Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2019.júnus 18. - Gally A. Katalin a Kolozsvár Társaságnál fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 08:42 | 10 Iulie, 2019
 

„…egyetemes női (igen, női!) életérzések és világnézet kifejeződései”
2019. június 18-án a Kolozsvár Társaság, Képzőművészek a KT palettáján sorozatában, újabb mini-kiállítással összekötött beszélgető estet tartott, melynek meghívottja Gally A. Katalin festőművész volt. Beszélgetőtárs: Ferencz Zsolt. Az est házigazdája Horváth László.

„…egyetemes női (igen, női!) életérzések és világnézet kifejeződései” Gally. A. Katalin képei. Ezekkel a Székely Sebestyén Györgytől kölcsön vett szavakkal zárta az estet Ferencz Zsolt, majdnem két órás beszélgetés és a kiállított valamint kivetített képek bemutatása után, kiegészítve az idézet további részével: „ A féltés, a megőrzés és ápolás ösztöne nemcsak a kisebbségi létből, hanem annál mélyebb rétegből táplálkozik.”

A képek, az elhangzott kérdések-válaszok, valamint az elhangzott történetek, valamint az ezekből kibontakoztatott és kimondott „életbölcsességek” mind-mind ezeket a mélyebb rétegeket segítettek elénk tárni. A megszokott módon, először a mini-kiállítás négy képéről beszélt a művésznő, hogy miért a Lélekmadár, a Piano, az Áldozat és a Lacrimoso került kiállításra, amihez a kivetített Az út vége is hozzátartozott. S egy egész emberi „életérzés és világnézet”, amint már mondtam: képekben és szavakban és történetekkel teletűzdelve: szárnyaló gondolatok; egymásra figyelés vagy nem figyelés; őszinteség és szakmai alázat; a hallás, de minden egyéb adottságunk, mint ajándék; Kalotaszeg, mint ihletforrás; a kazetták; emlékek, betegség, öröm és bánat voltak a kulcsszavak a képek bemutatásakor.

Életének főbb élményeiről és hatásairól beszélvén elhangzott sok megszívlelendő, megtanulandó figyelmeztetés, amik természetesen a képeknek is sajátjuk: - a gyerek, amikor rajzol, szívvel-lélekkel alkot; - a hallássérült gyerekek között a tanár-diák viszony teljesen más; -azért tanultattak velem zenét, hogy finomodjon a lelkem; - okosan kell szeretni a gyerekeket;- mikor nyugdíjba mentem nem becsuktam magam után az ajtót, csak behajtottam; - minden vég egy kezdet; - én festek és nem festegetek; - képeimet csak a sajátjaimmal hasonlítom össze; - az ember nem tudással születik, mindenért meg kell dolgozni; - nekem az igazi élmény, hogy le kell ülnöm és ott helyben le kell festenem; - nincs vázlat, mert nincs rá idő; - egyik képből kiépítem a másikat (az életfának az egyik képemről kell legyen gyökere is! és megrajzolom egy másik képen!); - a legfontosabb dolgokat nem lehet megvásárolni; - érlelődés, keservek után jönnek az örömódák, a szárnyalások, az angyalos képek, a hálaadások…s így tovább. F.Zs. sajátos kérdései segítségével elénk varázsoltatta a műtermet, amit kincsesbányaként, templomként emlegetett, ahova imádkozni, hálát adni, örvendeni jár Gally. A Katalin, de ide jár szitkozódni, lázadozni, keseregni is.

…zárásként még pár életérzés a művésznőtől: - nagyon hálás vagyok, hogy egész életemben azt csinálhattam, amit szerettem! – persze, hogy vannak ellenségei az embernek! nem is ember, akinek nincs! – nagyon sokmindent nem tudok megmagyarázni, de nem is kell!

Bartók Júlia
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:11 | 30 Noiembrie, 2019

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB