nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

2012. február 24 - A magyar operett világa importanta:
Február 24-én a Kolozsvár Társaság szervezésében dr. Katona Zs. József, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának tanára tart előadást a magyar operett múltjáról, jelenéről, kultúrtörténeti jelentőségéről.

Ha farsang, akkor operett! – a szó az opera becézett változata. Az elnevezés Mozarttól származik – ugyanő volt az, aki szorgalmazta, hogy a zene mindenkihez jusson el, ne csupán Bécs leggazdagabb rétegeihez.
Az operett drámai műfaj, éspedig: zenés-táncos vígjáték, célja a szórakoztatás. Viszonyulásunk hozzá ellentmondásos: bevallva-bevallatlan kedveljük, miközben általánosan a „könnyed” jelzővel illetjük, noha ismeretes, hogy a műfajt meg- s később újjáteremtő zeneszerzők a legjelesebbek közül valók. A szakma – zenészek és drámakritikusok – viszonyulása az idők során ugyancsak vegyes volt – a magyar Lehár Ferencről Puccini azt nyilatkozta: amennyiben Lehár érdeklődése az operák világa felé terelődik, őneki legnagyobb ellenfele lett volna.
Mi a titka az operett közönségsikerének, amely elősegítette koronkénti megújulását? S annak, hogy a magyar közönség és zeneszerzők különösen érzékenyek voltak s maradtak a műfaj régebbi és újabb irányzataira? Így farsang táján dr. Katona Zs. József kalauzolásával alkalmunk lesz mindebbe betekintést nyerni.
A február 24-i, péntek délután 5 órától kezdődő előadásra, a Kolozsvár Társaság Főtér 22. sz. alatti székházába a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 12:45 | 16 Februarie, 2012
 

  
A magyar operett világa – ahogy Katona Zs. József látja
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 20:10 | 28 Februarie, 2012

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com