Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2016. augusztus 16. - Kolozsvári homlokzatok fontosság:
Kolozsvári homlokzatok lencsevégen – pályázz!

Fotópályázatot hirdet a Kolozsvár Társaság és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság. A benyújtott fényképek kizárólag Kolozsvár történelmi belvárosában található műemlék épületek homlokzatát ábrázolhatják (a kolozsvári műemlékek jegyzékét meg lehet találni a KLMT honlapján, a www.klmt.ro-n is).

Két kategóriában, 20 év alatti, illetve fölötti korcsoportban várják a jelentkezőket; amatőr és profi fotósokat. Egy pályázó max. 5 darab digitális fényképpel pályázhat az alábbiak szerint: 30x40 cm formátumban, 300 dpi felbontásban és .jpg kiterjesztéssel. A fényképek neve a következőképpen legyen elmentve: fotósneve_01.jpg. Leadási határidő 2016. július 15.; a fényképeket a laciesgyongyi@yahoo.com e-mail-címre várják, postán vagy személyesen pedig a Kolozsvár Társaság székhelyén adhatók le (Főtér 22. sz., 10–14 óra között). A pályázónak mellékelni kell egy Word dokumentumot a fényképek leírásával, továbbá jelentkezési lapot és nyilatkozatot (aláírva és beszkennelve
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 09:31 | 14 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "facebook" újságban megjelent cikket itt.
 

2016.08.25. - Műemlékek sorsa
„Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt!” című pályázat fotóanyagának legjobb 36 alkotásából nyílt kiállítás Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának előcsarnokában.
A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közös pályázatot hirdetett a fényképezni szeretők számára, függetlenül attól, hogy hivatásos vagy amatőr fotósok. A rangos bírálóbizottság a beérkezett 80 felvételből 36-ot válogatott ki, amely a kiállítás anyagát képezte.

Értékteremtő kiállítás

Mile Lajos kolozsvári főkonzul az eseményt felvezető köszöntőbeszédében kiemelte: Függetlenül attól, hogy a képeken nem lehet embereket látni, mégis rólunk szólnak. Azoknak az épületeknek, műemlékeknek a képét adja vissza, ahol mi is élünk. A romlás és pusztulás elemei is láthatóak. Az alkotók éles szeme és jó megfigyelőkészsége különböző perspektívából mutatja be az épületek homlokzatát. A tárlat a Kolozsvári Magyar Napok egyik jelentős eseménye, értékteremtő kiállítás.

Értékmentés, értékmegőrzés

Gaál György várostörténész, tanár elmondta, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság célja nemcsak az, hogy védje a műemlékeket a pusztulástól, hanem örökítsék meg azokat rajzokban, művészi alkotásokban, fényképekben. Ebben az évben a Kolozsvár Társaság és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság együtt hirdette meg a pályázatot. A kép egy kor állapotát őrzi meg. Azt jeleníti meg, milyen állapotban van a műemlék a felvétel készítésekor. 2016-ban milyen a műemlékek sorsa? Nem csak az ember, de a természet is rombol. Értékmentésre, értékmegőrzésre kell berendelkezni. Ugyanakkor ezeket az épületeket dokumentálni is kell. Ilyen módon tudjuk lassítani a pusztulást. Afeletti örömét fejezte ki, hogy a Kolozsvár Társasággal együttműködnek.

A múlt ismerete összekötő kapocs a nemzedékek között

Koós Ferenc egyetemi tanár, közismert vállalkozó valamint műgyűjtő, a Kolozsár Társaság tagja elmondta, a város jelenlegi lakosságának kevés része tősgyökeres kolozsvári. Az ország 50 településéből verődik össze. A múlt ismerete fontos, mert a nemzedékek közötti kapcsolatot teremti meg. A pályázat ötlete valós tényekre alapul. A hajdani Ferenc József, ma Horea úton az illetékesek az omladozó, régi homlokzatok díszeit eltávolították, leverték, anélkül, hogy megkérdezték volna a Műemlékvédő Bizottságot arról, milyen értéket hordoznak a homlokzatok díszítései. A kivitelezők szerint, állítólag nem volt kihez forduljanak. A pályázat céljaként jelölte meg a kolozsvári épületek homlokzatainak fotózását. Nem volt megkötés, milyen épületeket fényképezzenek, vagy milyen fotótechnikát alkalmazzanak.

Az alkotók templomok, műemlékek, közösségi házak, múzeumok különböző síkokban való megörökítése között választhattak, mindenki ízlése szerint. Panelházakról nem készítettek felvételeket.

Eredményhirdetés

A kiállítás eredményhirdetéssel is járt. Első díj: Tudorán Klára. Második díj: László Miklós és Vremir Márton. Harmadik díj: László Miklós, Vremir Márton és Miklósi Gyula. Különdíj (fekete – fehér kategória): Ilyés Zalán. Közönségdíjat nyert Jakab Medvessy Alíz.

A 700. születésnapját ünneplő Kolozsvár épületeinek homlokzatát megörökítő képek alapján a közönség érzékelhette a történelmi idő múlását, a város arculatának változását is.

Csomafáy Ferenc
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:24 | 15 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "ERDON" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB