Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2015. november 04. - 1956 fontosság:
Mit hallottam nagyszüleimtől, dédszüleimtől az 1956-os magyar forradalomról és a kolozsvári történésekről.

A Kolozsvár Társaság által meghirdetett iskolai verseny győztese: Müller Tibor, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum tanulója.

Ime az írása:

Corvin-köz és szappanos víz


Corvin-köz és szappanos víz
1956 október 23., egy nemzetünk legfontosabb dátumai közül. Ez volt az a nap a világtörténelemben, mikor egy kis nép szembeszált egy naggyal, a jogaiért.
Szíves engedelmükkel nem mennék bele 1956 hosszú és bonyolult politikai labirintusába. Témául én a forradalom legnagyobb gócpontját, a címben is szereplő Corvin-közt választottam. Ez a mozi tulajdonképpen forradalmárok menyországa. Hogy miért? Nos lássuk először mi kell egy hely védelméhez?
Étel,fegyver,előnyös elhelyezkedés,sebesültek ellátása. Ez a négy alapvető dolog,Budapesten csak a Corvin-közben volt meg. Étel a közeli iskola kantinjából,fegyver és sebesült ellátás a Kilián laktanyáról. A jó elhelyezkedést pedig a szűk utcák biztosították,továbbá közel volt a szovjetek fő bevonulási pontjához.Még egy pozitivuma volt ennek a legendás területnek: mellette volt a benzinkút.Minek benzin? Kérdezné sok ember. Hát Molotov koktélnak! Hozzávalók egy T-54-es tankra:
4 üveg
Egy dl benzin
Rongy vagy madzag
Erős kéz.
A benzint az üvegekbe töltjük, a rongyot bele tesszük meggyujtjuk és eldobjuk. Nagyon szerencsés esetben bedobjuk a tank szellőzőjén, nagyon szerencsétlen esetben pedig csak a Kilián laktanya szedett veddett sürgősségi osztályán nyitjuk ki a szemeinket (már ha kinyitjuk). Rövidebben: a Molotov koktél a leghatékonyabb, és a legmegbízhatatlanabb gyújtó fegyver volt a felkelők kezében. A “pesti srácok” előszeretettel locsolták végig az utcákat szappanos vízzel. Hogy miért? A szappan igen csúszós,következtetésképpen a tankok képtelenek voltak rajta végigmenni. A felkelőknek lőfegyver terén is volt kedvencük: a gitár(PPS-41M). Ez a szovjet géppisztoly 71 lövedéket volt képes magában tartani, tűzgyorsasága 1000 lövedék/minutum, ami abban a korban igen jó volt. A felkelők elszántságán és emberfeletti bátorságán kivül még volt egy hasznos fegyverük: a TV. Na,most aztán ne képzeljenek nekem benzines gránátos szappanos-vises tévékészülékeket, mert megüt a guta. A TV olyan formában segítette a felkelőket, hogy a televízióban rongyosra vetítették a partizánfilmeket, és a gyerekek már akarva, akaratlanul ismertek egy-két hadicselt, és használták is őket. Lássunk három (természetesen képzeletbeli) szemtanút a véres szabadságharc idejéből:
“A nevem Igor Vasziljevics, és orosz katona vagyok. Kicsiny családunkal éppen ebédeltünk, mikor betörték az ajtót, és elhurcoltak engem. Akkor láttam utoljára a családomat. Elvittek egy sötét helyre, ahol megtanítottak hogy kell a puskát használni, és mikor látták, hogy jól tudok célozni, betettek a tankokhoz. A világ legjobb tankjait kezelni a legrosszabb dolog, széles e világon. Úgy dübörgött, hogy nem hallottunk semmit, olyan meleg volt, hogy szinte elájultunk, de végül megszoktuk,mert meg kellett szokjuk. Szerencsére az új tankokban már volt szellőzés. Egy reggel mondták hogy megyünk harcolni, és mi beültünk a tankokba. Hosszú út volt nagyon hosszú, s amikor kérdeztük a parancsnokoktól hova megyünk, nem válaszoltak. Most a haditörvényszék előtt állok, azzal az igaz váddal, hogy társaimmal ellentétben nem volt szívem gyermeket ölni…”
“A nevem Tyukodi Mátyás, 15 éves vagyok. Elegem lett a szovjet elnyomásból, és társainkkal békés tüntetést szerveztünk. Amikor a rádióállomáshoz értünk, hirtelen fegyverropogást hallottunk, és rengetegen elestek. A tömeg feloszlott, de a vágy a szabadságért nem! A Corvin-köziek közé léptem és harcoltam a szabadságért! Egy napon a fiúk engem küldtek egy elakadt tank felrobbantására. A koktélt sikerült bedobni, de nem futottam elég gyorsan.Igaz,tudtam hogy a legtöbben meghalnak egy ilyen robbantás során, de én túl akartam élni. Kinyitottam a szemem, s egy kőtetőt láttam. A Kilián –laktanya. Bal karomat amputálni kellett, ami még most is fáj. Elkaptak és felajánlották, hogy legyek besugó. Az agyamban átvillant a terv, és elfogadtam az ajánlatot. Amint kiengedtek repülőre száltam, és irány Amerika! Később megtudtam hogy, az Ávósok a nyomomban voltak, de nem sikerült elkapniuk”
“A nevem Havasi Klára, és gyógyszertáros vagyok. Egy emeleti lakásban laktunk, egészen 56-ig. Októberben jöttek a tankok, és fiatalok harcolni kezdtek ellenük. A férjem egyszer egy puskát hozott, és egy táblát “Ruszkik haza” felirattal.Kihajolt az ablakon és lőttte a tankokat. Én főztem a gyermekeknek. Most Jugoszláviában vagyok, egyedül nevelem kisfiam, de lehet,hogy őt is megkeresik, hiszen harcolt a elnyomás ellen. A drága férjem, a Feri nem élte túl az eseményeket. Bevitték őt egy kamrába, lövést hallottunk. Egy véres inget dobtak hozzám. Csak az maradt belőle…”
Három ember,három szemszög,három történet.Mindegyik történet sötét,mégis dicsőséges. Ne higgyék hogy a világban nem volt viszhangja 56-nak! Itt az ellenpélda:a Times,a világ egyik leghíresebb magazinja, 1956-ban a pesti srácokat választotta az év emberének, az SS Lazio sportklub himnusza mai napig a pesti srácokról szól (Avanti Ragazzi di Budapest), Elvis Presley az egyik leghíresebb zenéjét azért írta, hogy a bevételből a magyarokat támogassa, stb. Ebben a korban élt Puskás Öcsi is, aki az egyik leghíresebb kivándorló volt. Az egész világ elcsodálkozott a magyarok bátorságán, és akiket nem érdekelt a kis ország sorsa,azokat elkápráztatta Puskás Ferenc káprázatos cseleivel!
A Lazio himnusza: https://www.youtube.com/watch?v=nIat-_cmhR4 
   
 
 
beirta: Horváth László - 11:00 | 05 Noiembrie, 2015

Lásd a(z) "--- több fotó ---" újságban megjelent cikket itt.
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB