Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2011. október 22. - Koszorúzás - Novák Zoltán Csaba előadása fontosság:
A "Kolozsvár októbere" programsorozat keretében a sétatéri 56-os emlékműnél október 22-én, szombaton délelőtt 11 órakor lesz a koszorúzás, ezt követően 12 órakor a Kolozsvár Társaság Főtér 22. második emeleti helyiségében Novák Zoltán Csaba történész tart előadást, 1956 erdélyi történéseiről az újabb kutatások fényében címmel.
 
  
 
 
beirta: Horváth László - 19:59 | 19 Octombrie, 2011

Lásd a(z) "----- Még több fotó -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2011. október 24. - Sétatéri 56-os emlékezés és történelem


Az egykori hősök és vértanúk emléke előtt nem a megosztás, hanem az egyesítés jegyében kell lerónunk tiszteletünket – mondta Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke szombaton, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepségén, Szakáts Béla temesvári szobrász két évvel ezelőtt felavatott sétatéri alkotásának koszorúzásán. Szilágyi Mátyás főkonzul az emlékmű jelképes üzenetére utalva a kommunista zsarnokság ellenére ’56-ban sarkából kifordult kapuról szólt. – Fontos, hogy a mai fiatalság megismerje az akkori áldozatok példáját, ami elsődleges célunkat, a nemzet fennmaradásának gondolatát szolgálja – hangsúlyozta Szilágyi. – Az 55 évvel ezelőtt történtek kihatottak Kolozsvár magyarságának sorsára is. Elég, ha Márton Áron püspök és a sok más itteni elítélt emberi nagyságára gondolunk – tette hozzá.

Az emlékmű talapzatán koszorút helyezett el Kántor Lajos (Kolozsvár Társaság), Szilágyi Mátyás (Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa), Máté András Levente (RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete), Dáné Tibor Kálmán (Erdélyi Magyar Közművelődési Társaság), László Attila (Kolozsvári Polgármesteri Hivatal), Csoma Botond önkormányzati frakcióvezető, Kötő József parlamenti képviselő.

A koszorúzási ünnepséget követően a Kolozsvár Társaság székhelyén Novák Csaba Zoltán fiatal marosvásárhelyi történész tartott előadást 1956 kihatása a Román Munkáspárt magyarságpolitikájára címmel. A történész úgy vélte, az 1950-es évek elején külső nyomásra, a Magyar Autonóm Tartomány létrehozásakor a magyarság még pozitív diszkriminációt élvezett Romániában, bár a többi területen már beindult a homogenizálás. A cél az anyanemzettől való szétkapcsolás volt. 1956-ban a magyar diákok részéről nem merült fel radikális reformok igénye, de a titkosszolgálatok mégis 20 százalékukat „provokatívnak” minősítették.

Kolozsváron kölcsönös etnikai bizalmatlanság alakult ki. A párt ellenlépései nem várattak magukra: hírzárlat, határlezárás következett, és igyekeztek helyileg megoldani a feszültséget. A potenciális ellenség feltérképezése és felszámolása érintette a vasgárdistákat, a cionistákat és a magyar nacionalistákat. A politikai megtorlás eredménye: 1957-ben 1471 főt tartóztattak le, közülük 661-et ítéltek el (ebből 98 volt magyar). Hosszútávon a párt az állam alaptételét a nemzetérdek, a függetlenség és szuverenitás felé terelte, soraiban csökkentette a nem román aktivisták jelenlétét. Elkezdődött az önálló magyar kulturális intézményrendszer felszámolása, és az addig 77 százalékos magyarságú autonóm tartomány etnikai felhígítása – derült ki az előadásból.
Ö. I. B.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:19 | 24 Octombrie, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2011-10-24 - ‘56-ra emlékeztek Erdélyben


Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet Budai Richárddal, a RMDSZ bukaresti szervezetének elnökével, a román forradalmárok szövetségének és a civil szervezeteknek a képviselőivel együtt az idén is megkoszorúzta a Nagy Imre emlékére emelt obeliszket, akárcsak a mellette vasárnap felavatott kétnyelvű emlékkövet. A román meghívottak beszédeikben kifejtették: a magyar forradalom a románok számára is ihlető volt, a magyarok szabadságszeretete a románoknak is reményt adott 1989-ben.

Nagy Imre és társai bebizonyították, hogy a legkeményebb rabságból is ki lehet szabadulni - hangsúlyozták, örömmel állapítva meg, hogy ma Románia és Magyarország együtt foglal helyet az Európai Unióban. Erdély-szerte megemlékeztek az 1956. október 23-i budapesti forradalom eseményeiről a civil és politikai szervezetek.

A Kolozsvár Társaság kezdeményezésére, a Kolozsvár Októbere programsorozat részeként a sétatéri 1956-os emlékmű előtt koszorút helyeztek el a hősök tiszteletére. A megemlékezésen jelen volt az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői mellett Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári konzul is. A koszorúzást követően a Kolozsvár Társaság székhelyén Novák Zoltán Csaba történész az 1956-os eseményekről tartott előadást, kitérve a magyarországi forradalom kirobbanásának erdélyi vonatkozásaira is.

Az 56-os forradalom ötvenöt évvel ezelőtti kirobbanásáról a kolozsvári középiskolás diákok és egyetemisták is megemlékeztek: fiatalok tegnap a Mátyás király szülőháza előtti téren gyülekeztek, majd fáklyás menetben vonultak a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő sírjához.

Marosvásárhelyen az Erdélyi Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete tegnap este a Deus Providebit Tanulmányi Házban Tiszteletadás a forradalom és szabadságharc hősei előtt címmel tartott megemlékezést, amelyen részt vett Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, valamint Varga László nyugalmazott lelkipásztor, 56-os elítélt. Az 1956-os Bajtársi Társaság a Vártemplomban emlékezett a forradalom áldozataira.

Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban levetítették Zsók Enikő Körbe vagyok fülekkel véve – A fekete füzet című dokumentumfilmjét majd átadták a Dicsőség a legyőzötteknek! témájú esszépályázat díjait. Este koszorúzással egybekötött fáklyás felvonulást szerveztek.

Kézdivásárhelyen tegnap 14 órakor a vasútállomáson felavatták Vetró András szobrászművész Baross Gábor-domborművét, az ünnepségsorozatot az egykori Székely Katonanevelde előtt szervezett fáklyás körmenet zárta.

Csíkszeredában a helyi önkormányzat a Volt Politikai Foglyok Szövetségével és a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusával közösen szervezett ‘56-os megemlékezést, délben a Kalász negyedi temető előtti téren felállított 1956-os kopjafánál, délután pedig a Gloria Victis-emlékműnél koszorúztak.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 23:38 | 29 Octombrie, 2011

Lásd a(z) "Új magyar szó" újságban megjelent cikket itt.

2011. okt. 26. - 56-os megemlékezés Kolozsváron
f
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:57 | 22 Noiembrie, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB