Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

vissza
2011. október 17. - SZÍN-VETÉS fontosság:
...címmel nyílik meg Sipos László festő-grafikusművész rajz- és festészeti kiállítása október 19-én, szerdán 18 órakor az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában (Majális/Republicii u. 5/1.). A művész munkáit Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatja. A kiállítás november 2-ig, hétköznapokon 12–17 óráig lesz megtekinthető.
 
 
 
beirta: Horváth László - 07:44 | 17 Octombrie, 2011
 

2011. október 21. - Színek és formák, arányok és fények feszültsége


Sipos László munkáiból nyílt kiállítás a Györkös Mányi Albert emlékházban

Sipos László saját törvényei szerint élő és alkotó személyiség, aki stílust és egyéni mitológiát teremtett, eredeti festői világa és sajátos látásmódja a magyar művészetben saját ösvényt tapos – magyarázta Lőrincz Ildikó művészettörténész szerdán délután az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában, Sipos László festő- és grafikusművész tárlatának megnyitóján. A kiállításon szereplő alkotások több más mellett a tudósok felelősségét, a reklámok és a cirkusz világát, valamint a nő figuráját és a népművészet jelrendszerét veszik alapul.

A rendezvényen elsőként Kós Katalin, az emlékház vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és a kiállító művészt, majd átadta a szót a méltatónak. Lőrincz Ildikó elmondta: nagy öröm számára, hogy megnyithatja Sipos László kiállítását, a művészét, aki már több egyéni és csoportos tárlatnak volt résztvevője, mintegy 70 könyvet illusztrált, plakátokat és bábokat készített pályája során. A művészettörténész szerint Sipos alázattal fordul a hagyományhoz, ennek nyomán pedig a látogatónak is alázattal kell közelednie az alkotásokhoz. – Az alázat egy rég divatjamúlt emberi magatartás, amely azonban – minden túlzás nélkül állíthatom – elengedhetetlen, hogy minőségi kapcsolataink lehessenek. Ez az alázat pedig nem abban nyilvánul meg, hogy hűen akarjuk rekonstruálni, amit a művész mondani akart, hanem hogy felismerjük annak hozzánk intézett, a jelenben szóló beszédét – részletezte.

A „nagyok” – Giotto, Masaccio, Cimabue, Boticelli, Tiziano, Uccello – művészetének csodálata és az abból merített tudás mellett Goya, Csontváry és Kondor Béla nyomán „csiszolta tovább technikai készségét” Sipos László, fő inspirálójának azonban saját népének művészetét, a fafaragást tekinti, témáiban a népi kultúra motívumvilágát és a keresztény szimbólumokat veszi alapul, tette hozzá Lőrincz Ildikó. Mint mondta, a most kiállított kompozíciókban az alkotás minden része sajátos jelentést hordoz, és ezek szimbólumrendszerben kapcsolódnak egymáshoz. – Ezeket a festményeket a színek és a formák, az arányok és a fények körkörösen kiegyenlített feszültsége uralja. A formák és a motívumok egymásba folynak vagy metszik egymást, olykor egyikük-másikuk kiemelkedik a síkból, vagy kuszán egymásra halmozódik – vélekedett.

Befejezésül Angi István esztétát idézte, aki szerint „a látvány megalkotása Sipos festményein egyszerre képien érzéki és eszmeien láttató”. Ezért is érdemes továbbá párbeszédre kelni a képekkel, felfedezni őket, hogy „szerezzük meg magunknak a felismerés borzongó örömét”.

A kiállítás november 2-ig, hétköznapokon 12 és 17 óra között tekinthető meg a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii u. 5/1. szám).
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:27 | 21 Octombrie, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB