nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Kolozsvári... » Orvosok - Gyogyszerészek

Fehér Gabirella - 1982 családorvos importanta:
elérhetőség: 0264-532314
 
anunt adãugat de: Horváth László - 19:17 | 13 Octombrie, 2017
 

    
Oltás oltásellenesség ellen
„A kanyarójárvány 2016 februárjában ütötte fel a fejét valahol Kolozs és Beszterce-Naszód megye határán. Azóta négyezerre emelkedett az igazolt kanyarós esetek száma, ezek közül 17 halálos kimenetelű volt. Kivétel nélkül beoltatlan gyerekek betegedtek meg. Az egészségügyi minisztérium azt üzeni minden szülőnek, hogy a védőoltások jelentik az egyetlen hatékony módszert a betegségek megelőzésére. Megfelelő oltási lefedettség hiányában a betegség tovább terjed. Az első dózist tekintve a romániai lakosság átoltottsága 80%-os, a második adaggal az átoltottság csupán 50 százalékos és ez aggasztó”- nyilatkozta nemrég Florian Bodog egészségügyi miniszter, arra biztatva a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket. A hiányzó vakcinákkal kapcsolatosan a tárcavezető elmondta: a hexavalens oltásra aláírták a szerződést, így az március végén kerülhet a kórházakba . Ugyanakkor elindítják a beszerzési eljárást a pneumococcus elleni védőoltásra is, amelyet az egészségügyi minisztérium kötelező oltási listájára is felvettek, de eddig nem volt rá anyagi keret. A szakhatóság a kanyaró elleni oltást népszerűsítő kampánnyal próbálja megelőzni a járvány terjedését. Európában nyolc olyan ország van, ahol a lakosság kanyaróellenes átoltottsági aránya 90-95 százalékos, másutt az arány a romániaihoz hasonló.

Műsorunkban józan észből kapunk oltást, amely tévhitek ellen nyújt védelmet. A vakcinákról volt szó március 23-án az Életfa Családsegítő Egyesület kismamaklub találkozóján. Mi az oltás? Mi ellen oltanak? Hogyan fejtik ki hatásukat az oltások? Melyek a lehetséges mellékhatások? Melyek a ,,kötelező”, illetve a javasolt oltások? Aggódjunk a kanyarójárvány miatt? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ a kisgyerekes szülők dr. Fehér Kardos Gabriella család- és gyermekorvostól.
Előbb az Életfa Egyesület elnökét Deme Ilona pszihológust faggattuk:
-Az oltások elutasítása gyakoribb az értelmiségi szülők körében. Több kismamát ismerek, aki meg van győződve arról, hogy a kanyaró lényegében a szegények betegsége, esetleg a gyenge immunrendszerű gyerek hal bele, az övé pedig el sem kapja. Ez nyilván nem így van. Sokan rámlegyintenek, hogy én bedőlök a gyógyszeripar ámításának és ők biza nem oltatnak.


Dr. Fehér Kardos Gabriella család- és gyermekorvos mondja:
-Volt olyan páciensem, aki 3 évesen már a bölcsődét kijárta, óvodás volt és még nem kapott egyetlen oltást sem. Az elmúlasztott oltásokat nehéz pótolni, mert szabályos ütemterv szerint oltunk. 3 éves kor fölött a Járványtani Intézettől már nem kapunk ingyenes oltásokat, csak azoknak a gyerekeknek, akikre az ütemterv vonatkozik. A szülők pótolhatnak egy pár oltást, viszont ez korhoz is van kötve. Ahhoz, hogy védettséget nyújtson, megvan az ideje, amikor be kell kapnia.
-Sajnos pillanatnyilag nincs kanyaró elleni oltóanyagom. A hűtőszekrényünk üres.


Szerkesztő: Csatári Melinda
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 01:17 | 17 Octombrie, 2017

Légúti megbetegedés: amikor megbomlik a szervezet egyensúlya


A család akut léguti megbetegedéseinek megelőzése – ez volt a témája a csütörtöki, február 13-i Kismamaklub-találkozónak, amelyen a résztvevők meghívottunkkal, dr. Fehér Kardos Gabriella családorvossal beszélgethettek.Megtudtuk: a leggyakrabban előforduló léguti megbetegedések virális vagy bakteriális eredetűek. S hogy ezek miért éppen télen terítik le az embert leginkább, arra is rávilágított a szakember: a szervezet egyensúlyát különböző tényezők bonthatják meg, ezek közül egyik lehet a hideg.

Működésünk akkor kiegyensúlyozott, ha szervezetünk semmiben sem szenved hiányt. Fontos tehát a körültekintő, a lehetőségekhez igazított kímélő életmód: próbáljunk meg például vigyázni arra, hogy elegendő pihenést biztosítsunk magunknak, táplálkozzunk egészségesen, vitamindúsan.

Ha betegség jeleit észleljük, nem kell rögtön gyógyszeres kezeléshez folyamodnunk. Használjuk bátran a régi, jól bevált recepteket, mint például a citromos-mézes tea, köhögésre a feketeretken átcsorgatott méz, reszelt krumpli a talpra, hűtőfürdő láz esetén. Minél kisebb a gyermekünk, annál inkább hajlamosak vagyunk pánikba esni (főként első gyermek esetén) ha belázasodik, folyik az orra, köhögni kezd. A doktornő felhívta a figyelmet: jó, ha jelentkezik a láz, mert ez azt jelenti, hogy a szervezetünk fel tudja venni a harcot a kórokozóval. Természetesen, ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni. Fontos, hogy indokolatlanul ne vegyünk be gyógyszert, bízzuk a szakemberre annak eldöntését, mikor milyen orvosságot használjunk. Az orvos megfelelő vizsgálat és anamnézis felvétel után meg tudja állapítani a diagnózist, szükség esetén pedig szakorvoshoz irányít. Meghívottunk elmondta: a családorvos egyik feladata a páciensek ,,nevelése”, tájékoztatása is. A rendszeres találkozások alkalmával az orvos meg kell hogy tanítsa pácienseinek, hogyan reagáljanak egyes betegségek tüneteire. Természetesen, ehhez fontos a kölcsönös bizalom a felek között.

A beszélgetés során a résztvevő várandós és kisgyermekes anyák kérdéseire is válaszolt a szakember. Szó esett a léguti megbetegedések esetében nagy sikerrel használt aeroszolos kezelésekről, az ebben használt hatóanyagokról. Az adrenalinos kezelésnél figyelni kell az esetleges mellékhatásokra, például a pulzusszám növekedésére – ha ezt észleljük, azonnal hagyjuk abba a kezelést. A gyógynövények sok esetben csodaszerként hatnak, de ezeknek is lehetnek mellékhatásaik: a léguti panaszok esetén sikerrel alkalmazható csombord méhösszehúzódásokat okozhat a várandós kismamáknál. Mézet, propoliszt ne adjunk egy évesnél kisebb gyermeknek, mert allergiás reakciót válthat ki.
Hasznos információk birtokában távoztak a kismamák a találkozóról, azt követően, hogy a doktornő biztosította őket: az anyai ösztönök az esetek túlnyomó többségében bekapcsolnak, és nagyszerűen működnek.

(Szabó Kinga)
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 01:23 | 17 Octombrie, 2017

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com