Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2019. április 2. - Kali Andrea fontosság:
A KT „Kolozsvári színésznők a KT pódiumán” sorozatának keretén belül beszélgetőestre kerül sor, melynek meghívottja ezúttal Kali Andrea színésznő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja. Beszélgetőtárs: Nánó Csaba. Házigazda: Horváth László.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 05:48 | 06 Aprilie, 2019

Lásd a(z) "Fotók:" újságban megjelent cikket itt.
 

2019. április 4. - Kali Andrea
A Kolozsvár Társaság (KT) Kolozsvári színésznők a KT pódiumán sorozata beszélgető estjének meghívottja Kali Andrea a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze volt 2019. április másodikán, kedden. A beszélgetőtárs szerepét Nánó Csaba, a házigazdáét pedig Horváth László látta el.

„Én hiszek abban, hogy beszélni kell a tabukról” – ez a 2016-os rádióinterjúban, Home made előadás kapcsán elhangzott mondat jutott eszembe a Kali Andreás beszélgetés során, meg az, mennyire fontos, hogy legyenek ilyen lehetőségek – rádióinterjú vagy beszélgető est – a színészekkel való találkozásra színházi kereteken kívül. Pedig nyilvánvaló, hogy az emberek kíváncsiak rájuk, hiszen nincs is honnan tudniuk, hogy mit gondol, hogyan érez a színész, akit a színpadon látnak. Az a kijelentése Kali Andreának, hogy zavarba ejtően megtisztelő számára a KT pódiumán szerepelni, szintén arról árulkodik, hogy nem szentelünk elég figyelmet színművészeinknek, akik bizony keményen dolgoznak a szórakoztatásunk érdekében.

Nyilván a színész önmagában nem tabu, a gondolat elejére visszacsatolva, ez a színpadon történtekre vonatkozik. De azért egy kicsit az! Legalábbis a kívülállóknak. Mert sokunkat érdekel, hogy valakiből hogyan lesz színész, honnan származik elkötelezettsége, kiktől tanulta a mesterséget, mi a titka a szövegtanulásnak, hogyan képes annyiféle szerepet eljátszani, hogyan képes megbirkózni a rendezői elvárásokkal. Mint ahogyan az is, mennyire kiszolgáltatott a színész a rendezőknek, mi volt régen és milyen ma a színház, hogyan tudja a színész összeegyeztetni a hivatást a magánéletével, mennyire segítenek egymásnak a szakmabeliek, mi az ellenszere a kiégésnek, mit jelent számára a siker…

Ilyen s ezekhez hasonló kérdésekkel ostromolták Kali Andreát, aki készségesen válaszolt. Sikerült fölvillantania személyiségének néhány titkát, mélységeit, de leginkább nagy szerelmét a színház, legfőképp a kolozsvári állami magyar színház iránt. Az est során kiderült: jól érzi magát, itthon érzi magát, nem vágyódik el innen. Folyamatosan lehetősége van játszani. Mesélt nagy mestereiről, a „nagy Öregekről”, akiktől még volt lehetőségük „ellopni” a mesterséget. Kedvenc szerepeiről is áradozott, és azokról a kihívásokról is beszélt, amelyeket megél egy-egy maximálisan felfokozott érzelmi szituációt igénylő szerepmegformálás során. Érintette a gyerekvállalással együtt járó változásokat is, ami nála is egy érettebb, kiegyensúlyozottabb játékot eredményezett. Szerepeinek sokszínűsége nem csak abban áll, hogy a Júlia szereptől a részeg női szerepekig eljátszhatott sok mindent, hanem hogy viszonylag fiatalon alakíthatta a Kalucsni öreg nagymamáját, sőt az Elveszett levélben részeges férfiszerep is jutott neki. Kali Andrea 22 éves színészi pályája során több mint 30 darabban csillogtathatta meg tehetségét és tudását. Nincsenek szerepálmai, de amit elvállal, igyekszik tisztességesen, hitelesen és szeretettel végigcsinálni. A közönség felvetésére elmondta azt is, hogy hiányzik a színházi kritika, ami sokban segíthetné a színművészek munkáját.
BARTÓK JÚLIA

Borítókép: Horváth László
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:35 | 06 Aprilie, 2019

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Kali Andrea: az alkotói folyamat nem mindig könnyű
Több mint két évtizede a Kolozsvári Magyar Színház társulatának tagja. Színésznői elfoglaltságai mellett két gyereket nevel. Korai szerepei közé tartozott Shakespeare Júliája, de fiatal kora ellenére már nagymamát is játszott. Kali Andreával beszélgettünk művészetről, családról, szerepekről. Kali Andrea 1997-től erősíti a kolozsvári társulatot, a színházat és kollégáit második családjának tartja • Fotó: Horváth László
– Melyek életed első színházas élményei?
– Ötéves lehettem, Nagyváradon voltunk családi barátoknál, bátyámmal és még egy nagyobb fiúval előadást tartottunk szüleinknek Micimackóról. Nekem annyi dolgom volt, hogy az ajtó mögül egy nagy medvét mozgattam. Nagy sikert arattunk a szülők körében. Később az udvarhelyi iskolában diákszínjátszó körbe jártam, amit a magyartanárnőm, Szász Mihálykó Mária vezetett. Hetedikesek lehettünk, amikor írtunk egy kabarét. Testvéremmel kezdtünk neki, arról szólt, hogy milyen vicces dolgokat írnak a diákok a dolgozatokba, ezt a tanárnő kibővítette, és született belőle egy jó kabaré. Előadtuk a helyi kultúrházban, kiszállásokra jártunk, és sajnos a cenzúrát is kifogtuk. Ha jól emlékszem egy Kiss nevű elvtárs azt mondta: ez a kabaré nem nevelő jellegű. – Mikor határoztad el, hogy a színi egyetemre jelentkezel?
– Gyerekkori barátnőm úgy emlékszik, hogy én mindig színésznő akartam lenni. Érettségi után arra gondoltam, felvételizek Kolozsvárra, mert bátyám már itt volt egyetemista. De ügyvéd is szerettem volna lenni, és valahogy úgy voltam vele, ha felvesznek, jó, ha nem, akkor maradok Udvarhelyen és a csereháti árvagyerekekkel foglalkozom. De ha belegondolok, gyerekkoromban már a tükör előtt énekeltem, volt a Micimackós fellépésem, diákszínjátszó csoportnak voltam tagja, tehát nagyon szerettem a színészkedést.
– A kolozsvári egyetemen ti voltatok a második induló évfolyam, elég kevesen. Új volt a szak, nem okozott gondot?
Az évfolyamon heten végeztünk. Számomra nemcsak a szak volt újdonság, hanem Kolozsvár is, hiszen kisvárosból érkeztem. Reggel nyolctól balettórákra, majd elméleti órákra mentünk, és mivel előadásokban szerepeltünk, jártunk próbákra is. Volt olyan, hogy lejárt az előadás, és nekünk még óránk volt az osztályvezető tanárokkal, Bíró Józseffel vagy Salat Lehellel. Az előttünk járó évfolyam darabjaiba is bekerültünk sokszor, úgyhogy intenzív és aktív évek voltak. Érdekes, hogy kocsmázni is maradt időnk… Szerettem, mert sok nagy színész mellett tanulhattunk élőben. Akkoriban még játszott Csíky András, László Gerő, Orosz Lujza, Boér Ferenc, Vitályos Ildikó, akivel Füst Milán Máli néni című darabjában találkozhattam. Egy virágáruslányt alakítottam, két mondatom volt, de a mai napig az egyik kedvenc szerepem. Elsőéves egyetemistaként nagy kitüntetés volt számomra, hogy eljátszhattam. Szakmai téren volt mit tanulni e színészektől, segítettek is nekünk tanácsokkal. Már az is élmény volt, hogy láttuk őket próbálni, segítettek, néha helyünkre tettek, mint a gyerekeket.
– Emlékezetes számomra az 1999-ben bemutatott Romeo és Júlia. Te játszottad a női, Dimény Áron a férfi főszerepet. Mind fiatalok voltatok, hogyan állt össze az előadás?
– Keresztes Attilának kattant be, hogy szeretné megrendezni. Ránk esett a választása, jó próbafolyamat volt, szép előadás lett, szerettem. Az erkélyjelenetnél voltak némi gondok. Nekem ugyanis tériszonyom van, a rendező meg kitalálta, hogy a színpad közepe felett nagyon magasan, egy feldobott zsebkendőnek kinéző lapon, ami bizony kilengett, ott kellett állnom, méghozzá valami szivacsokon. Onnan kellett lefele beszélni, és hát nem ez lett a kedvenc jelenetem.
– Jelentős rendezőkkel dolgozhattál, köztük Vlad Mugurral, aki Csehov Cseresznyéskertjét rendezte. Róla mindenki szuperlatívuszokban beszél.
– Nem is lehet másként. Kezdő színészként meg akartam felelni, tartani a színvonalat, és ettől néha elég görcsös voltam. Mugur­nál nem volt mese, bizony néha kiabált is, maximalista volt. Viszont a leghátsóbb statisztára is odafigyelt, vagy hogy egy hulla hogy fekszik. Mindenre figyelt, le volt bontva az előadás a legapróbb részletekre, értettük, miben játszunk, és ez nagyon fontos.
– Mennyire van kiszolgáltatva a színész a rendezőnek? Van beleszólása a szerepformálásba?
– Persze. Főleg az improvizációs előadásokban, amiket nagyon szeretek. A most is műsoron lévő Homemade című előadás például belőlünk van, azt mi találtuk ki. Természetesen előfordul, hogy meg kell harcolni a rendezővel, hogy ezt én így vagy úgy szeretném. A rendező vezeti az előadást, de szüksége van a színészre, és ki is kéri a véleményét. És ne feledjük, ma már majdnem minden rendező tart szereplőválogatást.
– A szerepek megformálása okoz álmatlan éjszakákat?
– Bizony szokott. Töröm a fejem, hogyan kell egy bizonyos pontig eljutni, hogyan lehet teljesíteni, amit a rendező kér. Dolgozik a figura, még éjszaka is… Ha lehet, nem viszem haza a szerepet, de ezt nem tudom mindig megtenni. A hazafelé vezető úton próbálom magamról „lemosni” a szerepet, de ez sem sikerül mindig.
– Egyre több a stúdióelőadás. A színészeknek nem hiányzik a nagyszínpad?
Nem az az igazi színház? Én jobban szeretem a stúdiót, meghittebb, közvetlenebb. Nyilván a nagyobb közönség ad egy bizonyos fajta energiát, ugyanakkor egy harsányabb műfajú előadás a nagyszínpadon jobban érvényesül.
– A nagyszínpadon a Három nővérben Olgát játszottad. Sikeres előadásnak bizonyult. Belülről hogyan éltétek meg?
Valóban jó előadás volt. Nem csak én szerettem, nagyon összeforrtunk a próbafolyamat alatt. Sajnáltam is, hogy nem játszottuk már, nem volt egy „kifutott” előadás.
– A Kalucsniban nagymamát alakítottál. Fiatalon hogyan tudtad beleélni magad a szerepbe? Nem voltál elmaszkírozva sem, mégis egészen hiteles nénike lettél…
– Ez bentről jön, meg abból, ahogyan le van írva. Az első nagymamaszerepem a Csipkében volt, ami Máté Angi Mamó című regénye alapján született. Mezei Kinga rendezte, és számomra az volt a tökéletes próbafolyamat. Keresem a figurát, hogy milyen gesztusai vannak. A Kalucsniban leloptam az idősebbektől egy kis kézremegést, ez is segített hitelessé tenni. Egyébként amikor megyek az utcán, vagy ülök, és beszélgetek valakivel, figyelem a gesztusokat. Így tudtam eljátszani férfiszerepet is Az elveszett levélben, amit Tompa Gábor rendezett. Több olyan férfias gesztust bele tudtam tenni, amit láttam, megfigyeltem, és ami nem jellemző a nőkre. Ezért az alakításért kaptam a Bánffy Miklós Vándordíjat 2007-ben. Ennek azért örültem, mert a társulat adta, így nagy élmény volt. Ugyanakkor ez volt az első szerepem, miután megszültem a lányomat. Kézdi Imola kolléganőmtől vettem át a díjat, ez egyben szép stafétaátadás volt, én akkor jöttem vissza szülési szabadságról, ő pedig akkor volt áldott állapotban.
– A gyermekvállalás változtatott az életeden? – Nyilván ma már a család van az első helyen, de a színház a második családom, egy életforma. Azt mondta egyszer valaki: érdekes módon a színésznők szülés után jobbak lesznek. Magamat nem látom, de azt tudom, hogy koncentráltabb lettem. Néha jó kimenekülni otthonról, jobban beosztod az idődet, és erősebben összpontosítasz a munkádra. A szerepekből pedig jó hazamenni, a család óhatatlanul kiteljesíti az embert, és ezt megfigyeltem másnál is. Szerencsére két szerep között van egy-két hónap szünet, és tudok a gyerekekkel lenni. Van egy egyensúly az egészben, ami nagyon jó. A lányom már elkezdett színházba járni, addig megszervezzük, hogy a kicsire vigyázzon valaki.
– Huszonkét éve vagy Kolozsváron. Soha nem gondoltad, hogy jó lenne körülnézni máshol is? – Nem, pedig azt mondják, egy színésznek jót tesz, ha kimozdul, megjárja magát.
Én szeretem itt. Közben érkeznek új emberek, színészek, rendezők, frissül a társulat. Vannak borzasztó és vannak jó periódusok, és a kollégákat is nagyon szeretem. Büszke vagyok, hogy a kolozsvári társulatot tartják a legjobbnak. Tehát szeretek itt lenni, és ha igényt tartanak rám, szívesen maradok…
– Hogy nézed az olyan előadást, amiben nem vagy benne?
– Rendes, ügyes nézővé válok, tudom élvezni. Még elnézőbb is vagyok bizonyos helyzetekben, ha úgy adódik. Lehet, egy előadás nem tetszett nagyon, de a kollégák előtt akkor is le az összes kalappal, hiszen tudom, milyen munka áll mögötte. Az alkotói folyamat nem mindig könnyű, meg kell izzadni érte.
Kali Andrea Székelyudvarhelyen született 1974. szeptember 22-én. 1993–1997 között a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színész Szakára járt. Osztályvezető tanárai Bíró József és Salat Lehel voltak. 1997. szeptember 1-jétől a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. 2007-ben a Bánffy Miklós Vándordíjat vehette át.
Nánó Csaba
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 23:52 | 18 Aprilie, 2019

Lásd a(z) "Erdélyi Napló" újságban megjelent cikket itt.

2019. április 2. - Kali Andrea
Fotók
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:49 | 28 Iulie, 2019

Lásd a(z) "Facebook" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB