Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2019. oktober 8. - Kováts Ildikó a Kolozsvár Társaságnál fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 10:09 | 29 Octombrie, 2019

Lásd a(z) "Fotók az eseményről" újságban megjelent cikket itt.
 

Kiülni a dombtetőre s onnan nézni szerteszét – Kováts Ildikó a KT palettáján
„Nem mindig azt festem, amit látok, hanem amit megkíván egy téma adott pillanatban” – hangsúlyozta a meghívott.

Kováts Ildikó több mint 60 éve él Kolozsváron, de ha valaki rákérdez, honnan való, mindig Csíkszeredát említi. 17 tanintézetben tanított; leghosszabb ideig, 22 éven át a Brassai-líceumban. Imád utazni, felfedezni és megörökíteni az eléje táruló látványt, és a dombtetőre is szívesen kiül alkotni. A művész a Képzőművészek a Kolozsvár Társaság palettáján sorozat évadnyitó beszélgetésének volt a vendége.

Kiülni a dombtetőre s onnan nézni szerteszét. Akár így is jellemezhetnénk Kováts Ildikó alkotói szabadságát, amihez a környezet mellett az egyedüllét és persze a munka is hozzájárul. Torockó és Lázárfalva egyaránt kedvence, a Hója erdő Kolozsvár felőli oldalát pedig mediterrán tengerparthoz hasonlatosnak tartja: itt már nem lehet alkotni, egyik palota éri a másikat. Egyik évben január 6-án kezdett el festeni egy domboldalon, észre sem vette, hogy fázik – rögtön megjegyzi, hogy amikor rajzolni kezd, valósággal kikapcsolja maga körül a világot

Nem jár alkotótáborokba, inkább felkerekedik és oda megy, ahova szeretne, azt tesz, amit ő akar. Korábban olyan is volt, hogy a családdal hat hetet töltöttek egyhuzamban a Duna-Deltában, Görögországban pedig már háromszor is járt, és még visszatérne. Nagyon érdeklik az utazások.

Szerkesztő: Ferencz Zsolt

(Fotók: Horváth László)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:36 | 01 Decembrie, 2019

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

2019-10-11
2019. október 8-án, a Kolozsvár Társaság „Képzőművészek a KT palettáján” sorozat keretén belül, mini-kiállítással egybekötött beszélgető estet tartott, melynek meghívottja: Kováts Ildikó festőművész, beszélgetőtárs: Ferencz Zsolt, házigazda: Horváth László volt.

Horváth László immár az ötödik alkalommal lát vendégül a KT-nál képzőművészt, akiket Ferencz Zsolt kérdez a művészet titkairól, az alkotás rejtelmeiről. Egyik találkozón sem unatkoztunk, sőt mi több, mindig van valami, amivel meglepi a művész, a kérdező a hallgatóságot. Így volt ez kedden este is: a kiállított pasztellek mellett, a levetített munkák, képek még az művésznő közvetlen ismerőseinek is, újdonság volt, főleg a portrék, amit „unalmas” pillanataiban készít Kováts Ildikó.

Kováts Ildikó 25 éven át, 17 iskolában tanított és tanári pályafutását élete legszebb, legörömteljesebb szakaszaként vázolta fel: - nincs nagyobb sikerélmény, mint megtapasztalni növendékeink felénk kinyilvánított szeretetét, mondta és ahogy a tanításról, tanítványairól beszélt egyértelmű volt, hogy ez a szeretet kölcsönös. Ugyanilyen rajongó szeretettel beszélt a családjáról, a szintén művész férjről, a sportolásról, főleg a sízésről, és az alkotásairól, meg az alkotás menetéről.
„Úgy szeretem Kolozsvárt, hogy el nem felejthetem Csíkszeredát” – ezzel a parafrázissal indította Ferencz Zsolt a szülőföldről folytatott beszélgetést. A művésznő elmondta, hogy gazdag örökséget kapott szüleitől, nagyszüleitől, de nemcsak az agyagozás, festés terén, hanem a zene iránti érdeklődése is az ősöktől származik. A sport iránti érzékenysége az egykori iskolájának a sajátja, hisz nincs olyan gyakorolható sportág, amit nem próbált ki tanulóévei alatt. Nehéz volt a vidéki kisvárosból elkerülvén megbirkózni a nagyváros kihívásaival 14 évesen, otthontól távol, de annak is megvoltak az előnyei: különböző vidékekről jövő embereket ismerhetett meg, más hagyományok gazdagították.
Művészember, s nem is akármilyen művész, mellett nem volt egyszerű alkotóként léteznie. „Rabja voltam férjem munkáinak” vallotta a művésznő, aki most is, férje halála után, a családdal együtt gondoskodik a hagyatékról, s amikor csak tehetik kiállítják a műveit. Amíg a férje élt nem szerepelt kiállításokon, csak az iskoláiban állított ki műveiből néha-néha. Pasztell képei, akriljai viszont elárulják, hogy kiforrott, magas színvonalú alkotásokról van szó, amiket meg kell mutatni a közönségnek. A pasztellek számára az örömöt, a kikapcsolódást, a játékosságot jelentik. Az igazi gondolatiságot az akrilban és a gouache-ban látja. Tájképeit Lázárfalván, Torockón, a Hajtás völgyében, a Hójában készítette, de Kréta a legújabb nagy felfedezése, meg a fiain keresztül a sziklavárosok-barlangvárosok, sőt a történelemből kevésbé ismert emberek portréi, amiknek a megfestéséhez kortörténeti tanulmányokat is fölvállal a művésznő. S az est nagy meglepetései a portrék ceruzarajzzal, amik kissé a karikatúrák világában vitt bennünket és nagy emberismeretről árulkodtak.
Kováts Ildikó „kiül a dombtetőre” és rajzol. Többnyire vázlatot készít a helyszínen és otthon, lakásának beüvegezett teraszán ( nincs neki külön alkotóműhelye, mint ahogy Barabás Miklós Céhes igazolványa sem, mert amikor kérte felvételét, állítólag már „annyian voltak”, hogy neki nem jutott hely) önti végleges formában a művet. Művésznek vallja magát, mert „nem azt festem le pontosan, amit látok, hanem mindig kiegészítem valamivel, amit csak én látok”- és mutatja is a képein, azt, ami a valóságban nem volt ott. Ő egy magányos művész. Nem szereti, ha nézik munka közben, de amikor dolgozik sosem gondol arra, hogy mások mit mondanak majd a képeiről. Nem szereti az alkotó táborokat, a tömegjeleneteket. A kiállításokat is a megnyitó után nézi meg, többnyire.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:08 | 01 Decembrie, 2019

Kováts Ildikó a Kolozsvár Társaságnál
Képzőművészek a Kolozsvár Társaság palettáján című sorozat V. része. Ferencz Zsolt beszélget a meghívót képzőművésszel, egy minikiállítás keretén belül.


Filmezte: Essig József
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:38 | 01 Ianuarie, 2020

Lásd a(z) "YouTube" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB