Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2011. május 17. - BÁNFFY MIKLÓS TRILÓGIÁJÁT fontosság:
– Megszámláltattál, És hijjával találtattál, Darabokra szaggattatol– mutatják be a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusa és a Polis Kiadó közös rendezvényén, május 17-én, kedden du. 6 órakor, a konzulátus dísztermében (Főtér 23.). A könyveket Benkő Samu akadémikus, Dávid Gyula irodalomtörténész, a Polis Kiadó igazgatója és Szabó Lóránd, a Polis Kiadó ügyvezető igazgatója méltatja. Kötő József színháztörténész és Murádin Jenő művészettörténész rövid előadást tart. A rendezvény házigazdája Szilágyi Mátyás főkonzul.
 
  
 
 
beirta: Horváth László - 05:57 | 17 Mai, 2011

Lásd a(z) "-*-*-*- Még több fotó *-*-*-*" újságban megjelent cikket itt.
 

2011. május 19. - Levelek, emlékek, történetek Bánffy Miklós vonatkozásában


A Polis Kiadó gondozásában újonnan megjelent Bánffy-trilógia – Megszámláltattál, És hijjával találtattál, Darabokra szaggattatol – bemutatója ismét lehetőséget teremtett a szerző életéről folytatott tartalmas beszélgetésre: a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusán kedden délután tartott rendezvényen Benkő Samu akadémikus, Kötő József színháztörténész és Murádin Jenő művészettörténész előadását hallgathatták meg az érdeklődők, Dávid Gyula, a kiadó igazgatója pedig a színvonalas munka kiadásának előzményeiről szólt néhány szót. Kiemelte: egy kolozsvári székhelyű építkezési cég is hozzájárult az Erdélyi történet kiadásához.

A házigazda Szilágyi Mátyás főkonzul köszöntője után Benkő Samu egy 1942-es emlékét elevenítette fel: különös jelenségre lett figyelmes a Farkas utcai református templomban október 31-én, a reformáció emlékünnepén. – A mellettem ülő szucsági osztálytársam meglökött, és azt mondta: jön a főgondnok. Amikor fölnéztem, különleges színképet láttam: az ablakokon beszűrődő fény a szivárvány valamennyi színét megjelenítette egy fekete kabáton. Az arcra nem emlékszem, s csak később tudtam meg, hogy a főgondnok tulajdonképpen Bánffy Miklós – emlékezett vissza az akadémikus. Mint mondta, Kolozsvár jeles személyiségeinek munkásságát barátai révén ismerte meg; így volt ez Bánffy Miklóssal, az íróval, a képzőművésszel, a gazdával, a politikussal, a kiváló sakkozóval és a borásszal is.

A gróf egyike volt a borok nagy mestereinek, sőt a pálinkának és a likőrnek is; Benkő Samu például Kós Károlytól tudta meg, hogy Bánffy vadnarancsot termesztett a télikertjében, hogy annak terméséből különleges narancslikőrt állítson elő.

– Arról pedig már Móricz Zsigmond világosított fel, hogy bár az erdélyi irodalomban sok minden el fog tűnni, de Bánffy Miklós háromkötetes regénye, az Erdélyi történetmegmarad: hiszen olyan világot mutat be, amit rajta kívül senki nem ismerhetett, és nem tudott leírni, megjeleníteni – részletezte Benkő Samu.

Kötő József színháztörténész azokat a megvalósításokat ismertette, amelyek a Móriczéhoz hasonló pozitív vélekedések alapjaként szolgálnak Bánffy tekintetében. – Akkor kapcsolódott be az erdélyi magyar színjátszás fő vonulatába, amikor kisebbségbe szorultunk, állami támogatás hiányában öneltartásra ítéltettünk, és saját erőnkre támaszkodva kellett a több mint kétszáz éves erdélyi magyar színjátszás hagyományát továbbéltetnünk – hangsúlyozta. Az intézményes keretek megteremtése mellett a gróf drámaírói, rendezői és jelmeztervezői kiválóságára is kitért előadásában a színháztörténész.

–Akit egyszer megszeretünk, olvasunk, annak az életére is kíváncsiak vagyunk – mondta Murádin Jenő művészettörténész, aki két olyan levelet olvasott fel, amely Bánffy életének utolsó korszakához kapcsolódik. Az 1944. szeptember 18-án írott dokumentumban a gróf arra kéri az Erdélyi Múzeum-Egyesület igazgató-választmányát, hogy bonchidai kastélyára„és a benne található, tudományos és művészi értékű gyűjteményanyagra és tárgyleletre felügyeletet gyakoroljon, és mindennemű rombolástól és pusztítástól megőrizni törekedjen.” A másik levél Kelemen Lajos nevéhez fűződik, aki ugyanazon év október 25-én arról tájékoztatta Bánffy bonchidai tiszttartóját, hogy „a jelenlegi viszonyok között egyelőre lehetetlen a múzeum tisztviselőit kiküldeni a megmaradt értékek biztonságba helyezésére”, ezért Szakács Józsefet bízzák meg azzal, hogy a kastélyban lévő tárgyakat összeszedje, és megőrizze a leltározásig.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 14:33 | 19 Mai, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB