Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Képzőművészeti kiállítások

vissza
2009. december 29. -MÁSODIK KALOTASZEGI FOTÓS ALKOTÓTÁBOR fontosság:
...alkalmával készült fotókból nyílik kiállítás december 30-án, szerdán délután 5 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában. Megnyitja: Józsa István esztéta.
 
 
 
 
beirta: Horváth László - 07:58 | 29 Decembrie, 2009
 

Kalotaszeg fotósszemmel


Több mint száz, Zsobokon és környékén készült képet állítottak ki a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában 2009. december 30-án. A 18, romániai és magyarországi fotóművész a fekete-fehér és színes képeket a tavaly nyáron szervezett zsoboki alkotótáborban készítette. A kiállítást a Reményik Sándor Galéria szervezte a Romániai Fotószövetség védnökségével.

A második kalotaszegi fotóalkotótábor képeit Józsa István esztéta méltatta. Beszédében hangsúlyozta a festészet és a fényképészet közötti különbséget. A fotográfia a pillanat művészete, ahol a rész keresi az egészet, fejtette ki. Véleménye szerint a kiállított ember- és állatportrék, valamint a természetképek kiválóan tükrözik Kalotaszeg szellemét. Hangsúlyozta: Kalotaszeg, mint térség feltérképezése Kós Károllyal kezdődött. Az esztéta külön felhívta a figyelmet a perspektívák, valamint a külső és belső fókusz szerepére.

A kiállított képek között olyan alkotók munkáit tekinthetjük meg, mint Rohonyi D. Iván, Essig József, Szabó Tamás, Feleki Károly. Az opera részéről Szép Gyula, az opera ügyvezető igazgatója köszöntötte a közönséget. Megtiszteltetésnek tartotta, hogy az intézmény segíthet a kiállítás megszervezésében. Elmondta: Erdélyben hagyománya van a fotóművészetnek, a zsoboki szakmai műhely pedig összefogja az erdélyi fotográfusokat.

A megnyitón részt vett Tóth István, a Romániai Fotóművészek Szövetségének (AAFR – Asociaţia Artiştilor Fotografi din România) elnöke is. Megtudtuk: a szövetség nemrég javaslatot tett a Romániai Fotóművészet Napjára. A javasolt dátum Szathmáry Papp Károly nevéhez kapcsolódik, aki 1821. január 11-én született Kolozsváron. Az AARF vezetősége és fotóművészei többségükben elfogadták a javaslatot. Tóth István ugyanakkor fontos eredménynek könyvelte el a fotószövetség honlapjának a beindítását.

JAKAB JUDIT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:05 | 04 Ianuarie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB