Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Művészeti Múzeum

vissza
2015. április 8. - Szikla és boltív: Jakobovits Miklós-emlékkiállítás a Bánffy-palotában fontosság:
Különleges lehetőségnek nevezte Alexandra Sârbu művészettörténész, hogy elmélyülhetett Jakobovits Miklós munkásságában, és köszönetet mondott Jakobovits Mártának, a művész özvegyének, hogy nagyváradi otthonukban tartózkodhatott a napokban megnyílt Jakobovits-emlékkiállítás anyagának összeállítása érdekében. A 2012-ben elhunyt festőművész emlékkiállítását szerdán este nyitották meg a kolozsvári Bánffy-palota földszinti termeiben, a tárlat az április 8-án és 9-én a Művészeti Múzeumban szervezett Örmény kulturális napok című rendezvénysorozat része.


A megnyitón Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta: amikor az örmény napok programja érdekében egyeztetés végett felhívta Hamlet Gaspariant, Örményország romániai nagykövetét, elég volt megemlítenie Jakobovits Miklós nevét, Gasparian máris azt válaszolta: „ó, nagyszerű, ismerem az életművét, kitűnő ötletnek tartom”.
KÖLLŐ KATALIN
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 11:04 | 14 Septembrie, 2016
 

Tér-képek, szín-vallások bádogban
HORVÁTH LÁSZLÓ FELVÉTELEI
Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas nagyváradi festőművész 2007-es, nagyszabású kolozsvári egyéni tárlatát a kortárs képzőművészet felhőtlen diadalaként értékelte annak idején a szaksajtó.

A mintegy száz munkát felvonultató kiállítás, s a művész jelenléte és barátságos lényének varázsa akkor rengeteg látogatót vonzott a Művészeti Múzeumba. A Bánffy-palota most újabb Jakobovits-kiállításnak nyújt otthont. A 2015 április 8-i megnyitón, amint arról lapunkban már beszámoltunk, a Művészeti Múzeum termei ismét megteltek látogatókkal, a művészt azonban most már csak munkái képviselik. Az életének szinte utolsó pillanatáig dolgozó, nagybeteg festő kezéből 2012. december 17-én végleg kihullt az ecset. Legújabb munkáit a jereváni kortárs művészeti múzeumban szerette volna kiállítani, de betegsége miatt erre már nem kerülhetett sor. Ezt az általa összeállított anyagot kezeli most és mutatja be vándorkiállítás formájában különböző helyszíneken, többek között az anyaországban is a festő özvegye, Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész. És ezt tekinthetjük meg április 26-ig Kolozsváron is.

A bádogképek – ahogyan a művész nevezte élete utolsó éveiben készült munkáit – mintegy igazolni látszanak az anyagba beleszerelmesedett, s azt már szinte fetisizáló alkotó művészi elképzeléseit, gondolatait. Gondolatokat, melyeket mélyből fakadó érzelmi-emocionális források tápláltak. Talán innen az a párhuzam is, ami a múlt reminiszcenciái, az elmúlás, s annak tárgyi vonzatai, valamint romló egészségi állapota közt vonható.

NÉMETH JÚLIA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:12 | 20 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB