Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Képzőművészeti kiállítások

vissza
2009. szeptember 29. -Gonda Zoltán festőművész Szín-vallás fontosság:
A Gaudeamus Művészeti Könyvesbolt
tisztelettel meghívja Önt

Gonda Zoltán festőművész
Szín-vallás

című albumának kiállítással egybekötött bemutatójára.

A művészt az élet dolgairól Köllő Katalin faggatja.
Közreműködik Fogarasi Alpár színművész.

Időpont: 2009. szeptember 29., kedd, du. 18 óra.
Helyszín: Szentegyház u. 3. sz.Gonda Zoltán (Nyíregyháza, 1943. május 26.) festőként indult, s mintegy két évtizeden át főleg grafikával foglalkozott, 1995-től kezdett el ismét intenzíven festeni. Több magyarországi és külföldi kiállításon mutatkozott be munkáival. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, az Ajtósi Dürer Grafikusművészek Egyesületének és a Pasztellfestők Egyesületének.

Gonda Zoltán életét – saját bevallása szerint – egyfajta kettősség jellemzi, de ez a kettősség nem hordoz feloldhatatlan ellentmondást. „Valamit mindig közölni szeretnék” – fogalmazta meg egyik alkalommal, vagyis nem a látványt akarja visszaadni, hanem általános emberi érzéseket, gondolatokat sugalmazni, természetesen a grafika eszközeivel. Jó példa erre, hogy megbűvölték az emberi tájak... Grafikáin azonban nem a táj jelenik meg, hanem a táj által inspirált érzések, vágyak, gondolatok.
Magyari Vilmos

Gonda Zoltán a színek és a fények festője. A sejtelmes liláktól, hideg kékektől, zöldektől és olívba enyhült árnyalataitól a sárga hideg és meleg változatain keresztül a jellegzetei tűzpirosig, amit akár Gonda-vörösnek is nevezhetnénk, a színek rendkívül gazdag skáláját vonultatja fel. Sajátos világ a Gondáé. Csábít, vonz, valósággal magával ránt, de felkavar is ugyanakkor. De mindezek mellett azonban ott az őszinte rácsodálkozás is a környező világ természeti és emberkéz alkotta látványosságaira. Öröm és bánat, bizakodás és kétely egyaránt helyet kap Gonda Zoltán munkáiban: a posztmodern művész viszonyulása a számára lenyűgöző, de olykor minden varázsa ellenére is riasztó világhoz.
Németh Júlia

 
   
 
 
beirta: Horváth László - 22:12 | 26 Septembrie, 2009
 

2009. október 01. -„Ha nem tudnék rajzolni, élni sem szeretnék”

Gonda Zoltán debreceni képzőművész életébe, művészetébe tekinthettek be azok a kolozsváriak, akik kedden délután a Szentegyház utcai Gaudeamus könyvesboltba látogattak. Kulturális rendezvény volt ez a javából: miután a művész röviden beszélt a debreceni Méliusz Központ gondozásában idén megjelent Szín-vallás című albumáról, lapunk munkatársa, Köllő Katalin faggatta őt „az élet dolgairól”. A hangulatothoz hozzájárult Gonda Zoltán grafikai munkáiból a könyvesboltban szervezett kiállítás, Fogarasi Alpár színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja József Attila két fiatalkori versét mondta el, Szőcs Márton, a Gheorghe Dima Zeneakadémia elsőéves hallgatója pedig egy Bach-művet adott elő.

– Nem szépítettem semmit a Szín-vallás című kötet önéletírás-jellegű bevezetőjében sem, és ide is a nyíltságot hoztam magammal – mondta a képzőművész azután, hogy Weghofer Erna, a könyvesbolt vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Hozzátette: az album többnyire az utóbbi két-három év munkáit tartalmazza, de a ’80-as években készült alkotásai közül is beválogatott néhányat, a viszonyítási alap kedvéért pedig, hogy az olvasó lássa, honnan indult és hová érkezett, egy, gimnazista korában készített akvarellje is szerepel a Szín-vallásban.

Az est további részében, az élet dolgairól beszélgetve, művészete révén kerülhettünk közelebb Gonda Zoltán életéhez. Ahhoz a művészhez, aki számára példaértékűek a Rembrandt festette „általános emberi értékek, érzelmek, tekintetek, helyzetek”, és aki szerint Pablo Picasso nélkül elképzelhetetlen a 21. századi képzőművészet.

Erdélybe először 1964-ben látogatott, és már akkor megragadta az itteni táj. – Kolozsváron zseniális művészekkel ismerkedtem meg, az erdélyi hegyek és a gyönyörű táj pedig különösen megérintett. Jó volt tudni, hogy ha 300 km-t utazunk, még mindig nem tévedünk el, hisz magyar nyelven szólnak hozzánk – magyarázta Gonda.

Megtudtuk: nagyobb lélegzetvételű festmény készítése közben felüdülést jelent számára a rajzolás. – Olyan ez, mint amikor a zongorista koncertre készül, de nem zenei darabokat játszik, hanem csak gyakorol ujjaival a billentyűkön. Úgy érzem, ha az ujjaimat levágnák és nem tudnék rajzolni, akkor már élni sem szeretnék – hangsúlyozta.

Elmondása szerint az ikrek csillagjegy valamennyi jellemzője érvényes rá, sötét oldala pedig „egy pillanat alatt felülkerekedhet, elnyomva mindenféle életérzést, egészen a teljes önmegsemmisülésig”. – Ezt akár az is kiválthatja, ha nem köszönnek nekem az utcán, vagy nem mosolyognak vissza úgy, ahogyan szeretném. Sok mindent megéltem, amíg eljutottam oda, hogy úgy tudjak festeni és rajzolni, ahogyan azt a kedvem diktálja, és ne a megélhetés legyen az elsődleges szempont – mondta Gonda. Hozzátette: amikor nekifog dolgozni, csupán érzi, nem pedig „látja”, hogy mit akar készíteni, energiáját az adja, jegyezte meg viccesen, hogy tudja: van még 50–60 év az életéből, ami alatt festenie kell.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 04:50 | 01 Octombrie, 2009

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB