Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Apáczai Galéria

vissza
2016. március 1. - Mesés Székelyföld fontosság:
A Mesés Székelyföld című képzőművészeti kiállítás az Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészet tagozatos diákjainak székelyföldi barangolását mutatja be. A tárlat az Aranyecset Tehetségműhely által koordinált Szülőföldem Erdély témasorozat keretében jött létre, partnerségben a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesülettel.

A megtekinthető alkotások létrejöttét egy hosszabb előkészítési folyamat előzte meg, mely során az iskola képzőművészet tagozatos diákjai igyekeztek megismerkedni a változatos néprajzi hagyományokkal rendelkező Székelyfölddel. Különféle szakkönyveket, többek között Orbán Balázs A Székelyföld leírása című monográfiáját is felhasználták, ugyanakkor a diákok számos kiránduláson, alkotótáborban, múzeumlátogatáson is részt vehettek, megismerve a vidék helyenként még élő szokásvilágát, öltözködését, táncrendjét, életmódbeli felfogását. Az ószékely népballadák világa, gazdag népdal- és mesekincse, valamint építészeti emlékeinek feltérképezése segítette a vidék alaposabb megismerését. Az így szerzett élmények révén egyszerre elevenedik meg Székelyföld múltja és jelene.

A diákok székelyföldi barangolásának képzőművészeti kivetüléseként a Balassi Bálint Intézet támogatásával jelent meg a Mesés Székelyföld – In memoriam Orbán Balázs című album, amely az Apáczai Galériában kiállított, változatos technikák segítségével kivitelezett alkotásokat mutatja be.

A tárlatnyitóra augusztus 18-án 17 órától kerül sor a Szabók bástyájában. Közreműködik Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas művész
 
 
 
beirta: Horváth László - 09:09 | 18 Septembrie, 2016
 

Mesés Székelyföld – fiatal képzőművészek szemével

Orbán Balázs életműve ihlette az Apáczai Csere János Líceum képzőművészeti tagozatos diákjait azoknak a festményeknek, metszeteknek a megalkotásakor, amelyeket Mesés Székelyföld gyűjtőcím alatt állítottak ki Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. A képek között jónéhány, nemzetközi díjas alkotás is fellelhető – mondta Vörös Alpár, a tanintézmény igazgatója a keddi tárlatnyitón.

Székely Géza képzőművész oktató, a művészeti osztály mentora minden évben más erdélyi régióra irányítja tanítványai figyelmét és kreativitását: foglalkoztak már Kalotaszeggel, a Mezőséggel, a tavalyi évben a Székelyföld volt fókuszban, idén pedig a moldvai csángók jelentik az inspirációt.

„Aki elkezd folklórt gyűjteni, az rá tud csodálkozni a másik kultúrájára is, megtanulja tisztelni a sajátja mellett a másikét is, és megköveteli a tiszteletet a másiktól saját kultúrája iránt” – fejtette ki Keszeg Vilmos. A néprajzkutató ezt annak kapcsán említette, hogy Orbán Balázs, a kiállítás ihletője az elsők között volt, akik a „kulturális turizmus” korszakának hajnalán végigjárták Székelyföldet, és megörökítették élményeiket. Ebben a szellemben kezdtek el a tanárok diákjaikkal terepre járni, összegyűjteni, rendszerezni a vidékek néprajzi kincseit – és ezt a hagyományt folytatja ma Székely Géza is, aki tanítványaival rendszeresen felkerekedik, hogy kirándulások, alkotótáborok során, a helyszínen merítsenek ihletet az alkotó munkához.

A kreatív diákok oktatója azt is elmesélte: a Székelyföld-évben székely népballadákkal, Tamási Áron, Nyirő József műveivel ismerkedtek, ellátogattak a Bálványosvárhoz, Kézdivásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, a csernátoni Haszmann Pál Múzeumba, hisz egy ilyen téma kivitelezése, mint a Mesés Székelyföld, tárgyi ismereteket is feltételez. Így lett a Főkonzulátus rendezvénytermében megtekinthető kiállítás „a mesés Székelyföld kivonata, ahogy az a gyermekek lelkében született meg” – tette hozzá a rajztanár.

A fiatal képzőművészcsoport idei témája a Csángóföld, így nyáron Moldvába látogatnak el az Apáczaisok, azokba a falvakba, ahol, ha nem is már a mindennapi beszédben, de az énekek, balladák szövegében még őrzik a magyar anyanyelvet.

A Mesés Székelyföld című képzőművészeti tárlat március 23-áig tekinthető meg a Főkonzulátus belső udvaráról nyíló rendezvényteremben.
T. Koós Imola
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:50 | 20 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "Maszol" újságban megjelent cikket itt.

Mesés Székelyföld - In memoriam Orbán Balázs
Fiatal alkotók mutatkozhattak be a Főkonzulátus rendezvénytermében.Mesés Székelyföld - In memoriam Orbán Balázs címen nyílt tárlat, az Apáczai líceum képzőművészeti tagozatos diákjainak munkáiból.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:11 | 20 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "You-tube" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB