Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2011.febr.23 - A barokk Kolozsvár fontosság:
A fotókiállításból Könyv lett

A Barokk Kolozsvár című könyv bemutatójára kerül sor 2011. március 7-én (hétfő) délután, 17 órakor a Kolozsvár Társaság székhelyén Főtér (P-ţa Unirii 22/8). A rendezvény házigazdája: dr. KOVÁCS KISS GYÖNGY főszerkesztő-helyettes, Korunk.
Fényképezte: Bodrogi György, Csomafáy Ferenc, Essig József, Farkas György, Feleki István, Horváth László, Kabán József, László Csaba, László Miklós, Maksay Ádám, Miklóssy Gyula, Rohonyi D. Iván, Szabó Tamás, Vas Géza. A tanulmányt írta: KOVÁCS ZSOLT művészettörténész.
 
 
 
 
beirta: Horváth László - 21:42 | 23 Februarie, 2011

Lásd a(z) "---***--- Még több fotó ---***---" újságban megjelent cikket itt.
 

2011. március 09. - Bizonyságtétel a barokk Kolozsvárról


Tizennégy helybeli fotóművész alkotásait gyűjti egybe A barokk Kolozsvár című kiadvány, amelynek bemutatására hétfőn délután került sor a Kolozsvár Társaság Főtér 22/8. szám alatti székhelyén. A Kovács Zsolt fiatal művészettörténész tanulmányával ellátott albumban Bodrogi György, Csomafáy Ferenc, Essig József, Farkas György, Feleki István, Horváth László, Kabán József, László Csaba, László Miklós, Maksay Ádám, Miklóssy Gyula, Rohonyi D. Iván, Szabó Tamás és Vas Géza felvételei segítségével ismerhetjük meg a kincses város barokk arcát. Az eseményen a tizennégy fotós nevében László Miklós szólalt fel. A kötet a Komp-Press Kiadó gondozásában jelent meg, a rendezvény házigazdája Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk főszerkesztő-helyettese volt.

A kiadványt bemutató Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk főszerkesztő-helyettese utalt az előzményekre: 2008-ban tanulmánykötetet adtak ki, 2009-ben pedig fényképkiállítást rendeztek ebben a témában a hajdani kincses város ismert és ismeretlen arcairól, most pedig kötet formájában leltározták fel a monumentális műemlékelemeket és a mellettük jól megférő műépítészeti részleteket. A barokk első korszakából, 1790-ig, főleg az egyházi ingatlanok, az utána következő időben viszont a belvárosi főúri paloták révén ránk maradt értékek a főszereplői ennek az igényesen kivitelezett könyvnek. A kiadvány célja az emlékezet ápolása, a közösségi identitás megőrzése, valamint a várostörténeti kalauzolás kiegészítése.

A bevezető szerzője, Kovács Zsolt elmondta: tanulmányával a fotóanyag hátterét biztosította. Mint mondta, olyan adatokat közölt, amelyek kiestek a köztudatból, illetve amelyekre az újabb kutatások révén derült fény. A tizennégy fotós nevében László Miklós kifejtette, hogy az album eligazító szövege olyan, mintha egyenesen rájuk szabták volna. Farkas György szerint László Miklós volt az összekötőkapocs a szerkesztés, a nyomda, a kiadó és a képanyagot biztosítók között. Egyszóval sikeres csapatmunka volt. Lapunk fotóriportere, Rohonyi D. Iván, állandó elfoglaltságából adódóan az albumhoz az utolsó percekben megvalósult hozzájárulását nevezte emlékezetesnek.
Ö. I. B
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 01:50 | 09 Martie, 2011

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2011-03-09 - Kolozsvár barokk arca


Igényes várostörténeti kalauz, lebilincselő képeskönyv és egyben hiánypótló művészettörténeti album a nemrég megjelent, kolozsvári fotósok fényképeit és Kovács Zsolt művészettörténész Kolozsvár barokk műemlékeiről írt tanulmányát tartalmazó Barokk Kolozsvár című kiadvány. Az igényes kivitelezésű fotóalbumot a hét elején mutatták be a Kolozsvár Társaság székhelyén. Az összesen tizennégy fényképész munkáit tartalmazó kötet a város egy kevésbé ismert arcát tárja az érdeklődők elé.

„Kolozsvár nem jellegzetesen barokk város, vannak szép számban eklektikus, szecessziós és reneszánsz épületek is. Viszont a város történetében egy lényeges korszak a barokk, éppen ezért ameddig ez a korszak nem kerül bemutatásra, nem beszélhetünk arról, hogy a kincses város történetét ismerjük” – mondta el a könyvbemutatón Kovács Kis Gyöngy, a Korunk folyóirat főszerkesztő-helyettese, az est házigazdája.

Mint megtudtuk, a fotósok a Kolozsvár Társaság felkérésére kezdték el fotózni a város barokk épületeit, és a tizennégy fotós egymás közt felosztották a várost, hogy ki melyik részt fotózza. A munka elején egy kiállítás anyagára gondolva dolgoztak, később ebből az anyagból állt össze a Barokk Kolozsvár című album.

Az albumban Bodrogi György, Csomafáy Ferenc, Essig József, Farkas György, Feleki István, Horváth László, László Csaba, László Miklós, Maksay Ádám, Miklóssy Gyula, Rohonyi D. Iván, Szabó Tamás, Vas Géza, valamint Kabán József fényképei láthatók.
S. M. Z.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 23:19 | 09 Martie, 2011

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB