nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

2013. február 07. - AMBRUS ATTILA ÉS SZABÓ CSABA importanta:
FOLYÓPARTOK – ÚJNOMÁDOK (Riportok Xantus János emlékére) című kötetét mutatják be február 7-én, csütörtökön délután 6 órától a kolozsvári magyar főkonzulátus rendezvénytermében (Főtér/Piaţa Unirii 23. szám, a belső udvarban). A Fehér Holló sorozat legújabb kötete Xantus János kolozsvári földrajztudós halálának 30. évfordulójára készült. Az eseményen köszöntőt mond Magdó János főkonzul. A könyvet Kötő József színháztörténész, valamint a szerzőpáros mutatja be, Köllő Csongor és Laczkó Vass Róbert színművészek részleteket olvasnak fel a kiadványból.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 06:38 | 05 Februarie, 2013
 

   
2013. február 09. - Emlékező és emlékeztető barangolások

Két újságíró a szerzője annak a kötetnek, amelyet Xantus János természettudósunk halálának harmincadik évfordulója tiszteletére csütörtök este mutattak be a magyar konzulátus rendezvénytermében.

A kolozsvári Szabó Csaba és a brassói Ambrus Attila Folyópartok – Újnomádok című, riportokat és jegyzeteket tartalmazó könyve két különböző stílus felhasználásával született meg – mondta bevezetőjében a házigazda, Magdó János főkonzul. Szabó Csaba a hagyományos irodalmat követi, sok jelképpel és személyes véleménnyel átitatva, Ambrus Attila pedig a leíró újságírói látásmódot követte. Mindketten, Xantus Jánoshoz hasonlóan, sok utazási élményt és természetszeretetet mondhatnak magukénak.

A zsúfolásig megtelt teremben részletet vetítettek le a tudós fiának, Xantus Gábornak 1979-ben készült riportfilmjéből, amelyben xantus Jánossal tudós társadalmunk egy másik klasszikusa, Szabó T. Attila beszélget családról, munkáról, könyvekről. A kötetet ismertető Kötő József színháztörténész a reinkarnálódott Xantus-i szellemiséget emelte ki, amely transzszilván hangulatú, mégis a mai globális veszélyek árnyékában már megváltozott. A Folyópartokban Szabó Csaba a természet és az emberi természet, a nemzet és az egyén kapcsolatát érvényesíti, az Újnomádokban pedig Ambrus Attila saját környezetünket állítja szembe a nagyvilággal, azzal a következtetéssel, hogy itt, Közép-Kelet-Európában újra meg kell tanulnunk együtt élni.

A szerzők közül Szabó Csaba a hálátlan hírlapi újságírói munkát megtörő riportsorozat kapcsán hangsúlyozta, hogy általa nemcsak Xantus Jánosra, hanem más kiemelkedő tudósainkra (Mészáros Miklósra, Bodrogi Györgyre stb.) is emlékezik. Ambrus Attila az európai, amerikai, törökországi útjairól hazatérőben városa határában a vándort fogadó tábla lélekmelegítő feliratát idézte, melyen régóta ez áll: Braşov, Brassó, Kronstadt.

A találkozót Köllő Csongor és Laczkó Vass Róbert színművészek fellépése színezte, akik részleteket olvastak fel a kötetből.
Ö. I. B.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 07:52 | 09 Februarie, 2013

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com