Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2019. november 5. - A 110 évvel ezelőtt született Veress István professzor kertjei fontosság:
A KT Kolozsvári kertek sorozatának keretén belül "A 110 évvel ezelőtt született Veress István professzor kertjei" címmel vetítettképes előadásra kerül sor.
Alábbiakban a rendezvény műsora:

1. Dr. Albert Júlia színművésznő, egyetemi oktató: Cseke Péter: Kis kert a Sétatér mellett című írását olvassa fel. (Utunk: 1989)

2. Dr.Cseke Péter professzor: Veress István Kolozsvári kertjei.

3. Dr. Albert Júlia színművésznő, egyetemi oktató: Három történet Veress István professzorral. (Utunk, 1978):

4. Dr. Veress Éva, egyetemi oktató: Azok a régi csombordi emlékek.

5. Dr. Albert Júlia színművésznő, egyetemi oktató: Áprily verseket olvas fel.

6. Esszig József operatőr, szerkesztő, felidézi Veress Istvánnal kapcsolatos emlékeit és a professzorral készült filmjét vetíti le.


A rendezvény házigazdája Buchwald Péter.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 18:40 | 31 Octombrie, 2019

Lásd a(z) "Fotók az eseményről" újságban megjelent cikket itt.
 

Veress István, a kertművész
„A 110 évvel ezelőtt született Veress István kertjei” címmel, vetítettképes előadásra került sor a Kolozsvár Társaságnál, a Kolozsvári kertek sorozat keretén belül. A sorozat szervezője és ezúttal moderátora is T.Veress Éva és meghívottai: Albert Júlia, Cseke Péter és Essig József voltak. A házigazda szerepét Buchwald Péter töltötte be.
A rendezvények egyik legsikeresebb sorozata a KT-nél a Kolozsvári kertek. Ezek szinte mindenikéről beszámoltunk a Szabadság hasábjain és elmondhatjuk, hogy a kedd esti esemény is bevonzotta az érdeklődőket. T.Veress Éva egyik legaktívabb tagja Társaságunknak, hangzott el a házigazda bevezető szövegében. Személyes érdekeltsége okán, hisz a „legendás hírű” kertművész lánya, a megszokott hallgatóság körében ott voltak az unokák közül ketten, a veje, a rokonságból még páran, de még a „fogadott unokák és dédunokák”, valamint a volt tanítványok is, akik közül néhányuk pár száz kilométer utazást is bevállalt, hogy itt lehessen az eseményen.
„Minden szülő ilyen gyerekre vágyik, mint Éva!”- folytatta a házigazda – „hisz példaértékű, ahogy ő, az édesapja emlékét ápolja, nemcsak azzal, hogy a „Kertbarátok” vezetője és az „Erdélyi Gazda” c. folyóirat szerkesztőbizottsági tagja és számos cikk írója, hanem azzal is, hogy folytatja Veress István kiskertjének megmunkálását és mindezeken keresztül, mindannak a tudásnak tovább adását, ami a nagyhírű professzornak a sajátja volt.
Rendhagyó volt az est felépítése. A forgatókönyv is már elénk tárta Veress István egyéniségének sokszínűségét: költői alkatát, a kertkultúra filozófusát és művészét, a nagy tudású professzort, természetszerető és harmóniára törekvő személyiségét, aki gyerekkorától kezdve, szüleitől eltanulva, imádta a kerteket és még 94 évesen is saját maga ásta fel a sétatér melletti kiskertjét. Saját vallomása szerint: „nehéz, de szép és boldog élete volt, annak ellenére, hogy megért 2 világégést és 3 rendszerváltást, hisz hivatása, munkája és hobbyja ugyanaz volt”. Ezt az emberi sorsot, életet, életművet három síkon is érzékeltették a másfél óra alatt, amit együtt töltöttünk: Albert Júlia, az est elején, egy az 1980-as években, az Utunkban megjelent, Veress Istvánnal készített interjút olvasott föl (a kérdező akkor Cseke Péter volt), majd a későbbiekben három tréfás történetet és a legvégén elszavalt három Áprily verset, köztük a professzor kedvencét is. Ez keretezte a megemlékezést.
Közben megszólalt Cseke Péter, aki Veress Éva szerint a legtöbbet írt Veress Istvánról, mint újságíró. „Lélekszabadsággal született interjúk voltak azok” – vallotta Cseke Péter- aki szerint ezen interjúk készítése közben jött rá, hogy az „agrikultúra” is „kultúra” és nem is akármilyen. Személyes találkozásokról, történetekről beszélt és a kiskertek tudósának személyes varázsáról, akit követni kell életmódjában, a természethez való viszonyában. Ő tőle tanulta meg pl., hogy „nem elég a magot elszórni, vissza kell menni a fához, növényhez és ellenőrizni, hogy mi történik vele.” Ezt a beszámolót egészítette ki később a saját személyes élményeivel Essig József, aki mint operatőr találkozhatott a nagyszerű emberrel. Végül, de nem utolsó sorban, megerősítve és rendszerezve a már elhangzottakat, Veress Éva tartott egy vetített képekkel és szövegekkel kiegészített előadást, személyes élményekkel fűszerezve, ami elénk tárta Édesapja életét és munkásságát 11 kerten keresztül: - a kert, ahova született Veress István – Nagyenyeden, – majd a kertek, ahol tanult – Franciaország, Németország, - a kertek, ahol tanított – újra Nagyenyed és +Csombord, - a didaktikai gyümölcsös (1,5ha), a minta gyümölcsösök, gyakorló kertek (10ha) és a saját Sétatér melletti kiskert – ezek már Kolozsvárott. Tanárként oktatóként 36 nemzedéket és több mint 30000 diákot tanított, akik az ország minden szegletébe és szerte a világba vitték tovább, használták azt, amit a kiskert kultúráról és a belterjes gyümölcsészetről tanultak a kertművésztől.

Bartók Júlia
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:14 | 30 Noiembrie, 2019

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB