nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

2019. december 17. - A Kolozsvár Társaság 2019. évi kiértékelő beszámolója importanta:
2019. december 17-én, kedden 18 órakor a KT évi kiértékelő gyűlésén felköszöntjük Egyed Ákos történészt, akadémikust a Kolozsvár Társaság vezetőségi tagját, aki egyben a KT alapító tagja is 90. születésnapja alkalmával és T. Veress Évát, nyugalmazott egyetemi docenst, a KT választmányi tagját 80. születésnapja alkalmával. Házigazda: Buchwald Péter.

***

A Kolozsvár Társaság 2019. évi kiértékelő beszámolója

Igen háládatlan feladat egy olyan egyesület tevékenységét 10 perc alatt kiértékelni, amely az áriév során átlagban havonta 3-4 rendezvényt szervezett meg és bonyolított le, összesen 36 rendezvénnyel számolhatunk el az év végén.
Természetesen ez a számszerű kiértékelés nem tükrözi azt a sokszínűséget, amely jellemzi a tevékenységünket ebben az évben. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy 2019 az egyik legsokszínűbb évünk volt, mivel a meglévő három sorozat mellett (Fotó és Film Kolozsváron, Civilek a közösség életében, Kincsteremtő kolozsvári polgárok és Színésznők a KT pódiumán) az idén négy új sorozattal gazdagodott az eseménynaptárunk. Először is megemlíteném a Képzőművészek a KT palettáján sorozatot, amelynek ötletgazdája Horváth László 6 alkalommal hívott meg képzőművészeket, mindannyian más szakosodásúak voltak. A Kolozsvári kertek c. sorozat, melynek Veress Éva az ötletgazdája, ugyancsak hiánypótló, mert eddig nem volt olyan sorozat, amely elsősorban a kerteket és természetet szerető és művelő személyiségeket ismertetné meg a KT közönségével. A sorozat keretén belül négy alkalommal találkozhattak olyan személyiségekkel, illetve emlékükkel, akik tevékenységük által ehhez a témakörhöz kapcsolódnak.
A nők közösségi szerepvállalásának bemutatását célozta meg a Nők a közösségeink életében sorozata, melynek ötletgazdája, Bartók Júlia két alkalommal is olyan kolozsvári és erdélyi nőszövetségeket, nőszervezeteket mutatott be, amelyek jelentős szerepet játszottak a közösség életében…
A Kolozsvári írók sorozat, melyet Egyed Emese irodalomtörténész szervezett olyan könyvek íróit hívta meg három alkalommal, akik kolozsvári írókat mutattak be.
Az új sorozatok mellett az előző éveikben aktív sorozatok is jelentősen részt vettek a KT működésében, így a Fotó és Film Kolozsváron sorozatban 5 alkalommal is a közönség találkozhatott érdekes témákkal, a legegzotikusabb a kétrészes maori világot bemutató vetítéses rendezény volt. A Kincsteremtő kolozsvári polgárok sorozatán belül Nagy Béla két olyan személyiséget mutatott be, akik jelentős szerepet játszottak az újkori Kolozsvár virágzó életében.
A Civilek a közösség életében és a Kolozsvári színésznők a KT pódiumán sorozata egy-egy-egy rendezvénnyel volt jelen az idei tevékenységünkben.
Meg kell említenünk azt is, hogy sikerült a meghívottak körét tágítani olyan értelemben, hogy külföldről jöttek el könyveiket bemutatni (Tar Károly, Csáky Zoltán és Ludvig Daniella)…
A KT egyik legjelentősebb rendezvénye az az emlékkonferencia volt, amellyel a KT 2017-ben elhunyt elnökére, Kántor Lajos emlékének adóztunk, annak a Kántor Lajosnak, aki nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a KT ilyen sokoldalú tevékenységet bonyolítson le és azzal is próbáljuk az ő emlékét továbbéltetni.

Szeretnénk megköszönni minden meghívottnak és a rendezvényeinket megtisztelő érdeklődöknek azt, hogy mellettünk álltak az idén is, mivel nélkülük nem lehetett volna elképzelni a KT tevékenységét, és sikerült a lendületet bennünk továbbéltetni.
2019. December 17, Kolozsvár
Veress Enikő,ügyvezető igazgató


 
anunt adãugat de: Horváth László - 07:54 | 18 Decembrie, 2019
 

Kerek évfordulók a Kolozsvár Társaságnál
70 - 80 - 90
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 08:33 | 18 Decembrie, 2019

Kerek évfordulók a Kolozsvár Társaságnál
Filmezte: Essig József
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 15:15 | 01 Ianuarie, 2020

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com