Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2019.május 10. - 9. Ünnepi Könyvhét Kolozsváron fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 00:46 | 10 Mai, 2019
 

„A jó könyvnek is kell cégér”l
Vasárnap estig a kolozsvári Fogoly utcában várják az olvasókat az erdélyi könyvkiadók és könyvterjesztők: csütörtök délután hivatalosan is megnyílt a 9. Ünnepi Könyvhét. Bár könyvbemutató már szerdán is volt, a vásár csütörtökön nyílt meg. H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke üdvözölte a könyvhét újdonságát, a Koinónia Kiadó által kezdeményezett Könyvfaló Olvasójátékot, mint mondta, jó volt látni a fiatalokat a Fogoly utcai könyvvásár épülő standjai között, remélhetőleg ők lesznek majd a jövőbeli könyvhét szervezői, vagy legalább olvasói, fogalmazott.
Markó Béla 2011 óta egyetlen könyvhetet sem hagyott ki, most is felszólalt a megnyitón, mint mondta, szerinte nem igaz a közmondás, hogy jó bornak nem kell cégér, a minőségi dolgokat, többek között a jó könyveket igenis el kell juttatni az olvasókhoz, ehhez pedig szükség van az állami és a magánmecenatúrára, fontos azonban, hogy a támogató sosem várhat el politikai elkötelezettséget, csak minőséget.
„Foglyává váltam Kolozsvárnak” – viccelődött a Fogoly utcai színpadon Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a gyerekekre hegyezte ki mondanivalóját, mint mondta ez generáció néha rácsodálkozik arra, hogy az idősebbek honnan tudnak bizonyos dolgokat anélkül, hogy megnéznék az okostelefonjukon. Potápi azt kívánta a fiataloknak, hogy az ő életükben is töltsön be központi szerepet a könyv.
A Kolozsvári Magyar Gyermekkórus koncertje előtt a Kolozsvár Társaság díját adták át. A város magyar közösségéért tevékenykedőknek járó elismerést idén éppen a társaság alelnöke, Horváth László fotós kapta, fáradhatatlan és önkéntes munkájáért, amellyel minden helyi magyar rendezvényt dokumentál. A „Kolozsvár Büszkesége” oklevelét és a Balázs László által készített bőrmetszetet Buchwald Péter, a Kolozsvár Társaság elnöke adta át.
A Fogoly utcában csütörtökön este kilencig látogathatóak a könyves standok, pénteken pedig reggel tízkor nyitnak újra. A könyvhét meghívottai között van Marék Veronika, a Boribon, a Kippkopp és Tipptopp, illetve a Kockásfülű Nyúl című mesék szerzője, Szabó Róbert Csaba író és forgatókönyvíró, Tóth Kriszta újságíró, író és Nényei Pál, a kamaszoknak szóló alternatív irodalomtörténeti könyvek szerzője. A Kolozsvári Magyar Gyermekkórus félórás koncertje a véletlenül arra járó kolozsváriakai is megmosolyogtatta

  
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 00:51 | 10 Mai, 2019

Lásd a(z) "Maszol" újságban megjelent cikket itt.

Megnyitották a kilencedik Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet
A gyermek olvasókra kíván fokozottan figyelni a kilencedik Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amelynek csütörtökön tartották a megnyitóját a Fogoly utcában felállított színpadon.

Megnyitóbeszédében Markó Béla költő, az RMDSZ volt elnöke Vörösmarty Mihály történetét említette meg, akit majdnem csődbe juttatott az egyik könyve kiadása. A csődtől Kossuth Lajos mentette meg, aki publicisztikájával ráirányította a figyelmet a Vörösmarty könyvére és helyzetére.

Amint Markó megállapította: az olyan közmondások, mint a „jó bornak nem kell cégér” csak az ideális helyzet iránti vágyat jelenítik meg. Hozzátette: bizony kell a reklám a könyveknek is, kellenek azok a rendezvények, lehetőségek, amelyek ráirányítják a figyelmet a könyvekre. H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke köszöntésében megemlítette, az idei, kilencedik könyvhét érdekességét éppen a gyermekeknek a rendezvénysorozatba való bevonása adja.

A megnyitót a Kolozsvári Magyar Opera gyermekkórusának előadása tette ünnepélyessé. Szintén ekkor adták át a Kolozsvár Társaság díját, amelyet idén Horváth László fotós kapott.
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 01:23 | 10 Mai, 2019

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB