Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Opera

vissza
2011 május 18 - Kántor Lajos: Barátom a malomban fontosság:
Csiki László megidézése

Vannak-e életre szóló barátságok, vagy csak a mítosz iránti szükségletünk szülte ezt a szókapcsolatot? Kántor Lajos és Csiki László barátsága mintha valóban ilyen volna, hiszen nemcsak az irodalom, hanem egy százéves kalotaszentkirály-zentelki malom épülete is szerepet játszik a jeles irodalomtörténész és a több műfajban is maradandót hátrahagyó író barátságának a megszületésében és elmélyülésében. A malom története Erdély irodalomtörténetének egy igen jelentős szeletével kapcsolódik össze, ezt tárja fel a Barátom a malomban című, műfaját tekintve „négykezes” kötet, amelyet a Költői estek soron következő rendezvényén, május 18-án, szerdán este 8 órától mutatunk be.

Az est kiemelkedő eseménye Csiki László Visszaút (Kolozsvár főtere 1991 őszén) című hangjátékának ősbemutatója. Különös kísérlet: mintha mindannyian részt vennénk a mű rádiószínházi felvételén...

Fellépnek: Albert Csilla, Albert Júlia és Laczó Júlia

Rendező: Dimény Áron

Az est második részében Visky András beszélget Kántor Lajossal barátságról és irodalomról, tünékenyről és maradandóról.
Egy jegy ára 5 lej.

Szeretettel várunk mindenkit!

Kolozsvári Állami Magyar Színház
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 16:13 | 16 Mai, 2011
 

2011. május 17. - Újratalálkozás Csiki Lászlóval, Kolozsvárt és Kalotaszentkirályon


A kolozsváriak, színház- és irodalomkedvelők, no meg a kalotaszentkirályiak is (ha veszik a fáradságot, és beutaznak 55 kilométerre) találkozhatnak azzal az emberrel, aki hosszú éveken át itt élt közöttünk, verset, prózát, drámát, esszét, kritikát írt, szerkesztett (a Kriterion fiókszerkesztőségében és az Utunknál). Megörvendeztette a nézőket, még 1978-ban, amikor az Öreg ház Harag György kiváló rendezésében, Tóth László díszleteiben, Pásztor Jánossal, Héjja Sándorral, Barkó Györggyel színpadra került – és elgondolkodhattunk sorsunk alakulásán. Mert Csikit mindig ez foglalkoztatta – akkor is, amikor a szekus üldözés célkeresztjébe került, és hosszas várakozás után kiengedték Budapestre. Amíg itthon volt, a zentelki (kalotaszentkirályi) régi vízimalomban érezte a legjobban magát, ezt többször leírta, elmondta. Lényegében róla szól tehát a Barátom a malomban című könyv, amelynek apropóján május 18-án este beszélgethetünk a sétatéri színház új stúdiójában, a költői estek keretében.

Ősbemutatóra is sor kerül a színház stúdiótermében, nem is akármilyenre. Mert ugyancsak rólunk szól a Visszaút című hangjáték, amely Kolozsvár főterén zajlik, 1991 őszén. Meghallgatva Csiki hőseinek szövegét, igencsak elgondolkodhatunk azon, hogy mi változott itt a húsz év alatt – honnan hová jutottunk.

A Barátom a malomban (Négykezes Csiki Lászlóval) című, a budapesti Noran Librónál megjelent könyv szerzője szeretettel hív tehát mindenkit a színházba – nem maga miatt, hanem Csiki Lászlóért. Őt igazán érdemes meghallgatni.
KÁNTOR LAJOS
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:40 | 17 Mai, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB