nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Galériák » Korunk Galéria

2015. május 06. - Győri Sánta Kinga importanta:
Győri Sánta KINGA Nagybányán született, ahol jelenleg is él és alkot. Kolozsváron, a Ioan Andreescu Művészeti Akadémián diplomázott, textil szakon. Tagja a Romániai Művészek Egyesületének és a budapesti Mednyánszky Társaságnak.
"Vannak festmények, amelyek lenyűgöznek. Vannak festmények, amelyek elgondolkoztatnak. Ritkán vannak festmények, amelyek felébresztik az emberben a birtoklási vágyat! Első találkozásom Kinga festményével Kolozsváron történt bő tíz évvel ezelőtt, nagybányai művészek csoportos kiállításán. Annyira rabul ejtett akkor a kiállított képe, hogy felkutattam Kingát, leutaztam Nagybányára, hogy személyesen is megismerjem és még több festményét láthassam.
Kinga festményeiben benne van az élet maga, néha kilátástalan, sokszor kegyetlen. Kinga mindig a legsötétebb indulatoktól indul, melyeket nagy erőbedobással megpróbál legyőzni. Minden képe egy küzdelem és egy lépés előre, hogy elérje a végső szépet: a szeretetet, a reményt. Kinga megfestette számunkra a maga kis hercegét, és engem is örökre megszelídített képeivel."
(Deuten Makkai Réka, művészettörténész)

A tárlatót Deuten Makkai Réka művészettörténésznyítja meg.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 01:26 | 06 Mai, 2015
 

    
2015. május 22. - Győri Sánta Kinga – aki számára a festés felfedezés
Vannak festmények, amelyek lenyűgöznek. Vannak festmények, amelyek elgondolkoztatnak. Ritkán vannak festmények, amelyek felébresztik az emberben a birtoklási vágyat! Első találkozásom Győri Sánta Kinga festményével Kolozsváron történt bő tíz évvel ezelőtt, nagybányai művészek csoportos kiállításán. Annyira rabul ejtett akkor a kiállított képe, hogy felkutattam Kingát, leutaztam Nagybányára, hogy személyesen is megismerjem és még több festményét láthassam. Azóta is figyelemmel kísérem munkásságát.

Kinga Nagybányán született, Kolozsváron végezte 1998-ban a Ion Andreescu Akadémiát, majd tanulmányai után akkori szobrász férjével visszatért Nagybányára, ahol az ottani kortárs művészeti élet mozgatórugói lettek. Évente megszervezték az Identitás című csoportos kiállítást, amelyre neves fiatal külföldi művészeket is meghívtak, számos nemzetközi művészeti tábor hű résztvevői, sokszor szervezői is. Ugyanakkor a helyi művészeti iskola tanára, a fiatal generáció lelkes vizuális nevelője.
DEUTEN MAKKAI RÉKA
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 04:28 | 22 Mai, 2015

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com