Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Reményik Sándor Galéria

vissza
2010. november 3 - CSILLAGHÍR – PALOCSAY ZSIGMOND fontosság:
... születésének 75. évfordulója alkalmából emlékestet rendeznek november 3-án, szerdán du. 6 órától az evangélikus-lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériájában (Kossuth Lajos/21 Decembrie utca 1.). Az emlékesten a költő fényképeiből Márton Zoltán fotóművész által válogatott, kidolgozott és összeállított tárlatot Egyed Péter filozófus nyitja meg. A kiállítás anyagát Benczédi Sándor szobra, Kántor László és Márton Zoltán fényképei, Nagy Imre portréi, Olsevszkiné Jakabos Imola kerámiaasztala (a költő íróasztala), valamint Palocsay Zsigmond személyes tárgyai egészítik ki, és Soó Zöld Margit könyvillusztrációi, címlaptervei; valamint a Napsugár korabeli lapszámai teljesítik ki. Ez alkalommal levetítik Xántus Gábor: Üzenet a kék bolygóra című, Palocsay Zsigmondról készített portréfilmjét is. Az emlékműsorban fellép Csép Anna és Dénes Csongor hegedűművészek, Hatházi András, Kelemen Csongor és Köllő Csongor színművészek.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 22:41 | 27 Octombrie, 2010
 

2010. október 30. - 75 éve született Palocsay Zsigmond


A kitűnő költőre és szerzőre, valamint az egyéni látásmóddal rendelkező fényképészre is emlékeznek tisztelői november 3-án, du. 6 órakor a Reményik Sándor Galériában.

Palocsay Zsigmond nem pusztán kedvtelésből fotózott: Nádiringó című kötetét saját fényképeivel illusztrálta, valamint verseket írt Kabán József fotóihoz, így született a Felnőttek meséskönyve című kötet. A hagyatékot előhívatlan negatívok százai alkotják, ezek közül válogatta ki, hívta elő és digitalizálta a kiállítás sajátos anyagát Márton Zoltán fotóművész. A 60-as évek elején készült felvételek letűnt korokat, helyeket, embereket idéznek: mára már eltűnt a cigánysor, és a Duna-delta is átalakult. A portrék szereplőinek legtöbbje szintén emlékké, legendává vált (Vermesy Péter, Györkös-Mányi Albert, Szilágyi Domokos, Bardocz Barna, Bajor Andor stb.). Az emlékkiállítás részét képezik Palocsay Zsigmond személyes tárgyai, dokumentumok, kötetek, valamint a hozzá fűződő képzőművészeti alkotások: Nagy Imre három portréja, Benczédi Sándor szobra, Soó Zöld Margit eredeti illusztrációja, Olsefszkyné Jakabos Imolakeramikus kerámiaasztala, amelyen Palocsay dolgozott és még számos tárgyi emlék.

A rendezvény keretében változatos műsor idézi fel Palocsay Zsigmond emlékét. Szép Krisztina, a Reményik Sándor Galéria vezetője házigazdaként köszönti majd a vendégeket, ezt követően Palocsay több kötetének és az idén megjelenő lírai válogatásnak a szerkesztője, Egyed Péter filozófus méltatja pályáját, az általa kiválasztott verseket pedig Hatházi András, Köllő Csongor és Kelemen Csongor színművészek tolmácsolják. A zenei részben Palocsay hegedűjén közreműködik az egykori tanítvány, Csép Anna, valamint Dénes Csongor hegedűművész, majd az egybegyűltek megtekinthetik Xántusz Gábor Üzenet a kék bolygóra című portréfilmjét az ünnepeltről. A kiállítás anyagának összeállításában és az emlékműsor létrehozásában közreműködött Fazakas Csilla, Hatházi Rebeka, Palocsay Kisó Kata, Soó Zöld Balázs, Szabó Tamás.

A kiállítás november 3–10. között látogatható a Reményik-galériában.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:19 | 30 Octombrie, 2010

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB