Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Irások » Kántor Lajos

vissza
2010. október 14. - Kolozsvár októbere fontosság:
Két előzményre −de tulajdonképpen háromra – vezethető vissza a Kolozsvár októbere cím. A Kolozsvár Társaság kezdeményezéseként az 1956-os októberi forradalom félszázados évfordulóján kellett volna felavatnunk a sétatéri, az egykori Bolyai Egyetem egykori központi épületéhez közeli emlékművet, ám egy sikeres szobrászi pályáztatás s a szükséges előkészületek után az engedélyeztetés évei 2009-re tolták ki az ünnepi pillanatot. A 2009. október 23-i avatás végül is emlékezetes ünnepé vált. Az évfordulós esemény köré a Kolozsvár Társaság több hetet és helyszínt átfogó rendezvény-sorozatot szervezett, több intézmény bevonásával, mindezt pedig Kolozsvár-Napoknak neveztük el. A Társaság vezetősége elhatározta, hogy hagyománnyá teszi e sűrített magyar művelődési hónap megszervezését, vagyis 2010-ben és a következő években találkozókra hívja Kolozsvár lakosait és a városból elszármazottakat, a Kolozsvár iránt érdeklődőket, ébren tartva a hitet, a meggyőződést: számunkra Kolozsvár a föl nem adható város.

A másik (a harmadik), közvetlen előzmény: az idén agusztusban látványos sikerrel lezajlott Kolozsvári Magyar Napok. A Kolozsvár Társaság természetesen kötelességének érezte, hogy a maga lehetőségei szerint részt vegyen a Gergely Balázsék által kezdeményezett, a város tereit-utcáit is bevonó nyári fesztiválon, merthogy azzá vált a sokakat mozgosító, a magyar lakosságot eredményesen ébresztő számos rendezvény. Az előkészületek, majd a kiértékelések során ismételten felmerült a kérdés, melyik a legmegfelelőbb időpont: a nyár, a vakációk ideje, amikor turistákra is számítani lehet, vagy inkább az ősz, a diákok visszatérésének hónapja, hiszen ők, a sok ezer itt tanuló egyetemista, ugyancsak hozzánk tartoznak, és ezek a magyar napok valójában egész Erdélynek szólnak. Valószínűleg jó választásnak mondhatjuk az augusztust, ugyanakkor érdemes az októberi lehetőségeket is kihasználni. Minthogy pedig nem egymással folytatott versengésről, hanem közös érdekről, közös szolgálatról van szó, a Kolozsvár Társaság úgy gondolja, az idei ünnepi rendezvényeit immár nem a Kolozsvár-Napok, hanem a Kolozsvár októbere cím alá vonja. A Sétatéren álló emlékmű koszorúzása persze csupán egyike a találkozások alkalmainak (október 23-án, déli 12 órakor, Dávid Gyula emlékbeszédével), előtte a Társaság főtéri székhelyén (október 22-én, du. 5 órakor) beszélgető műsor keretében egykori bolyaisták emlékeznek 1956 és a Bolyai Egyetem fogalmának összekapcsolódására. De éppen a tágabban értelmezett „kolozsváriság”, az erdélyi (és partiumi, Kárpát-medencei) közgondolkodás jegyében, a hagyományos – irodalmi, képzőművészeti, tudományos és sporttörténeti – programok mellett, fontosnak véljük a társadalmi kérdések előtérbe állítását, közelebbről-távolabbról érkező meghívottak bevonásával. Ezt a célt szolgálja korábban elindított programunk, találkozók szervezése erdélyi, partiumi, bánsági városok közéleti és kulturális vezetőivel (most Arad és Nagyvárad alpolgármesterét várjuk a Kolozsvár Társasághoz), valamint a „Regionalizmus, interetnikus viszonyok” elnevezésű délután, amelynek meghívottja Rimaszombatból (Szlovákiából) a helytörténész-muzelógus B. Kovács István és dr. Klement Zoltán, a Duna TV munkatársa (tőle hallhatjuk esténként, az időjárásjelentésben Kolozsvárt mint Erdély szívét emlegetni). Tervezzük az Amerikából nemrég hazatért két kitűnő értelmiségi, Salat Levente és Visky András találkozását is a kolozsvári közönséggel, kitágítva ezzel a „kolozsváriságot” az óceánon túlra.

Szeretnénk remélni, hogy 2010 októberében is különböző helyszíneken, különböző intézmények-szervezetek lebonyolításában sorra kerülő programoknak ismét bőven lesz látogatója, ahogy ez agusztusban, a Kolozsvári Magyar Napokon történt. Várunk minden kolozsvárit, magyart, románt, más nemzetiségűt az 1956-os emlékműnél, valamint a többi meghirdetett programra. És számítunk a diákokra, az októberi évkezdés napjaiban-heteiben.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 15:54 | 14 Octombrie, 2010
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB