Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Művészeti Múzeum

vissza
2015. április 23. - Megnyílt Kolozsi Tibor kiállítása fontosság:
Kolozsi Tibor szobraival „népesült be” csütörtök délutántól a kolozsvári Bánffy-palota udvara. Remek összhatást kelt a szabadtéri kiállítás, a szobrászművész hét kiállított alkotása uralja ugyan a teret, de ugyanakkor szépen illeszkedik a patinás épület négszögletű belső terébe.

A számos érdeklődőt vonzó kiállításmegnyitón Németh Júlia és Mircea Oliv műkritikusok értékelték az ötvenedik életévét nemrég betöltött szobrászművész munkáit.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 11:23 | 14 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "facebook" újságban megjelent cikket itt.
 

A monumentális tetten érése – Kolozsi Tibor 50 éves
Igazi, ünnepi tárlat látható Kolozsváron, a Bánffy-palota udvarán. Kolozsi Tibor szobrászművész 50. születésnapi kiállítása a palota udvarán kapott helyet, a kiállított hét nagy méretű alkotás remekül érvényesül az építészetileg is találó környezetben. Kolozsi Tibor hat bronz-és egy kő szobrot állított ki, stílusosan új műveket, mondanivalójának alapja azonban ezúttal sem változott: továbbra is nagy hangsúlyt fektet a részletekre, mesterien mutatja meg részeiben az egészet. Kolozsi Tibor a Mátyás-szoborcsoport restaurálását is végezte pár évvel ezelőtt. Ekkor kezdte másképp látni és érzékelni a monumentalitást.
Szuszámi Zsuzsa interjúja
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:05 | 19 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

Formák filozófiája Kolozsi Tibor szobrai a Bánffy-palotában
A szobor teret álmodik. Teret álmodik a paradicsomi létből Kolozsi Tibor által földre csöppentett, bronzos tekintetű Éva is, az örök álmodozó, az örök vágyakozó. S teret álmodik Sámson, teret a kőkemény fejű emberóriás, teret a Visszhang, a bronzban ragyogó solymász és társaik. Hiszen a szobornak olyan a tér, mint földi halandónak a levegő. Fulladozik nélküle.


Kolozsi Tibor legújabb teremtményei, az alkotójukat messze túlnövő kő-bronzszobrok a Művészeti Múzeum jóvoltából most levegőhöz jutottak. Kiléptek a térbe. Méghozzá egy ugyancsak patinás térbe. Kolozsi-kúriabeli társas magányukat felcserélték a barokk palotaudvar népes közegével. Az évszázados hagyományok nemesítette építészeti formák pedig nagylelkűen fogadták ölükbe a 21. századi szobrászat legmodernebb termékeit. A harmónia tökéletes.
Tökéletes lenne akkor is, ha csupán az ellentétek olykor fölöttébb találó, egymást sikeresen kiegészítő vonzásáról lenne szó.
Csakhogy a jövőnek munkálkodó szobrászban mindig is ott bujkált, s bujkál ma is egyfajta tiszteletteljes kíváncsiság a múlt, a letűnt korok hagyatéka iránt. Pályakezdő éveinek régmúltból ihletődött bronz kisplasztikái, a rozsdamarta vas erényeit felfuttató biblikus ihletettségű későbbi szobrai vagy a sötét folyami kőből, majd bronzból készült portrésorozata mind-mind erről árulkodik. S még ezeknek a nemes eszköztelenségükkel, tömörségükkel már valósággal tüntető kortárs szobroknak az esetében is tetten érhető a tiszteletadásnak eme jele. A monumentális formák rejtekében, az egynemű, sima felületet formailag játékos könnyedséggel megbontó emlékeztetőként, fel-felvillan egy-egy szimbolikus jel, a múltnak egy aprócska szelete: a Szent László ornamentika vagy éppenséggel egy ősi kalotaszegi motívumegyüttes. Ami akár a szobrász névjegyeként is értelmezhető.
NÉMETH JÚLIA

 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:51 | 20 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB