nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

2012. március 13. - Misztótfalusitól a mai nyomdákig importanta:
Március 20-án, kedden délután 5 órától a Kolozsvár Társaság szervezésében Misztótfalusitól a mai nyomdákig címmel a 310 éve elhunyt európai jelentőségű magyar nyomdász, betűmetsző emléke kapcsán tartanak könyvkiállítással egybekötött kerekasztal-beszélgetést.
Művelődéstörténeti bevezető: Gaal György. Meghívott nyomdák: Misztótfalusi Nyomda, IDEA, Gloria, Stúdium, Incitato. Moderátor: Kántor Lajos.
Helyszín: a Kolozsvár Társaság székhelye (Főtér 22.).
 
anunt adãugat de: Horváth László - 16:33 | 16 Martie, 2012
 

   
2012. március 22. - Nyomdai helyzetkép múltból és jelenből


A Kolozsvári nyomdák sorozat keretében, Misztótfalusitól a mai nyomdákig címmel második találkozóját bonyolította le kedden délután a Kolozsvár Társaság, Kántor Lajos elnökletével. Elsőként Gaal György tartott művészettörténeti előadást a 310 éve elhunyt világhírű erdélyi nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós pályájáról és életművéről, amely bővelkedett úttörő szakmai sikerekben és dicstelen hazai ellenséges hangulatban. Az előadó kifejtette: a hollandiai szakképesítése után Kolozsvárra visszatért és a korabeli modern technológiát terjesztő nyomdász főként a széleskörű népművelést szolgálta, de a megfelelő elismerés helyett – az egyház részéről – a meghurcolás jutott osztályrészéül (zsinati elítélését háromszáz év múlva vonták vissza)....
Ö. I. B.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 07:09 | 22 Martie, 2012

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com