nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

2012. április 28. - Kolozsvári színház tegnap és ma importanta:
Április 28-án, szombaton du. 5 órától a Kolozsvár Társaság szervezésében kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melynek meghívottjai: Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Visky András, a színház művészeti aligazgatója, Kötő József színháztörténész. Moderátor: Kántor Lajos irodalomtörténész.
Helyszín: a Kolozsvár Társaság székhelye (Főtér 22.)
 
anunt adãugat de: Horváth László - 21:02 | 12 Aprilie, 2012
 

   
Színházi beszélgetés
2012. április 28-án a Kolozsvár Társaság szervezésében, a Főtér 22. sz. alatti székházban délután 5 órától kerekasztal-beszélgetés zajlott Kolozsvári színház tegnap és ma címmel a színház műsorpolitikájáról. A beszélgetés résztvevői voltak: Tompa Gábor, a színház jelenlegi igazgatója, Visky András művészeti aligazgató, Kötő József színháztörténész, Zsehránszky István színikritikus, valamint Kántor Lajos irodalomtörténész, a Társaság elnöke, mint moderátor.
A május elsejei hosszú hétvége ellenére a beszélgetést nagy érdeklődés kísérte, hiszen a téma rég foglalkoztatja a közönséget, a kolozsvári színházlátogatókat. A rendezvényen résztvettek színházi szakemberek (Dimény Áron, Ketesdy Bea), a sajtó képviselői (Vigh Emese, Varga Melinda), egyetemista diákok, a KT tagjai – összesen több mint 30 személy (lásd a csatolt jelenléti ívet, valamint a rendezvényről készített fotókat egyesületünk honlapján, az alábbi hivatkozás alatt:
http://kolozsvartarsasag.com/anunturi.php?action=3&anunt=1174&subtema=31 ).
A beszélgetés apropóját a közelmúlt jeles színházi embereinek évfordulója szolgáltatta: 70 éve, 1942. március 14-én született Héjja Sándor színművész, 140 éve, 1872. december 8-án Janovics Jenő rendező, színigazgató, a magyar filmgyártás egyik úttörője, és 50 éve hunyt el a filmgyáralapító rendező felesége, Poór Lili színművésznő. Beszélgetés-bevezetőjében Kötő József színháztörténész az ő munkásságukhoz, illetve két nagy korszakhoz – a két világháború közti időhöz és Héjja Sándor kapcsán a Harag-korszakhoz kötődően – vázolta a színház történetét és ismertette a színházpolitikai törekvéseket, mindenek előtt az önfenntartásra, a minőségteremtésre és a modernségre törekvést. Tompa Gábor színházigazgató a két utóbbihoz kötődően a színház jelenlegi külföldi sikereiről beszélt. Visky András a hazai közönség körében elért sikereket ismertette, kifejtette, hogy a stúdióelőadások összességében nagyobb számú közönséget vonzanak, mint a nagyszínpadi produkciók, ugyanakkor fájlalta a színházzal szembeni negativ kritikát az idősebb korosztály részéről, attól a rétegtől, amely viszonylag alacsonyabb számban vesz részt az előadásokon, hiszen, mint mondotta, ahhoz, hogy véleményt alkothassunk az előadásokról, ezekre el is kell járnunk. Zsehránszky István színikritikus felvetette a kortárs, főként hazai magyar szerzők darabjai színrevitelének a szükségét. A jelenlevő közönség részéről többféle igény is felmerült, elsősorban a bérletrendszer módosítása és a nagyszínpadi előadások nagyobb aránya iránt, ugyanakkor a közönség részéről többen túlságosan nyomasztónak vélték az előadásokat, nem könnyű fajsúlyú, inkább realisztikus hangvételű előadásokat igényeltek. A beszélgetésről részletesen Varga Melinda közölt az Irodalmi Jelen internetes portálján, A színház a jelenkor művészete címmel, a http://www.irodalmijelen.hu/node/13624 hivatkozás alatt, csatoljuk a cikket (nyomtatásban az anyag még nem látott napvilágot).
A rendezvény főtámogatója a Communitas Alapítvány és az RMDSZ volt.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 19:21 | 18 Iunie, 2012

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com