Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Honterus

vissza
2010. november 04. - EGYED PÉTER: SZELLEM ÉS KÖRNYEZET fontosság:
...című filozófiai esszé- és tanulmánykötetét mutatják be a Polis Könyvkiadó és a Honterus Könyvesbolt rendezvényén, november 4-én, csütörtökön du. 6 órakor. A könyvet ismerteti, és a szerzővel beszélget Horváth Andor, a Korunk főszerkesztő-helyettese. Helyszín: Honterus Könyvesbolt, Kossuth Lajos/21 Decembrie utca 1.).
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 07:35 | 02 Noiembrie, 2010
 

2010. november 06. - Filozófiai kötetet mutattak be a Honterusban

Egyed Péter Szellem és környezet című filozófiai esszé- és tanulmánykötetét mutatták be csütörtökön délután a kolozsvári Honterus könyvesboltban. A Polis Könyvkiadónál idén megjelent kiadványt Horváth Andor, a Korunk főszerkesztő-helyettese ajánlotta a szép számban egybegyűlt érdeklődők figyelmébe. Dávid Gyula, a Polis igazgatójának köszöntője után Horváth Andor kitért a szerző tanszékvezetői tevékenységére: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) filozófiai tanszé­kének áll az élén, amelynek háromnegyedét egyébként román anyanyelvű kollégák alkotják. Utalt továbbá Egyed Péter alapító egyéniségére, s hogy jelenleg is a 2009-ben megalakult Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság (EMFT) elnöke. – A kötet címe nagyon egyszerű, már-már magától adódik – magyarázta Horváth Andor, majd sorra vette a szövegek vizsgálati tárgyait, kifejtve egyúttal az írásoknak a címhez való viszonyulását.

Kiemelte: a környezet jelenti például a földrajzi, történelmi és a közösségi teret: „a szerző nem katedrafilozófus, aki íróasztala fölé hajolva bújja a filozófia történetének nagy könyveit, hanem kint is jár, kint is él, kint is vannak gondolatai, azzal a környezettel kapcsolatosan is elmélkedik tulajdonképpen”.

– Nagy gondolkodóink nekünk gondolkodnak, de nem tudnak helyettünk gondolkodni. Ugyanez a helyzet Egyed Péter esetében is: attól függetlenül, hogy nekünk gondolkodik, nem várhatjuk el, hogy helyettünk is gondolkodjon – mondta Horváth Andor.

Amint az ezt követően, az Egyed Péter szavaiból is kiderült, a kötetben szereplő esszéket és tanulmányokat különböző alkalmakra írta. Megtudtuk ugyanakkor, hogy tárgyalásokat folytatnak mostanában a Böhm Károly Filozófiai Intézet megalakításáról, amelyet a tervek szerint az EMFT működtet a következőkben. – Igyekszünk megfelelni a szükségleteknek: viszonylag színvonalasan, tőlünk telhetően olyan szellemi hagyományt és környezetet fenntartani, amelyben az elődök is jelen lehetnek – összegezte a szerző.
F. ZS.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:05 | 06 Noiembrie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB