Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Képzőművészeti kiállítások

vissza
2010. február 17. BAÁSZBAÁSZ IMRE, BAÁSZ SZIGETI PÁLMA ÉS BAÁSZ ORSOLYA fontosság:
...alkotásaiból nyílik kiállítás február 17-én, szerdán délután 6 órakor a kolozsvári Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota).
 
 
 
beirta: Horváth László - 05:37 | 13 Februarie, 2010

Lásd a(z) "SkyDrive- Kiállitások-Múzeum" újságban megjelent cikket itt.
 

Három művész, három stílus: a Baász-család tárlata a Művészeti Múzeumban


– Valóságos kincsesbányát jelentenek a Baász képzőművész-család alkotásai azon kritikusok és esztéták számára, akik alig palástolt boldogsággal vizsgálják a művészek biográfiáját, hogy az alkotói pálya egyes érintkezési pontjaira rámutatva hosszasan értekezzenek arról: milyen hordereje van ennek vagy annak az életrajzi ténynek a művészetre, illetve, hogy a három művész miképpen hatott egymásra – magyarázta Szőcs Géza költő szerdán délután, a ’70-es és ’80-as évek Romániájának egyik legfontosabb képzőművészének, Baász Imrének, feleségének, a jelenlévő Baász Szigeti Pálmának és lányuknak, Baász Orsolyának a munkáiból a kolozsvári Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) szervezett kiállítás megnyitóján. Az érdeklődőket elsőként Călin Stegerean múzeumigazgató köszöntötte, majd Szőcs Géza művészeket és alkotásaikat méltató beszéde után Székely Sebestyén György művészettörténész és Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera ideiglenes igazgatója szólt néhány szót.

Kétszeresen is különlegesnek nevezte a Baász-család kiállítását Călin Stegerean igazgató: egyrészt örül annak, hogy az intézmény vendégül láthatja e három nagyszerű művész munkáit, mondta, másrészt pedig számára is jelentős a mostani tárlat, hisz Baász Imrével és feleségével, Pálmával már korábban is volt alkalma sikeresen együttdolgozni Sepsiszentgyörgyön.

Baász Imre grafikus, az avantgárd mozgalom 1991-ben baleset következtében elhunyt jeles képviselőjének művészetét ismertetve Szőcs Géza elmondta: „tekintélyt el nem ismerő, vagy ha elismerő, akkor sem tisztelő energiabomba, aki egymaga képes volt felkavarni a képzőművészeti élet állóvizét, ajtót-ablakot nyitva az újnak, a másnak, a mifelénk ismeretlennek”. Hozzátette: a székelyföldi és az egész erdélyi művészet sokat köszönhet Baász Imrének, szülővárosa, Arad, tanulmányainak helyszíne, Kolozsvár és európai hírű személyiséggé válásának állomása, Sepsiszentgyörgy pedig méltán fogja nemsokára a sajátjának vallani.

– Míg Baász Imre művészetének kulcsszava a kísérlet, Baász Pálma a meséket felhasználva olykor követhető, máskor megfejthetetlen alkotásokat hoz létre. Baász Orsolya eközben – játék iránti elkötelezettségének birtokában – különösen rá van utalva, hogy saját hangját megtalálja, saját stílusát kidolgozza és e nyelven üzeneteit megfogalmazza – hangsúlyozta Szőcs Géza. Kifejtette: a múzeum falain a konvenciókat tagadó, a kötelező normák, formák és kánonok világából sikeresen kivonuló családfő alkotásai mellett ott találhatók az érzékeny, képzeletgazdag, szubjektív reflexiókkal teli motívumvilágot létrehozó feleség munkái, akinek látásmódja „dekoratív, boldog, naivan lebegő szürrealizmusban edződött és vált eszközévé”, ugyanakkor az egyes képszemantikai síkok között merészen egyensúlyozó, pályájának most nekilendülő ifjú művész, Orsolya képei is jelen vannak.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera ideiglenes igazgatója megjegyezte: Baász Imrével többéves barátságuk során ő maga is meggyőződött: a ’80-as évek erdélyi képzőművészetének irányát meghatározó művészt „még azok is tisztelték és fejet hajtottak előtte, akik adott esetben még az állását is elvették”. Az utókor nevében is köszönetet mondott a családnak, amiért megőrzi, és alkalomadtán a nagyközönség számára is megmutatja a Baász Imre-hagyatékot, természetesen a Baász Szigeti Pálma és Baász Orsolya munkáival kiegészítve. Befejezésül Călin Stegerean kérésére Székely Sebestyén György művészettörténész is szólt néhány szót a kiállított alkotásokról.

FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:21 | 19 Februarie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB