Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2019. szeptember 17. - Vas Géza fontosság:
„Fotós egyveleg” vagy „fotó egyveleg?”

2019. szeptember 17-én, kedden 18 órakor a Kolozsvár Társaság „Fotó és Film Kolozsváron” sorozatának keretén belül, vetítéssel egybekötött beszélgető est volt, melynek meghívottja Vas Géza fotóművész. Beszélgetőtárs: Katona Zs. József.
„Színes fotós világ és színes egyéniség, aki 85-ös sebességen jár, no, nem autóval, hanem az életének 85. évében”, de még mindig vidáman és tervekkel teli – ezekkel a zárószavakkal fejeződött az est a Kolozsvár Társaságnál Buchwald Péter, KT elnök szavaival.
Katona Zs. József, az est házigazdája szerint, nehéz volt Vas Gézát rávenni, hogy bemutatkozzon a KT „Fotó és Film Kolozsváron” színpadán, mert szerénysége nem engedi, hogy dicsekedjék azzal, amit a fotóművészetben tett és alkotott, hisz nem is érzi magát fotóművésznek, csak egy fotósnak, aki dokumentumokat gyűjt, arról a korról, amiben élt és tette a dolgát. Alapvetően Ő hobbiként űzte, űzi a fotózás „mesterségét”.
Segesvár szülőhelye, de Kolozsvár szülöttje, hisz itt élte, éli életét és valósította meg önmagát. A levetített, kivetített képek elárulják, hogy miért ő a „népviselet és a népművészet megörökítője”, ahogy Katona Zs. József bemutatta nekünk. Mérán kezdődött az egész egy lakodalommal és valahol Olténiában, katonáskodása idején, ahol a népviseletben öltözött lányok, a „Hai, la joc! Hai la horá!” felhívással, magukra hívták Vas Géza figyelmét: a RUHÁZATUK SZÉPSÉGÉVEL! S a szépséggel jött a fotózás iránti szerelem, ami Kalotaszegen, Széken, Torockón, Györgyfalván, s a Hóstátban teljesedett ki, vagy úgy, hogy eseményeken, alkalmakon, amikor beöltöztek a népi viseletben, vagy úgy, hogy megkérte őket, hogy öltözzenek be, hogy fotózhasson, fotózott! S lett ebből film, vagy fotó, de ezt az archivált anyag szerint ( a Budapesti Népművészeti Múzeumban, a Debreceni Déry Múzeumban, magánszemélyek a Szentegyház utcai Ágápé szállodától Tordaszentlászló Falumuzeúmán át Stocholmig), a szakemberek igen nagyra értékeltek. A művészet a fotózásban, Vas Géza szerint, ott kezdődik, ahol a fotósnak sikerül úgy „beállítani” a fotózás tárgyát, hogy az természetesnek hasson, annak érdekében, hogy a népviselet, a ruha szépsége a maga összességében láthatóvá váljon. „Lesipuskás fotós szeretnék lenni”, de nem megy, a dokumentarista fotózás érdekében „be kell állítanom” a fényképezés tárgyát úgy, hogy az természetesnek lássék, a cél érdekében”.
De Vas Géza nemcsak a népviseletet fotózza. 75 egyéni kiállítása mellett sok-sok közös kiállításon is részt vett. Vannak természetben, természetről készített fotói, barlangász korából, barlang fotói is. S ezek minőségi, jó fotók mivoltát abban méri le, hogy a facebookon hányan nézik meg és hányan osztják meg. S az eredmény, sikerélmény. Alapmestersége nem a fotózás, de volt már fotóklub és fotóvideoklub vezető, az EKE fotókör irányítója, fotótáborok szervezője, túravezető, hivatásos idegenvezető ( így külföldre is eljuthatott Moszkvától a cseh Tátráig), fotóriportként is dolgozhatott az Igazságnál, a Szabadság elődjénél, egy „szeméttelepes” sztori után, egy cigány egyesületnél, a „Kalotaszeg” folyóiratnál, de a nemzetközi fotós engedélye is meg van.
„Helikoptervezető nem lehettem, de eddig, amit szerettem volna megvalósítottam” – vallotta az est végén önmagáról Vas Géza, akiről a hallgatóság köreiből hozzászólok részéről kiderült, hogy még a „Kalotaszegi Bokréta Egyesület” tagja is.
Hogy mennyire szeretjük Vas Gézát, az est végén, Essig József által kezdeményezett csoportfotóról is kiderül: nagyon sokan vagyunk!

Bartók Júlia
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 10:07 | 29 Octombrie, 2019

Lásd a(z) "Fotók az eseményről" újságban megjelent cikket itt.
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB