Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2011. október 21. - Október Kolozsvárott fontosság:
A Kolozsvár Társaság az utóbbi években kialakult hagyományhoz híven az idén is gazdag októberi programot szervez.

A rendezvénysorozat október 21-én délután 4-kor kezdődik, a Társaság főtéri székhelyén, "2011 - és tovább? Kolozsvár vonzáskörében" cím alatt sorra kerülő, a „Rajka Péter” Vállalkozók Szövetségével partnerségben szervezett tanácskozással, amelyen részt vesznek Kalotaszeg falvainak magyar elöljárói, közvéleményt alakító személyiségei, illetve a kérdésben illetékes szakember, mint a gazdaság, mint a hagyományőrzés szakemberei, a város és a megye vezető emberei. Meghívottaink közt szerepel Kolumbán Gábor, aki a közösségi vállalkozások szerepéről beszél a vidékfejlesztésben. További előadók: Balogh Márton a Civitas Alapítványtól, Lőrinczi Zoltán a megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságtól és a néprajzos Dr. Tötszegi Tekla.

A "Kolozsvár októbere" programsorozat keretében a sétatéri 56-os emlékműnél október 22-én, szombaton délelőtt 11 órakor lesz a koszorúzás, ezt követően 12 órakor a Kolozsvár Társaság Főtér 22. második emeleti helyiségében Novák Zoltán Csaba történész tart előadást, 1956 erdélyi történéseiről az újabb kutatások fényében címmel. Irodalmi vonatkozású találkozásokra kerül sor a következő napokban, Cseh Katalinnal (a Világtalan világosság című verskötetet mutatja be Egyed Emese október 25-én 17 órakor), a Korunk Akadémia vendégeként Szilágyi István írói estjén vehetnek részt október 26-án 18 órakor, ugyancsak a Kolozsvár Társaságnál, október 29-én délután 3-kor pedig Szilágyi Domokosra emlékezünk halálának 35. évfordulóján a Házsongárdi temetőben, ezt követően szintén a Kolozsvár Társaságnál "Szilágyi Domokos a mai emlékezetben" címmel rendezünk beszélgető műsort.
Reméljük, hogy az augusztusi Kolozsvári Magyar Napok 2011-es sikere után a város közönsége kellő figyelemmel követi majd októberi programjainkat is.
Kántor Lajos
 
 
 
beirta: Horváth László - 05:50 | 19 Octombrie, 2011

Lásd a(z) "------ Még több fotó ------" újságban megjelent cikket itt.
 

2011. október 25. - Vidékfejlesztési lehetőségekről Kolozsvár vonzáskörében

Miként lehet a vidék gazdasági lehetőségeit kihasználni a 2013-ban lejáró támogatások segítségével – ez volt a témája a Kolozsvár Társaság pénteki találkozójának, ahol Kalotaszeg falvainak véleményformáló személyiségei, az önkormányzatok, illetve a gazdasági és a civil szféra képviselői gyűltek össze, mintegy hatvanan. A beszélgetés a Kolozsvár Társaság Kolozsvár vonzáskörében című új programjának a része.

A vidéki gazdálkodástól általában tartanak az emberek, mivel közigazgatási szempontból gyakran veszteséges. Előadásában Kolumbán Gábor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a közös vállalkozás eredményesebb több szempontból is, mint az egyéni kezdeményezés. A vidéki gazdálkodást nem csupán mezőgazdasági szempontból kell mérlegelni, mert rengeteg tényezőt egyszerűen nem lehet pénzben kifejezni, mint például a sikerélményt, hogy a gazda a saját termékeit dolgozhatja fel, és bocsáthatja áruba. A kollektivizálással összefonódó kellemetlen emlékek, melyek ránk maradtak a kommunizmusból, szintén fenntartásokat ébresztenek az emberekben arra nézve, hogy közös vállalkozásba fogjanak. Miután a gazdasági válság második hulláma is elérte Európát, az emberek szinte rákényszerülnek arra, hogy leleményesen kihasználják a vidék nyújtotta gazdasági lehetőségeket.

Balogh Márton, a Civitas Alapítvány kolozsvári irodájának regionális igazgatója a LEADER program által nyújtott gazdasági lehetőségekről beszélt az érdeklődőknek. Kalotaszeg vidékfejlesztésének helyzetét nagyban nehezítette az a tény, hogy a különböző szervezetek nem egységes régióként kezelték a vidéket. A LEADER, mint az európai fejlesztési program egyik összetevője, külön kezeli a városi és vidéki fejlesztési tervek kivitelezését. A program mintegy hétéves távlatban gondolkodik, és körülbelül 250 millió euróból gazdálkodik, amit a romániai vidékfejlesztési tervében kíván felhasználni. A programmal kapcsolatos bővebb információkat az érdeklődők megtalálják a vidékfejlesztési minisztérium honlapján.

Lőrinczi Zoltán, a Kolozs Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság munkatársa beszámolt azokról a pályázati lehetőségekről, amelyek eddig a gazdálkodók rendelkezésére álltak, majd felhívta a figyelmet a még érvényben levő programokra is. Elmondta, hogy bár nagyon kevés százalékát használták ki az emberek az európai támogatásoknak, csupán 2013-ig marad lehetőség a pályázatok lehívására. Ezt a rövid időt kellene kihasználniuk a gazdálkodóknak, hogy a különböző támogatásokat elnyerhessék. Elmondása szerint sokkal eredményesebbek a közös vállalkozások, mint az egyéni próbálkozások. Esetenként hatvan százalékkal több támogatáshoz juthatnak azok a vállalkozók, akik közösen adják be pályázataikat.

Dr. Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum muzeológusa (képünk) a hagyományos értelemben vett kalotaszegi tájegység gazdálkodási szokásairól beszélt. Elmondta, hogy bármennyire furcsának is tűnik, a kalotaszegiek is gazdálkodásból keresték meg egykor a kenyerüket. Mivel nem tudták felvenni a versenyt a gazdagabb termőfölddel rendelkező régiókkal, ezért idővel áttértek a kézművességre. Kutatásai révén a mérai gazdák szokásaival ismerkedett meg közelebbről, ezért elsősorban azokat mutatta be.

Farkas Mária, a Rajka Péter Vállalkozók Szövetségének elnöke, az est moderátora az előadások után kerekasztal-beszélgetésre marasztalta a résztvevőket.
H. Zs.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:35 | 25 Octombrie, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB