nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

2015. február 26. - Helikon importanta:
x
 
anunt adãugat de: Horváth László - 03:16 | 27 Februarie, 2015
 

2015.03.01. - A 25 éves Helikon folyóiratot ünnepelték

A folyóirat egykori és jelenlegi szerkesztői olvastak fel műveikből a kolozsvári Helikon megalapításának 25. évfordulója alkalmából hétvégén a kolozsvári magyar főkonzulátuson.

helikon_foto_helikon_horvath_laszlo__bFotó: Horváth László

A népes közönséghez elsőként az alapító főszerkesztő, Szilágyi István szólt, felidézve, hogy amióta Döbrentei Gábor kétszáz esztendeje megalapította az Erdélyi Múzeum című folyóiratot, a kincses város sosem szűkölködött minőségi folyóiratokban, minden korban megvoltak a város fontos lapjai. Döbrentei vállalkozását egyébként maga Kazinczy Ferenc is dicsérte: „Igen meg vagyok elégedve az Erdélyi Múzeummal...” – írta egy ízben, így Szilágyi szerint akár ezt a lapot is tekinthetik szellemi elődjüknek.

Az igazi előd azonban mégiscsak az Utunk, hiszen ebből alakult a Helikon közvetlenül a változások után. „1989 decemberének végén ültünk az Utunk szerkesztőségében Király Lászlóval, Egyed Emesével és még néhány kollégával, megszüntettük az akkor már túlságosan proletkultos hangzású Utunkat, és mintegy másfél óra alatt megalapítottuk a Helikont” – idézte fel a történelmi eseményeket az író. Karácsonyi Zsolt jelenlegi főszerkesztő kiemelte: a Helikon úgy tiszteli saját legnemesebb hagyományait, hogy közben a fiatalokról, a pályakezdőkről sem feledkezik el.

Fekete Vince, aki jelenleg a Székelyföld című lapot szerkeszti, annak idején a Helikonban szerkesztette mintegy tíz évig a Serény Múmia című, ifjaknak publikációs felületet adó rovatot, jelenleg pedig ugyanez a rovat A nagy Kilometrik címmel várja a fiatalok műveit. Karácsonyi szerint a Helikon máig az egyik olyan lap a Kárpát-medencében, amely a legtöbb verset közli, de költő-szerkesztőinek számát tekintve is a csúcstartók között szerepel.

Az ünnepi alkalmon a két főszerkesztő mellett a jelenlegi szerkesztők, Papp Attila Zsolt és László Noémi, valamint korábbi szerkesztők, Király László, Egyed Emese és Fekete Vince olvastak fel, a lap legfiatalabb munkatársa, Kecskés Tamás Hunor pedig bemutatta az évfordulóra megújult honlapot, a Helikon.ro oldalt.

A házigazda, Mile Lajos főkonzul bejelentette: hamarosan közös estet szerveznek a Helikonnak és a Műút című miskolci folyóiratnak, ezzel indítva el egy olyan sorozatot, amely a különféle magyar folyóiratokat hivatott közelebb hozni egymáshoz.
Varga László
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 04:19 | 06 Martie, 2015

25 éves a Helikon

Irodalmi esttel ünnepelték a Helikon irodalmi folyóirat megjelenésének 25. évfordulóját csütörtökön. A Magyar Konzulátus rendezvénytermében tartott eseményen az egykori és jelenlegi főszerkesztő szólt a jelenlévőkhöz, a szerkesztőség többi tagja pedig saját alkotásaiból olvasott fel. Az irodalmi estet követően elsőként Szilágyi Istvánnal, a Helikon folyóirat alapító főszerkesztőjével beszélgetett Mihály Noémi.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 19:15 | 11 Mai, 2015

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com