nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Galériák » Minerva ME

2013.Március 26. Demény Péter importanta:
Március 26-án, kedden délután 6 órától a kolozsvári Minerva-ház (Jókai/Napoca u. 16.) Cs. Gyimesi Éva termében Demény Péter Garantált pihenés (Riport Kiadó, Nagyvárad, 2012) című kötetét mutatják be.
A szerzővel Balázs Imre József beszélget.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 20:07 | 17 Martie, 2013
 

   
2013. március 27. - Pihenést garantált Kolozsváron Demény Péter

Demény Péter Garantált pihenés című glosszakötetét mutatták be kedd este a kolozsvári Minerva Házban. A nagyváradi Riport kiadó gondozásában megjelent könyv a Krónika napilap Közterület rovatában megjelent rövid, személyes hangvételű írásokat tartalmazza.

„Amelyik nem egyes szám első személyben íródott, voltaképpen az is egyes szám első személy, hisz én csak magamról tudok írni: ami velem történik, vagy ami mással történik ugyan, de én látom" – vallja az író, aki nosztalgiával beszélt a Krónika szerkesztőségében eltöltött inspiráló, termékeny időszakról.

A napilapnál be kell férni hasábszámba és határidőbe, lapzárta közeledtével az őrület határát súrolja a munkaközösség stressz-szintje: mégis kreativitásra sarkall, igazi műhellyé válik ez a közeg, főleg, ha az embernek olyan kollégái vannak, mint Papp Sándor Zsigmond, Bakk Miklós, Rostás Szabolcs. Az irodalom akkor jó, állítja Demény Péter, ha a forma megihleti az embert, mint ahogy a szonett szerkezete megihlette Shakespeare-t vagy Szabó Lőrincet, vagy ahogy a kötelezően 1800-2000 leütésnyi hely az újság utolsó előtti oldalán megihleti a siető glosszaírót.

„Napilapnál megtanulja az ember, hogy nem kell folyton a halhatatlanságra gondolni. Tisztában voltam vele, hogy amit ma megírok, azt holnap elolvassák, és holnapután már elfelejtik. A napilapos tempó egy nagyon jó eszköz arra, hogy az ember megtanuljon a saját gőgjével bánni" – mondta Demény.

A Garantált pihenés glosszáit, ahogy az írót faggató Balázs Imre József megfogalmazta, kis hétköznapi helyzetek inspirálták, amelyek fura nevű főhősökkel (Töhötömmel, Dezodorral, Makrélával) – voltaképpen persze a szerzővel magával történnek. „Egyik ismerősöm grafomán ördögnek nevezett – idézte fel a szerző –, de én ezen nem sértődöm meg, mert szükségem van az írásra: az íráson keresztül veszek észre dolgokat, az írás által gondolkodom."

Balázs Imre József emlékeztette a hallgatóságot, hogy Demény Péter románul is ír kulturális folyóiratokba, román nyelvű blogot (is) vezet, sőt, román nyelvű kötete jelenik meg hamarosan. „A magyar közegben itthon vagyok. A román közegben viszont olyan vagyok, mint egy paradicsommadár" – véli a Ghidul ipocriţilor (Képmutatók kézikönyve) szerzője, aki, továbbmenve az állathasonlatokban, „érzékeny szarvasmarhának" nevezte magát, mert leírja ugyan fájó pontokra tapintó véleményét, de megesik, hogy csak másnap tudja elolvasni a gyűlölködő hozzászólásokat, mint például: „menj haza Mongóliába!"

„Olyan lelkesen beszélünk arról, hogy nem értenek a románok minket, de a fél kezemen meg tudom számolni, hogy hány magyar ír románul. Ezért vagyok büszke a román nyelvű kötetemre, mert azt jelzi, hogy valami nem hiába volt" – mondta Demény.
T. Koós Imola
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 01:36 | 29 Martie, 2013

2013. március 29. - Egy „közeges” ember viselt dolgai

Demény Péter könyvbemutatója a Minervánál

Ha a március végi hóhullás miatt a kellemes időjárás nem is, de a jó időtöltés mindenképpen garantált volt azon a rendezvényen, amelyre március 26-án került sor a Minerva Művelődési Egyesület székházában. A nagyváradi Riport Kiadó által 2012-ben megjelentetett Garantált pihenés című Demény Péter-kötet bemutatóján Balázs Imre József irodalomkritikus, költő, szerkesztő beszélgetett a szerzővel.
A kötet a szerzőnek a Krónika című napilapban megjelent glosszáiból tartalmaz válogatást, a rövid fülszöveget is jegyző Balázs Imre József szerint ezek az írások megjelenésük idején műfajt teremtettek, s mint mondta, elég volt fellapoznia annak idején a lap glossza rovatát, ahhoz, hogy pontosan értesüljön „a Demény család említésre érdemes viselt dolgairól”. Időnként ugyan Makrélának vagy Dezodornak hívták a főhőst, „de mégis ott égett az írásokban a személyesség, mint egy lekapcsolhatatlan villanykörte”. – Aki valaha is olvasott újságokat, tudja, hogy vannak tárcák, glosszák, de hogy ezek mennyire személyesek, mennyire szólnak arról a személyről, aki írja, az nagyon változó, nem szükségszerű elvárás – jegyezte meg Balázs Imre, hozzáfűzve: ezek a glosszák azonban nagymértékben a szerzőről szóltak, még akkor is, ha többnyire egyes szám harmadik személyben voltak megírva, tehát nagyrészt egyfajta személyességet hordoztak magukban.

Demény Péter szerint ő „egy közeges ember”, annak ellenére, hogy sokszor hangsúlyozza különböző írásaiban, mennyire nem érzi jól magát tömegben és örül annak, hogy író, nem pedig színházi ember például, „ahol annyi mindentől függ az ember teljesítménye”. Fontos tehát számára a közeg, annak mindennapjai, ami pedig a személyességet illeti, úgy érzi, hogy íróként csak magáról tud beszélni, illetve olyan dolgokról, amelyek vele történnek, vagy akár másokkal, de ő is meglátja, megtapasztalja ezeket a történéseket. Ilyen értelemben pedig ő is benne van minden írásában, ennek a fajta személyességnek azonban, mint bevallotta, „meg is itta a levét sokszor”.

A lapnál töltött időszakot illetően csak pozitív élményekről tud beszámolni, még akkor is, ha ez a periódus nagyon nehéz volt, mint minden kezdet. – Sok fiatal volt egy helyen, sok őrület, lehetett abban hinni, hogy megváltjuk a világot, enélkül az idealizmus nélkül én például nem is tudnék írni. Persze, azóta sok minden kopott ebből az idealizmusból, de akkor még nagyon tudtam naiv lenni. Azok nélkül az emberek nélkül, anélkül a hangulat nélkül semmi nem lett volna ezekből az írásokból – elevenítette fel Demény a lapindulás korszakát.

Ami azokat a bizonyos neveket illeti, mint például Makréla, vagy Dezodor, úgy vélte, nem tudná megmondani, miért illette ezeket a figurákat ilyen nevekkel, valószínűleg azon igyekezett, hogy „minél hülyébb nevek legyenek”. – Sokszor fogalmam sem volt, hogy miről fogok írni, pillanatok alatt dőltek el dolgok, például a nevek is. Csak azt tudtam, hogy meg van adva 1800–2000 leütésnyi hely, azt nekem be kell tölteni, és a lehetőségek szerint jókat kell írnom – jegyezte meg a szerző.

Az est folyamán szóba került Demény Péter többi kötete is, mint például a Visszaforgatás című regénye, vagy a verseskötetei, illetve a napi szintű elfoglaltságai, például a blogírás – magyar és román nyelven –, a különböző sajtóorgánumoknál megjelenő rovatai, illetve az utóbbi időben a román sajtóban megjelent cikkei, és a hamarosan megjelenő, szintén román nyelvű könyve is.
KÖLLŐ KATALIN
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 07:17 | 29 Martie, 2013

2013, március 28. - Garantált pihenés glosszákkal
„Akkor jó az irodalom, ha a forma megihleti az embert” – mondta Demény Péter író, költő, újságíró legújabb kötetéről a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva Termében. A nagyváradi Riport Kiadó Napos oldal könyvek sorozatában megjelent Garantált pihenés című glosszagyűjtemény bemutatóján Balázs Imre József költő, irodalomtörténész, egyetemi oktató beszélgetett a meghívottal.
Demény Péter 1999-től írt, mintegy másfélszáz glosszáját magába foglaló új kötetének érdekes nevű szereplői – Makréla, Dezodor, Töhötöm, Pagoda, Peták – a mindennapi életből kiragadott figurák. Ezek az alteregók osztják ciklusokra a kötetet, amelynek rövid, humorral fűszerezett történetei a hétköznapok apró bosszúságairól, albérlőkről és rigolyás háziakról, focimeccsről, szerelemről, családról, rokonokról és az emberi természet furcsaságairól mesélnek.
Az írások akkor születtek, amikor a szerző a Krónika című napilap munkatársa volt. A glosszák a Közterület rovat hasábjain jelentek meg. A napilapos korszak élményeire Demény kellemes nosztalgiával emlékszik vissza. Mint mondta: akkoriban sok fiatal dolgozott a lapnál, olyan kollégái voltak, mint Papp Sándor Zsigmond, Bakk Miklós, Rostás Szabolcs, Ágoston Hugó vagy Karácsonyi Zsolt. „Sok őrület volt egy helyen, lehetett abban hinni, hogy megválhatjuk a világot” – mesélte. Az író mindig is olyan közegben dolgozott szívesen, ahol műhelymunka folyt, és szellemi frissességben teltek a munkanapok.

A glossza alapkövetelménye a tömörség, bele kell férni egy bizonyos karakterszámba. Ugyanakkor rendszerint a vészesen közeledő lapzártáig kell megírni a frappáns írást. A kötöttségek azonban megihletik az embert, akár a szonett Shakespeare-t vagy Szabó Lőrincet. Persze a glossza és általában a napi sajtó műfajai nem a halhatatlanságról szólnak, hiszen amit az újságíró megír, néhány napra rá el is felejti az olvasó, és már más újdonságra vagy éppen egy újabb friss, szellemes glosszára vágyik. „A napilapos tempó egy nagyon jó eszköz arra, hogy az ember megtanuljon a saját gőgjével bánni. Egyik ismerősöm grafomán ördögnek nevezett, ami miatt nem sértődtem meg, mert valóban szükségem van az írásra, ezen keresztül veszek észre dolgokat. Az írás által gondolkodom” – vallotta az író.
A történetek személyes vonatkozásáról elmondta: ő a hőse annak a történetnek is, amelyik nem egyes szám első személyben íródott. „ Én csak magamról tudok beszélni, az is velem történik tulajdonképpen, ami mással, hiszen én meglátom azt, amit a történet szereplője nem”. Tréfás megjegyzése szerint az alkotással nemcsak a saját bőrét viszi vásárra, hanem az olvasóét, a mindennapi emberét is, akiről a történetek szólnak. Ő képtelen csak a fantáziájára hagyatkozni, szüksége van a valóság legalább egy kis magjára.
Szóba kerültek Demény korábbi kötetei is. Balázs Imre József megkérdezte, hogy milyen kapcsolat, hasonlóság és különbség van a Garantált pihenés, a Visszaforgatás című regénye, valamint a Papp Sándor Zsigmonddal közösen írt Meghívó minden keddre című kötete között. A válaszból kiderült: míg utóbbi a kulturális élettel kapcsolatos glosszákat tartalmaz, az új kötet hétköznapibb történéseket dolgoz fel. A Visszaforgatásra is alkalmazható a „hétköznapi” jelző, ám az sokkal „mélyebb” dolgokkal foglalkozik. Másrészt a regény egy nagy családi album, az író a családtagjairól, saját gyerekkoráról mesél benne. Már dolgozott rajta, amikor elkezdtek megszületni a most összegyűjtött glosszák.
A beszélgetés kitért arra, hogy az író blogot vezet, és itt is hasonló jellegű írásokat publikál néha, mint amilyenek ebben a kötetben olvashatók, ám arra még nem gondolt, hogy könyvbe rendezze az ott megjelenő bejegyzéseit. A világháló interaktív közeg, teljesen más, mint az írott lap vagy könyv – vélekedett erről.

Demény egyike annak a kevés erdélyi magyar írónak, akik román nyelven is publikálnak különböző folyóiratokban, kulturális újságokban. Igaz, hogy míg a magyar lapoknál otthonosan mozog, a román sajtóban úgy érzi magát, mint egy paradicsommadár. Nemrégiben a Cartea românească kiadó megkereste azzal, hogy adjanak ki egy kötetet román nyelven írt tárcáiból. Demény nagyon örült a felkérésnek, így hamarosan napvilágot lát a Ghidul ipocriţilor (Képmutatók kézikönyve) című kötete.
„Olyan lelkesen beszélünk arról, hogy nem értenek meg a románok minket, de a fél kezemen meg tudom számolni, hogy hány magyar ír románul” – fogalmazott. Éppen ezért nagyon büszke a román nyelvű kéziratra. Az ismert román kiadó érdeklődése azt jelzi számára, hogy nem volt fölösleges időtöltés ebben a közegben mozogni.
Terveiről szólva beszámolt arról, hogy van egy kötetre való írása filmművészetről, színházról, irodalmi alkotásokról, képzőművészetről, és remélhetőleg még az idén meg fog jelenni. Esszéiben is nagy hangsúlyt kap a személyesség, hiszen nem tud írni olyan filmről, könyvről, kiállításról vagy kötetről, amely nem érinti meg.


Varga Melinda
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 07:47 | 29 Martie, 2013

Demény Péter a "pihenésről" és a "játékról" az Erdélyi Figyelőben
x
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 21:15 | 21 Aprilie, 2013

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com