Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2019.január 23 - Képzőművészek a KT palettáján - Gergely Zoltán fontosság:
2019. január 23-án, szerdán 18 órakor a Képzőművészek a KT palettáján című sorozat keretén belül minikiállítással egybekötött beszélgetőestet rendezünk. A sorozatindító rendezvény meghívottja Gergely Zoltán szobrász, akinek a műveiből minikiállítást tekinthetnek meg a résztvevők. Beszélgetőtárs: Ferencz Zsolt. A sorozat házigazdája: Horváth László.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 18:36 | 16 Martie, 2019

Lásd a(z) "Az esemény fotói:" újságban megjelent cikket itt.
 

2019.január 29. - Gergely Zoltán szobrászművész: „Nem kellett újragombolnom a kabátomat”
„Sokat dolgozom, csak kevés munkám van. Nem tudom, ez hogy van” – mondja Gergely Zoltán.

Képzőművészekről lévén szó elsőre azt gondolnánk: már hogyne lenne lehetőségük a bemutatkozásra, ott vannak erre az egyéni és csoportos tárlatok, s szerencsére kiállítótérből is egyre több van a városban. Valóban. Egy-egy megnyitó viszont nem igazán hagy teret arra, hogy a hosszabb-rövidebb méltatások után még a művész is megnyilatkozzon, vagy tán az a fajta, aki legszívesebben kihagyná ezeket a mozzanatokat. A körülmények sem föltétlenül adottak: miután az ember végigvárta a köszöntőkkel, méltatásokkal tarkított 20-30 percet, nem annyira van kedve még tovább álldogálni.

Képzőművészek a KP palettáján címmel indult beszélgetéssorozat a Kolozsvár Társaság székhelyén, ahol a tervek szerint havonta kíváncsiskodhatnak be az érdeklődők egyik-másik erdélyi alkotó műtermébe, életébe. Kolozsvári helyszín lévén elsősorban itt élő művészeket várnak, de ugyanakkor Erdély más területein dolgozókra is számítanak.

Gergely Zoltán Csíkkozmáson született, abban a Hargita megyei faluban, ahol Kelemen Béla nyelvész, az első magyar–román szótár szerkesztője és Szász Mihálykó Attila műfordító, kulturális szakirányító is. Dabóczi Géza festő, művészeti író a következőket mondta művészete kapcsán a fa, a fém és a kő anyaghármasságáról 2016 decemberében, a Korunk Stúdiógalériában tartott egyéni tárlata megnyitóján: „Gergely Zoltán ezzel a három alapanyaggal operál, mint oly sok szobrász eleddig, ámde ő átkereszteli őket az ember építőelemeivé, három ősprincípiummá, három ősminőséggé. Mi is az ember alapanyaga, miből tevődik össze az ember és mi végre? Ilyetén kérdések foglalkoztatják. Milyen a teljes érvényű emberré válás, az ember hármas születése? A testtől – az anyaméh által, a lélektől – énünk magára- és a világra-ébredés, a szóértés által, no meg a szellemtől, a Logosztól – a tudati éberség, önvalónkra találás által. Hogyan lehet mindezt mai szobrásznyelven megfogalmazni? Az Egész helyreállításának az óhaja vezérli, a megvalósult ember felmutatása, a teljes emberi mivolta és a hozzá vezető út formákba öntése. Mint szobrász nem pusztán újabb és újabb tárgyakat hoz létre. Ő is jól tudja, hogy a világ tele van tárgyakkal, élettelen anyaghalmazokkal. Ezért integráló, meditációs objektumokat farag a tudatfolyam medrébe terelő hadműveletéhez.”

A szobrászművész életének fontos helyszínei – Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár – mellett munkáiról, életéről is mesélt a Kolozsvár Tárasaság rendezvényén.
Szerkesztő: Ferencz Zsolt
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:51 | 17 Martie, 2019

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

2019.január 29 - Képzőművészek a KT palettáján - Gergely Zoltán
KÉPZŐMŰVÉSZEK A KT PALETTÁJÁN: Gergely Zoltán, az „anyagbűvölők rendjének” a tagja
A Kolozsvár Társaság 2019-ben részben folytatja a tavalyi év sorozatait rendezvényei sorában (mint pl.” Kolozsvár kincsteremtő polgárai”, ” Civil szervezetek bemutatása”, „Kolozsvári kertek”, ”Foto és film Kolozsváron” stb.), de új ötlet alapján indul a „Képzőművészek a KT palettáján” ( beszélgetések alkotásról, karrierről), a” 100+1 év Romániában: Erdélyi etnikai kisebbségeink bemutatása”, vagy a „Kolozsvári magyar írók” stb.
Az évet, január 23-án, a megszokott kedd helyett, szerdán kezdtük, Horváth László által kezdeményezett képzőművészeket bemutató sorozatával. Horváth László tavalyi sorozatai ( a Kuckósok és a Náno Csabával együtt szervezett színészek bemutatkozását célzó beszélgetések) sok érdeklődőt vonzottak. A sorozatindító azt jelzi, hogy ez is sikeres lesz.
Első meghívottja Gergely Zoltán, szobrászművész ( szül.1973, Csíkkozmás, 1998- Kolozsváron végezte a Képző- és Iparművészeti Egyetem szobrász szakát), Kolozsváron él és dolgozik, nagybátyja, Gergely István műhelyét örökölte. Számtalan csoportos kiállításon és két egyéni tárlaton mutatta be munkáit, legutóbbi 2016 decemberében a Korunk Stúdiógalériában került megrendezésre, Trimateria címmel. Több mint 60 köztéri és kültéri szobra közül a legfontosabbak: Árpád-házi Szent Erzsébet egész alakos szobra, Szatmárnémeti, Márton Áron püspök szobra, Gyulafehérvár, Kós Károly mellszobra, Sztána, 5000 elhurcolt magyar civil férfi emlékműve, Házsongárdi temető , Márton Áron szarkofágja, Gyulafehérvár stb.
A házigazda elmondása szerint a beszélgetés célja, hogy megismerjük a képzőművészt , mint embert, mint alkotóművészt, mert a nagyobb kiállításokon (itt is volt egy mini-kiállítás) általában az alkotásokról beszélnek (ami természetes is). ..és valóban teljesen más élmény volt pár szobor társaságában és a kivetített kültéri és köztéri szobrok látványában gyönyörködve hallgatni a szobrászt. A térbeli (Csíkkozmástól Csíkszeredán, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Budapesten át Németországig) és időbeni ( 1973-tól napjainkig) kalandozásokat egy szakavatottra bízta a házigazda. Ferencz Zsolt, földiként és Gergely Zoltán életének és munkásságának jó ismerőjeként, magabiztosan és lényegi dolgokra irányítva a művész önvallomásait, egy teljes és színes életet mutatott meg a jelenlévőknek.
A művész nagyon szemléletesen mesélt az alkotás folyamatának szépségeiről (részleteiben elmesélte a szarkofág elkészítésének mozzanatait, az anyag megmunkálásának élményét a kő kiválasztásától a befejezett állapotig) és nehézségeiről. Ahogy egyik méltatója mondja: „ ő már az anyagbűvölők rendjébe tartozik”. Kevés ideje van saját kedvtelésének engedve dolgozni, mert sok a köztéri és egyházi megrendelés, de a kiállított munkái önmagukért beszélnek arról, amit a művész elénk tárt önmagáról, hitvallásáról: „…fémül, fául s közetül tanít minket, hogy ezeket ismerve olvasni tudjunk szobor-logoszul, hogy ezáltal megérthessük a test, a lélek és a szellem nyelvét, hogy ezentúl ragozni tudjuk a Teremtő Igét” (Dabóczi Géza)
Kérdéseinkre készségesen válaszolt, megjegyezvén, hogy túl a történelmi személyiségek tiszteletére készült szobrokon, ami hiánypótló és fontos, jó lenne, ha köztéri szobrainkba belevihetnénk a szabadabb művészi fantáziát, játékosságot, könnyedséget.

Bartók Júlia


    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:09 | 17 Martie, 2019

2019.január 29 - Képzőművészek a KT palettáján - Gergely Zoltán
Fotók
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:29 | 28 Iulie, 2019

Lásd a(z) "Facebook" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB