Békés együttélésük Gonda Zoltán műveinek egyik legfontosabb sajátossága” – vélekedett Németh Júlia. A Séta az angyalok kertjében című kiállítás január 10-éig látogatható.

Szerző(k): R. Kiss Kornélia
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 10:59 | 17 Mai, 2009

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com