Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2015. Szeptember 24. - “ Édes Erdély, itt voltunk” fontosság:
A Kolozsvár Társaság Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretén belül 2015. szeptember 24-én, csütörtökön 18 órakor a Kolozsvár Társaság székhelyén (Főtér, 22.szám, II.emelet) sorra kerülő “ Édes Erdély, itt voltunk” című dokumentumfilm vetítésére. Meghívottak: Csibi László,operatőr és rendező,a dokumentumfiln szerzője, Dávid Gyula irodalomtörténész és Kolozsi Gergely István.. Moderátor : Katona Zs. József, Házigazda : Kántor Lajos
 
 
 
beirta: Horváth László - 13:49 | 18 Septembrie, 2015

Lásd a(z) " trailer" újságban megjelent cikket itt.
 

Véget ért a filmszemle

A Szenesek és az Édes Erdély, itt voltunk című film nyerte meg a Lakiteleki Filmfesztivált, amit idén Gaál István rendező-operatőr emlékére hirdettek meg. A tizenötödik alkalommal megrendezett filmes seregszemlén holtverseny alakult ki a két legjobb film között, így megosztott fődíjat kaptak az alkotók egy-egymillió forint értékben.

A Szenesek a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente és Kinda István filmje. A tavalyi nyertes film is az ő munkájuk volt. Akkor mészégetők, ezúttal pedig faszénégetők fáradságos munkájába engedtek bepillantást. Az erdélyi Erdőfülén forgatták filmjüket, két hetet töltöttek együtt az erdő mélyén boksáikat (vagy ahogy a filmben mondták: baksáikat) építő emberekkel.

Az Édes Erdély, itt voltunk című filmet Csibi László rendezte, aki Székelyudvarhelyen él. A második világháború idején hozott második bécsi döntést követő időszakról szólt a film, bemutatva Észak-Erdély visszacsatolásának egyes körülményeit. A dokumentumfilmben megszólaló magyarok felelevenítették személyes élményeiket, amikből kiviláglott, hogy nem volt súrlódásmentes az anyaországból Erdélybe „ejtőernyőzött” hivatalnoksereg és a helybéliek viszonya. Kiderült a filmből az is, hogy milyen izgalommal várták a székelyek, hogy újra Magyarország népességéhez tartozzanak. Miként kitűnt a Csibi László kamerája előtt megszólalók szavaiból az is, hogy micsoda csalódást okozott az erdélyieknek, amikor visszarendeződtek a trianoni viszonyok. A történelem viharaiban edződött szereplők a túléléshez óhatatlanul szükséges humorral, iróniával idézték fel emlékeiket. Az Édes Erdély, itt voltunk érdemelte ki a Petőfi Népe ötvenezer forintos különdíját is.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:00 | 24 Septembrie, 2015

Lásd a(z) "--- BAOM ---" újságban megjelent cikket itt.

2015. szeptember 24. - Csibi László alkotása kapta megosztva a XV. Lakiteleki Filmszemle fődíját

Csibi László székelyudvarhelyi születésű, Kolozsváron élő rendező Édes Erdély, itt voltunk című alkotása, valamint a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente és Kinda István Szenesek című filmje kapta a XV. Lakiteleki Filmszemle megosztott fődíját. Az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forintos fődíj mellett Csibi László alkotása a Petőfi Népe és a Bolyai Filmműhely különdíját is elnyerte. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos különdíját és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szintén 500 ezer forintos különdíját a Szenesek című alkotásnak ítélték oda.


A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület tizenötödik alkalommal hirdette meg a Lakiteleki Filmszemlét Gaál István Kossuth-díjas magyar filmrendező, fényképész, operatőr emlékére. A szerdán véget ért három napos szemlének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint híradós tudósítás és internetes kategóriákban lehetett nevezni.

A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett, az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott.

A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt. A harminc tagú zsűrinek mások mellett Alexa Károly irodalomtörténész; Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója; Boros Bánk Levente politológus; Dippold Pál író; Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet elnöke; Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI-igazgatóságának vezetője; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese; Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. Stúdióvezetője; valamint Zsigmond Attila rendező, operatőr is tagja volt. A díjakat Sára Sándor, Lezsák Sándor és a zsűri tagjai adták át.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 500 ezer forintos különdíját A szendiszűcs című alkotás kapta, amelyet a szombathelyi Boros Ferenc és Horváth Zoltán rendezett. A Kairosz Kiadó 150 ezer forintos különdíját, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 ezer forintos különdíját A vers ereje – Kádár félelme című alkotás kapta, amelyet Agócs Sándor és Balogh László rendezett.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 200 ezer forintos különdíját A csíksomlyói Salvator kápolna című filmnek ítélték, amelyet a Csíkszépvízen alkotó Daczó Dénes rendezett. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének 200 ezer forintos különdíját, valamint az Echo Televízió és a Magyar Hírlap különdíját a Szeptember katonája című film kapta, amelyet Zajti Balázs dunakeszi rendező készített.

Lezsák Sándor elmondta: a XVI. Lakiteleki Filmszemlét Morell Mihály festő, szobrász, filmvágó emlékére rendezik majd, a felhívást novemberben teszik közzé. (8)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:32 | 25 Septembrie, 2015

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2015. szeptember 25. - Megosztott fődíj Csibi László alkotásának
Csibi László székelyudvarhelyi születésű, Kolozsváron élő rendező Édes Erdély, itt voltunk című alkotása, valamint a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente és Kinda István Szenesek című filmje kapta a XV. Lakiteleki Filmszemle megosztott fődíját.

Az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forintos fődíj mellett Csibi László alkotása a Petőfi Népe és a Bolyai Filmműhely különdíját is elnyerte. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos különdíját és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szintén 500 ezer forintos különdíját a Szenesek című alkotásnak ítélték oda. A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület tizenötödik alkalommal hirdette meg a Lakiteleki Filmszemlét, ezúttal Gaál István Kossuth-díjas magyar filmrendező, fényképész, operatőr emlékére. A szerdán véget ért háromnapos szemlének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint híradós tudósítás és internetes kategóriákban lehetett nevezni.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:36 | 25 Septembrie, 2015

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2015. szeptember 26. - Eufória és búbánat között
A Kolozsvár Társaság Fotó és Film Kolozsváron sorozata keretében csütörtök este Csibi László Édes Erdély, itt voltunk című dokumentumfilmjét mutatták be a szervezet zsúfolásig megtelt székhelyén.

Katona József bevezetőjéből kiderült, hogy az alkotás az 1940–44 közötti erdélyi „magyar világ” témáját járta körül, és ezen a héten a lakiteleki filmfesztiválon a megosztott fődíj mellett még három másik elismerést is szerzett. A fiatal, székelyudvarhelyi születésű, városunkban élő és dolgozó Csibi László már több szakmát kipróbált: volt hangosító, világosító, riporter, most pedig operatőr, rendező és vágó egy személyben.
Ö. I. B.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 01:40 | 26 Septembrie, 2015

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Édes Erdély, itt voltunk
Csibi László legújabb dokumnetumfilmje elnyerte a Lakiteleki Filmszemle fődíját. A szerző a film készítéséről vallott az Erdélyi Figyelő nézőinek.
Áron Antal
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:03 | 06 Octombrie, 2015

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB