Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kolozsvári... » Képzőművészek

vissza
Fábián Árpád fontosság:
x
 
 
 
beirta: Horváth László - 21:26 | 06 Ianuarie, 2012
 

2007. február 23. - Fortélyos játék a fénnyel Fábián Árpád kiállítása

Fábián Árpád tájképet, csendéletet, aktot és portrét rajzol és fest – szénnel, olajjal, akvarellel. Melankóliát sugároznak alkotásai, s enyhe szomorúságot. Annyit, amennyi az embert akkortájt keríti hatalmába, amikor magányos óráiban a dolgok lényegére gondol.

Kolozsváron született, s itt is kezdte el képzőművészeti tanulmányait, amelyeket a bukaresti akadémián fejezett be. A legjobb tanárok irányították, s a kolozsvári 3-as számú Sebészeti Klinika 4. emeleti könyvtártermében kiállított munkáiból is látszik, hogy a tanítás cseppet sem volt hiábavaló.

A kedden este megnyílt kiállításon Alexandra Rus művészettörténész és Livia Drăgoi, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója mondott megnyitó beszédet, de a műveket Liviu Vlad orvosprofesszor, a klinika vezetője is méltatta. (Liviu Vlad maga is tehetséges alkotó, akinek szemet-lelket gyönyörködtető kiállításaira a kolozsváriak jól emlékeznek.)

Fábián Árpád most olyan vázlatszerű munkákat állított ki, amelyek korábban olajfestmények alapjául szolgáltak. Műhelytitkokat tárt fel – hangsúlyozta Alexandra Rus professzor, akinek abban is igazat kell adnunk, hogy a kiállított munkák „ékszerszerűek". Valóban olyan nagyszerű részleteket tartalmaznak Fábián alkotásai, amelyek a szemlélővel azonnal megsejtetik, hogy kiforrott ecsetkezelő munkáit látja.

A kompozíciók szigorúan respektálják a harmónia klasszikus törvényeit, az ecsetkezelés pedig sok esetben emlékezteti a szemlélőt igazán a nagy alkotókra. A művész kromatikája is érdekes: cseppet sem kihívó, de mégis határozott. Kékek és vörösek rengeteg árnyalata, nemes szürkék, zöldek és okkerek uralják akvarelljeit.

Külön kiemelném azt a fortélyos technikát, amellyel a művész a fényt kezeli. Amely játékosan és csodásan megcsillan aktjainak bőrén, modelljeinek arcán, a zöldszemű lány szemében, de a máltai és egyiptomi vízparti tájképeken csakúgy, mint a hazai hegyoldalain. Egrynél láttam ilyen nagyvonalúan kezelve a vízparti témákat, óriási perspektívákba helyezetten, s Fábián egyik kisméretű akvarellje Bernáth Aurél színkezelésére emlékeztetett.

Alkotásai azt bizonyítják, hogy jó kezű, tehetséges alkotó áll előttünk, olyan művész, akiről minden bizonnyal még sokat fogunk hallani.

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 23:23 | 26 Ianuarie, 2013

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB