nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

Egyed Péter 1954-2018 importanta:
Búcsúzunk barátunktól, tagtársunktól, a Kolozsvár Társaság alapító tagjától. Híányozni fogsz Péter. Nyugodj békében.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 08:35 | 04 August, 2018
 

    
Elhunyt Egyed Péter filozófus. Augusztus 6-án búcsúztatják

Elhunyt, 64 évesen, Egyed Péter filozófus, kritikus, költő és író. Kolozsváron született 1954. április 6-án, szülővárosában érettségizett, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán szerzett diplomát.

Tanított Temesváron, majd a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. Az Echinoxban (a BBTE diákszövetségi lapja) és a Korunkban közölt verset, kritikát, tanulmányokat, fordításokat. A parton lovashajnal c. Forrás-kötetének (1978) tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések s a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai (amelyek közül kiemelkedik Bretter György Itt és mást című kötetéhez írott 1979-es bevezető tanulmánya) a filozofikum közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást mutatnak. Az irodalomszemiotika művelője – írja a Romániai Magyar Irodalmi Lexikonban.

Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban (2015., Erdélyi Magyar Írók Ligája) részesítették, 2015-ben pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. A kortárs magyar irodalom és filozófia egyik legnagyobb hatású alkotója, a BBTE oktatója, az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője.
Búcsúztatására 2018. augusztus 6-án, 11 órakor kerül sor Kolozsvárt, a Farkas utcai Egyetemiek Háza előcsarnokában, temetésére ezt követően a Házsongárdi temetőben.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 08:37 | 04 August, 2018

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com