Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kolozsvári... » Képzőművészek

vissza
Gedeon Zoltán fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 21:23 | 06 Ianuarie, 2012

Lásd a(z) "----- Munkáit ------" újságban megjelent cikket itt.
 

2005. június 4. - Gedeon Zoltán egyéni kiállítása

Hagyománytisztelet és modernség

A kolozsvári festő- és grafikusművész, Gedeon Zoltán munkáiból nyílt kiállítás május 31-én, Budapesten, a Kossuth Klubban. Bevezetőt Banner Zoltán művészettörténész mondott. A tárlatot Kerékgyártó István műkritikus, a tállyai Közép-európai Művésztelep vezetője mutatta be. Az alábbiakban a kiállítás katalógusához írt méltatását közöljük

Gedeon Zoltán ahhoz a húszas években született nemzedékhez tartozik, amelynek alkotói indulását a II. világháború vihara, majd a kényszerű hadifogság szakította meg drámai módon. Hazatérése után, 1947-ben már egy tanítói oklevéllel a zsebében mindent újra kellett kezdenie. 1954-ben fejezte be a képzőművészeti akadémiát, és előbb a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, majd a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola tanára lett, ahol a művésztanárok fokozatszerző továbbképzése is az ő kezében összpontosult. Erdély képzőművész főiskolai hallgatói az ő összefoglaló Didaktika tankönyvét forgatva váltak művésztanárrá.

Az a nemzedék, amelyhez Gedeon Zoltán is tartozik – bár sok kiváló festői tehetséget találunk közöttük – a maga sajátos művészi újdonságát elsősorban a grafikában teremtette meg. Így például Gedeon Zoltán festményeit a hagyománytisztelet és a modernség bensőséges ötvözete jellemzi: táj- és városképein varázslatos elevenséggel és változatossággal, a fekete-fehér drámai ellentétében és eleven színgazdasággal idézi fel Erdélyt, Móricz kifejezésével élve a Tündérkertet, a székelyföldi zord havasi tájaktól a körösfői kazettás mennyezetű templomtól a korondi szűk utca-torkolattól a méltóságteljes erődtemplomokig, a kolozsvári, brassói, torockói ódon hangulatú városrészletekig. Az egész magyar képzőművészet viszonylatában azonban modernség tekintetében grafikai munkássága biztosítja a radikális újítást, s azon belül is elsősorban azok a művek, amelyekben az új mondandó új technikával párosul. (...)Kezén boszorkányos varázslattal lényegül át a művészi kifejezés eszközeivé, figuratív asszociációt keltő motívummá, egy-egy színes textildarab (Tűzmadár), dinamikus indulattal alakított spárgadarab (Ló és lovas, Ünnep) vagy éppen egy cserép tésztaszűrő Szeplős kislány portrévá. A merész asszociációs ugrás teret nyit a fantáziának. A fantázia bátorsága és a technikai leleményesség biztosítja az új kifejezésbeli hatást, a változatos karakterű monotípiák, a több rétegben applikált celluloid-metszetek, a papírdomborítást és a színhatásokat kombináló kompozíciók és egyéb vegyes technikájú művek esetében.

Gedeon Zoltánnak ezeket az új szellemű grafikáit nem csak a vonal ereje és a kompozíció dinamizmusa jellemzi, hanem kivételes színbeli változatosság és gazdaság, a puritán, visszafogott színviszonylatoktól az erőteljes, egymással feleselő színellentétekig, és a színközelítéseket is alkalmazó változatos hatásokig. Az alkalmazott technika a néző előtt többnyire rejtve marad, csupán az eleven élménygazdagság és kifejezőerő, a megteremtett új szellemű esztétikum tör elő, mindnyájunk örömére, diadalmasan.

Kerékgyártó István
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:21 | 27 Ianuarie, 2013

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB