Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2011. április 14 - KISS SÁNDOR fontosság:
...Szatmárnémetitől a világhírig című, BODOR MIKLÓS kémikus és gyógyszertervező életpályáját leíró könyvét 2011. április 14-én (csütörtök), délután 17 órakor mutatjuk be a Kolozsvár Társaság székhelyén, Főtér (P-ţa Unirii) 22/8. A szerzőt, a könyvet és Bodor Miklós munkásságát ismertetik dr. KÁNTOR LAJOS és dr. BUCHWALD PÉTER.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 23:14 | 08 Aprilie, 2011
 

2011. április 13. - Szatmárnémetitől a világhírig
Kiss Sándor: Szatmárnémetitől a világhírig című, Bodor Miklós kémikus és gyógyszertervező életpályáját leíró kötetét mutatják be a szerző jelenlétében április 14-én, csütörtökön délután 5 órakor a a Kolozsvár Társaság Főtér 22. szám alatti székházában. A kiadványt méltatja Kántor Lajos és Buchwald Péter. Kiss Sándor, szatmári matematika tanár immáron harmadik olyan könyvét írta meg, amelyben sikeres erdélyi műszaki értelmiségiek életpályáját és munkásságát mutatja be.

Dr. Nicholas Bodor a Florida Egyetem professzora Bodor Miklósként Szatmárnémetiben született 1939-ben. Alig húszévesen 1959-ben érdemdiplomával elvégzi az abban az évben megszüntetett Bolyai Egyetem Kémia Karát, majd 1965-ben megvédi doktorátusi értekezését. Egy évi ipari gyakorlat után 1960–69 között a Gyógyszerkémiai Kutató Intézet kolozsvári fiókjának kutatója. 1970-ben az Egyesült Államokba távozik, ahol előbb a Texasi Egyetem vendégkutatója, majd rövid kansasi kitérő után mint a Florida Egyetem legmagasabb egyetemi fokozatot jelentő Graduate Research professzora folytatja gyógyszerkutatói és előadói tevékenységét.

A negyven évnyi Egyesült Államokban végzett munkássága eredményeként olyan, a nevét viselő és szabadalmilag levédett gyógyszertervezési eljárásokat dolgozott ki, mint a számítógépes un. lágy gyógyszerek tervezése, a retrometabolikus gyógyszertervezés, vagy a központi idegrendszert a vérkeringéstől elválasztó vér–agy gáton áthaladni képes gyógyszerek kikísérletezése. Ez utóbbi kategóriába tartoznak azok az új lehetséges, már a legutolsó klinikai fázisban vizsgált gyógyszerek, amelyek ha megkapják az illetékes fórumok engedélyét sikeresen gyógyíthatják majd a Parkinson- és Alzheimer-kórban szenvedőket.

Kedvező döntés esetén a számos már meglévő díja és kitüntetése mellé (Florida Állam Tudósa, az Amerikai Gyógyszerészeti Tudományos Társaság által kétévenként kiosztott Kiemelkedő Gyógyszerész Tudós Díja. A Budapesti Műszaki Egyetem és a Debreceni Orvostudományi Egyetem díszdoktora, Fabinyi-Díj, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje, stb) egyáltalán nem kizárt a Nobel-díj.
BP
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:12 | 13 Aprilie, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2011. április 16. - Nobel-díjjal kacérkodó tudósunkról


Rendhagyó módon, nem művészeti kötetet mutattak be a Kolozsvár Társaság székhelyén csütörtökön délután: Kiss Sándor: Szatmárnémetitől a világhírig című munkája Bodor Miklós kémikus és gyógyszertervező életpályáját ismerteti.

Házigazdaként Kántor Lajos az egykori Bolyai Tudományegyetem máig beszédtémául szolgáló emlékét idézte fel, amely Bodor Miklóst is útjára indította. A szerző, aki matematikus létére vette fejébe, hogy tudósainkról – erkölcsi megbecsülésként – könyvek formájában adatokat, életműveket örökít meg, hallgatóságának elmondta: meggyőződése, hogy csak annak a társadalomnak van jövője, amely megbecsüli nagyjait. A szatmárnémeti Kiss Sándor a városából tengerentúlra elszármazott Bodor Miklósra is célozva választotta mottóját: „A nagy nemzetek emelik fiaikat, a kis nemzeteket pedig a fiaik emelik”.

Buchwald Péter önbizalomnövelőnek nevezte a kötetet, mert azt bizonyítja: a kiemelkedő tehetségek képesek szédületes karriert befutni. Szerinte ehhez 10–15 százaléknyi tehetség kell, a többit céltudatos kutatómunka hozza meg. Bodor Miklóssal kollégaként dolgozott együtt a Gyógyszerkémiai Kutatóintézetben, ismeri kimagasló szakmai és emberi jellemét. Amerikában elért eredményei nyomán Bodor Miklós eddig sok rangos szakmai kitüntetést kapott, jelenleg pedig – öt új gyógyszerének köszönhetően – a Nobel-díj várományosai közé sorolható.

A bemutatón jelen volt Szilágyi Mátyás főkonzul, a közönség soraiban pedig Bodor Miklós egykori tanárai és munkatársai közül többen is, akik közös emlékeket elevenítettek fel.
ÖIB
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:47 | 16 Aprilie, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB