Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Képzőművészeti kiállítások

vissza
2010. február 25 -Én iskolám fontosság:
című tárlatot február 25-én, csütörtökön du. 6 órakor nyitják meg az Apáczai Galériában (Király/I. C. Brătianu utca 26.). A kiállításon a nemzedékek folytonossága jegyében részt vesznek az alma materben végzett neves képzőművészek mellett a líceum képzőművészeti tagozatos diákjai is. A tárlatot Németh Júlia műkritikus nyitja meg, a műsorban fellép Márkos Albert (hegedű), Ortenszky Gyula (cselló) és Rekita Rozália színművész. A kiállítás részét képezi az Apáczai Csere János Líceum alapításának 90. évfordulójára szentelt ünnepségsorozatnak.
 
 
 
beirta: Horváth László - 09:25 | 21 Februarie, 2010

Lásd a(z) "SkyDrive-Kiállitások- Apáczai Galéria-..." újságban megjelent cikket itt.
 

Ünnepel az Apáczai Csere János Elméleti Líceum

A kilencven év hatalom – érezhette az Apáczai-líceum dísztermét zsúfolásig megtöltő közönség csütörtök délután az iskola fennállásának kerek évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozat nyitó rendezvényén. Olyan hatalom, amelynek birtokában emelt fővel és jövőbe tekintő bizakodással lehet tovább lépni azon az úton, amelyet jeles elődök neve fémjelez. Ezt éreztük ki Vörös Alpár igazgató szavaiból és erre utalt megnyitóbeszédében az eseményt jelenlétével megtisztelő Szilágyi Mátyás főkonzul is.

A Székely Géza művésztanár szervezte képzőművészeti kiállítással kezdődő rendezvénysorozat kellőképpen ünnepélyes, méltó keretet teremt a folytatáshoz, hiszen az iskola képzőművészeti tagozatos diákjainak alkotásai mellett a mára neves művészekké vált egykori diákok festményei, grafikái, kerámiái is helyet kaptak a falakon. Nem kisebb alkotók, mint Soó Zöld Margit, Nagy Enikő, Pongrácz Antónia, Lám Erzsébet, Gally A. Katalin, Horváth Sz. Gyöngyvér, Essig Klára, Póka Zsombori Erzsébet és unokahúga, Zsombori Erzsébet, Antal Tövissi Anna, Balázsné Székely Ilona és Bányász Erika munkái bizonyították, hogy – Apáczait parafrazálva –, aki innen indult, jól csiszolt lelket vitt magával és tehetsége birtokában ezerszer boldogabb lehet másoknál. A kiállított munkákat és alkotóik tevékenységét Németh Júlia méltatta, utalva egyben a patinás iskola múltjára is.

A rendezvény színvonalát emelte Márkos Albert (hegedű) és Ortenszky Gyula (cselló) fellépte. Az általuk megszólaltatott Kodály muzsika, valamint Rekita Rozália színművész irodalmi összeállítása méltán aratott sikert.

Végezetül Wanek Judit aligazgató adózott a mindannyiuk által megbecsült, nemrég elhunyt Wolf Rudolf igazgató emlékének. A szombaton bemutatásra kerülő iskolatörténeti kötet is sokat köszönhet az egykori intézményvezetőnek, akinek – egyik hálás szülő véleménye szerint – sikerült az iskolát „tündérkertté” varázsolnia.Szombaton 10 órától a Farkas utcai református templomban zenés áhítattal folytatódik az ünnepség (közreműködnek az iskola volt diákjai: Dávid István orgonaművész, Georgescu Mária operaénekes, Katona Éva színművész, Fodor Réka színművész, az iskola énekkara Szabadi Ildikó tanár vezetésével); 12 órától az iskola dísztermében bemutatják Az alma mater visszaköszön című iskolatörténeti kötetet (közreműködnek: Oláh Boglárka zongorán, Oláh Mátyás csellón és Kelemen Csongor, Imecs Levente, ifj. Visky András színművészek); 12.30 órától a díszteremben Deák Árpád történelemtanár moderálásával beszélgetés zajlik az iskola múltjáról volt diákok és tanárok részvételével, majd 18 órától tisztelgés az alma mater volt tanárai előtt (közreműködik az iskola kórusa és BUHU színjátszó csoportja, rendező: Kötő Áron, irányító tanár: Tőkés Erika).
(-eth)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:39 | 27 Februarie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB