nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Kolozsvári... » Sportolók

Habala Péter Pál - 1945- Vivó importanta:
Habala Péter Pál 1957-ben kezdte a vívást Uray Zoltán és Pellegrini Adalbert irányításával a kolozsvári Dinamónál. 1959-ben bronzérmet szerzett az országos ifjúsági bajnokságon tőrben, és tagja lett az ifjúsági nemzeti válogatottnak. Négy év után a megszűnő Dinamótól a KMSC-hez igazolt 1961-ben. Ebben az évben megnyerte az országos sportiskolai bajnokságot mind tőrben, mind pedig párbajtőrben. 1963-ban beválogatták az országos ifjúsági csapatba, amelynek 1965-ig volt a tagja. 1964-ben a csapat alapembereként a bécsi ifjúsági vb-re készült, de a megmérettetés előtt sérülést szenvedett. Az országos elsőséget nem tudta visszaszerezni, de a második helyet csapatszinten hatszor, egyéniben pedig egy alkalommal érte el. 1969-ben az egyéni tőrvívás harmadik legjobbjának bizonyult a felnőttek között Romániában, de ekkor már nem kolozsvári színekben vívott: 1966-ban a Brassói Dinamóhoz, majd 1968-ban, egyetemi tanulmányai alatt a bukaresti Egyetemi Csapathoz (CSU) igazolt. Bukaresti évei alatt a felnőtt válogatott tagja volt, de az 1967-es világbajnok és 1969-es világbajnoki bronzérmes csapatba (amelyben Mexikó olimpiai bajnoka, Ionel Drâmba is szerepelt) „nem fért bele”. 1972-ben abbahagyta az aktív sportolást.

Tanulmányai befejezése után, 1973-ban Bukarestből hazatérve a kolozsvári városi sportklub, a KMSC vívószakosztályában két kiváló, tapasztalt szakember kolléga várta. Az ifjú edző átvette a tőroktatást, míg id. Guráth Béla (58) a párbajtőr, Rohonyi László (37) pedig a kard fegyvernemét tanította. Több mint 22 év alatt sportolók nemzedékét oktatta, tanítványai mind egyéniben, mind csapatban számtalan országos és nemzetközi sikert értek el. 1990 és 1993 között mint szövetségi kapitány jó eredménnyel vezette a férfi tőr nemzeti válogatottat, három világbajnokságon vett részt. Volt tanítványát, Mugur Codreanut szakmára nevelte, először mint segédedző, később vezetése alatt a szakosztály kiváló eredményeket ért el.

1994-ben versenyvizsgával elnyerte a Gheorghe Dima Zeneakadémia testnevelő tanári tisztségét. Hű maradt a víváshoz, kidolgozta a színpadi vívás alapjait, doktori disszertációját könyv formájában is kiadta A színpadi vívás az opera és balett előadásokban (Scrima scenică în spectacolul de operă şi balet) címen. Országszerte több mint negyven színház-, opera- és balettelőadásban rendezte a vívójeleneteket. Romániában minden bizonnyal ő az egyedüli ilyen magas fokú végzettségű szakember!
 
anunt adãugat de: Horváth László - 18:51 | 15 Octombrie, 2015
 

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com