nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com
  Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

2012. január 12 - Kabán József és Jolán importanta:
...művészfotó kiállításának megnyitójára kerül sor 2012. január 12-én, csütörtökön 17 órakor, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5/1.).


A kiállítást Kántor Lajos műkritikus nyitja meg.


Közreműködnek: Albert Júlia színművész, valamint Csép Anna-Júlia és Dénes Csongor hegedűművészek.


A kiállítás 2012. január 26-ig, hétköznapokon 12-17 óráig látogatható.
 
anunt adãugat de: Horváth László - 14:37 | 08 Ianuarie, 2012
 

  
2012. január 14. - Világmegismerés a fényképezési technika révén
Kabán József és Jolán művészfotó kiállítását nyitották meg csütörtök délután a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Házigazdaként Dáné Tibor Kálmán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke emlékezett a másfél évvel ezelőtt elhunyt Kabán Józsefre, akinek mostani tárlata szerencsésen egybeesett a Romániai Fotóművészet Napjával: mint mondta, ez azért is helyénvaló, mert a művész mindkét kultúrát szolgálta.

Kántor Lajos irodalomtörténész Kabán József életművét a professzionizmus és az amatőrizmus jó egyvelegének nevezte, hangsúlyozva: nem elégedett meg az igazságszolgáltatásban végzett mindennapi mechanikus fényképezéssel, hanem a világ jobb megismerésére törekedett, amikor munkáját művészi szintre emelte – s tette mindezt az emberekkel kötött személyes kapcsolatok révén. Eredeti kompozíciói a legkülönbözőbb rendezvényeken születtek, technikailag igyekezett kísérletezni, továbbfejleszteni az élményt. Mint kiderült, a Kolozsvár Társaság néhány hónap múlva kötetet jelentet meg Kabán József életpályájáról. Kabán Jolán munkái pedig, aki személyesen jelen volt a megnyitón, főleg természetfotókban konkretizálódtak.

Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja azt emelte ki, hogy Kabán József olyan pillanatokat tudott megragadni, amelyekre a festészet képtelen, bebizonyítva, hogy a fényképezésre szükség van a világháló korszakában. Véleménye szerint a kiállítás anyagát elektronikusan is terjeszteni kell a nagyvilágban, hogy az elszármazott kolozsváriak szintén részesei lehessenek az élménynek.

Befejezésként Albert Júlia színművész Reményik Sándor- és Áprily Lajos-versekkel színezte a rendezvényt. A kiállítás január 26-ig, hétköznapokon 12 és 17 óra között látogatható.

Ö. I. B.
 
rãspuns adãugat de: Horváth László - 15:15 | 14 Ianuarie, 2012

 

nyomtatva: www.kolozsvartarsasag.com