Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2015. augusztus 20. - Valahol van egy város fontosság:
Kelemen Hunor
Ma délután a különböző városokhoz kapcsolódó élményeimet, köztük Kolozsvárhoz, Marosvásárhelyhez, Csíkszeredához fűződő történeteimet meséltem el a Valahol van egy város című antológia bemutatóján. A kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület előadótermében megszervezett eseményen a kötet szerzőjeként voltam jelen Markó Béla, András Sándor és Csapody Miklós társaságában. Erdély kulturális fővárosának sokarcúságáról a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénye keretében beszéltünk szerzőtársaimmal.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 17:17 | 14 August, 2015

Lásd a(z) "----- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

Valahol van egy város...
Könyvbemutatóval egybekötött felolvasás zajlik a Minerva Alapítvány kiállítótermében.

Előszót mond Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:55 | 30 August, 2015

Lásd a(z) "You Tube" újságban megjelent cikket itt.

2015. augusztus 20. - Valahol van egy város
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:59 | 30 August, 2015

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Otthonos-e az „élhető” város?


Főként magyarlakta városokat idéztek föl, de Bukarestről, Oxfordról és Los Angelesről is szó került – a képzeletbeli és „személyes” városok mellett – azon a könyvbemutatón, amelyet a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeként tartottak meg augusztus 20-án, csütörtökön a Minerva Művelődési Egyesület előadótermében.

A Kárpát-medence negyvenhárom írójának alkotásait tartalmazó, Valahol van egy város című antológia bemutatóján Markó Béla és Kelemen Hunor szerzőként volt jelen. A könyv két magyarországi alkotója, András Sándor és Csapody Miklós írók társaságában, Kántor Lajos író, publicista vezetésével arról beszéltek: milyen élmények, történetek fűzik őket az erdélyi városokhoz, valamint Bukaresthez, amely azért „élhető”, mert érzelmileg távoli, szép és csúnya is egyszerre, és „nem kellett érte megharcolni”.

Három „transzszilván városálmot” és egy távoli negyediket megrajzoló rövidprózája kapcsán Markó Béla azt mondta el, miért áll közel hozzá Kézdivásárhellyel és Marosvásárhellyel együtt Kolozsvár is, és miért tud távolságtartással tekinteni Bukarestre, amelyhez közéleti szereplőként élete jelentős szelete kötődik: „Furcsamód azok az élhető városok, amelyekért nem kell megküzdeni, megharcolni. Bukarest számunkra azért lehet élhető, mert tudjuk: nem volt, nem lesz és nem is lehetne a miénk” – vont párhuzamot a hazai közélet helyszíne, illetve az erdélyi magyarság „várait” jelentő települések között a szövetség egykori elnöke, aki az 1980-ban keletkezett Egy utca meghatározása című írását olvasta fel a kolozsvári eseményen. Ebben azt taglalja, mitől nevezhet az egyén otthonosnak egy olyan városrészt, amelyről az elnyomó rendszer gondoskodott, hogy gyökeresen megváltozzon.

Kelemen Hunor csíkkarcfalvi születésére és gyermekkorára utalva a várost a faluról érkező nézőpontjából mutatta be. Arról beszélt, hogy első városélményei Csíkszeredához kötik a „fájdalmas Moldamin-injekció”, illetve a „kerekeken gördülő, mozgó épület” képzete révén. A személyes gyermekkori történetét a kommunista rezsim abszurdumával párhuzamban láttatta a szövetségi elnök a kolozsvári könyvbemutatón. Szerinte a Ceauşescu-korszak városképet romboló intézkedése – a Nemzeti Bank csíkszeredai épületének kerekeken történő elszállítása – az otthonnak egy furcsa megfogalmazását körvonalazta számára: „Később elég sokáig azt gondoltam, hogy az én kedvenc házamat kerékre lehet tenni – mert miért ne mozoghatna térben a házunk, az otthonunk –, el lehet vinni oda, ahol én szeretnék élni, ahol a környezetemet, az otthonomat megpróbálom szebbé és jobbá tenni” – mondta gyermekkori élménye kapcsán Kelemen Hunor, majd hozzátette: saját képzeletbeli városának „törzse” Kolozsvár, de valamennyi erdélyi városból tartalmazna egy-egy kedvenc elemet, Bukarestből pedig – az egyszerre „szép és csúnya, rejtőzködő városból” – a George Enescu Fesztivált és a Kiseleff sugárutat tenné hozzá „személyes” városához.

A jelen lévő magyarországi szerzők közül elsőként András Sándor fogalmazott meg „emlék-szilánkokat” egytucatnyi városról, amely munkája révén vált időleges otthonává, Budapest mellett pedig Kolozsvárt nevezte meg olyan „nagyvárosként”, ahol „jó élni”. Csapody Miklós Selmecbányához, illetve Soporonhoz fűződő családtörténetét írta le az antológiába foglalt művében, és úgy vélte: az ember fontos tevékenysége gyökereinek felkutatása, hogy megtudhassa, mi és miért történt úgy az életében.

A Valahol van egy város című antológia a Korunk–Komp Press Kiadó gondozásában jelent meg, kolozsvári bemutatóján Bíró József színművész Lászlóffy Aladár versét – a gyűjtemény címadó alkotását –, valamint Szörényi László, Dragomán György és Esterházy Péter rövidprózáját olvasta fel.

 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:07 | 30 August, 2015

Lásd a(z) "Népújság" újságban megjelent cikket itt.

Írók meséltek valós és álombeli városaikról
Valóságos és elképzelt, megismert vagy csak megálmodott városokról beszélt csütörtök délután a kolozsvári Minerva Házban négy író: András Sándor, Csapody Miklós, Markó Béla és Kelemen Hunor.

A személyes hangvételű irodalmi délután apropója a Valahol van egy város című, a Korunk – Komp-Press kiadónál megjelent antológia bemutatója volt. Lászlóffy Aladár címadó versét, valamint Esterházy Péter, Dragomán György és Szörényi László prózáját Biró József színművész előadásában hallhatta a közönség, míg Markó maga olvasta fel Egy utca meghatározása című, 1980-ban született írását.


A Valahol van egy város című kötet 43 szerző tollával idéz meg olyan városokat, ahol magyarok éltek vagy élnek. A legrégibb szöveg több mint 50 éves és Kós Károly írta, a gyűjtemény törzsanyaga azonban kifejezetten új – mondta a könyvbemutató házigazdája és a kötet szerkesztője, Kántor Lajos.

András Sándor Budapestről érkezett a könyvbemutatóra, és első mondata az volt: Kolozsvár a második legjobb magyar város (a főváros után). „A forgalom bonyodalma, a könyvesboltok, kávézók, a levegő… a feleségem is mindig azt mondja, hogy ide kéne költöznünk. Ez a régió legjelentősebb városa kulturális szempontból, de a magyarországiak nincsenek tudatában ennek” – dicsérte Kolozsvárt a költő, aki élt Oxfordban, Londonban és Los Angelesben is. „Amikor az ember igazán megismer egy helyet, akkor jön rá, hogy egy város igazából: sok város” – vélekedett András Sándor.

Csapody Miklós Selmecbányáról és Sopronról ír a kötetben, mindkettő – Kolozsvárhoz hasonlóan – szabad királyi város volt. Beszélt az emlékezésről és a „város mögötti városról”, arról a percepcióról, amely szubjektívvé és egyedivé teszi mindenki saját város-élményét. Ugyanerről a személyességről szól Dragomán György Vízvezeték című, Biró József által tolmácsolt novellája: Segoviáról és annak római vízvezetékéről, és arról a frenetikus hatásról, amit az impozáns, római kori műemlék kiváltott az íróból.

Markó Béla a Transzilván városálom című írásával járult hozzá a kötethez. A könyvbemutatón azokról a településekről beszélt, amelyek meghatározóak voltak életében és amelyekből ez a „városálom” összeállt: Kézdivásárhelyről, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Bukarestről. Ez utóbbinak, mint mondta, éppen abban rejlik egyik varázsa, hogy – az erdélyi városokkal ellentétben – „nem küzdelmünk tárgya, hisz soha nem volt a miénk”.

Szóba kerültek a Ceaușescu-rezsim zárt városai, köztük Kolozsvár és Marosvásárhely is, amelyek azonban – mint ahogy az Kelemen Hunor számára egyetemista korában, egy sörözés során kiderült – csak a magyarok számára voltak zártak. Moldvából tömegesen telepítette be a magyar városokba a lakosságot a kommunista gépezet, számukra nagyon is nyitottak voltak az erdélyi magyarlakta települések.

„Városról kell beszélnem, de én falun születtem, sőt mai napig csíkkarcfalvi illetőségű vagyok” – mondta Kelemen Hunor, aki A Moszkva térről jöttem című riportját és A Keleti Misszió című versét adta a kötethez. Elmesélte, először betegség miatt, négy éves korában vitték be Csíkszeredába, így számára a „város” egyet jelentett a rettegett és fájdalmas injekcióval, majd a mozgó épület látványával, ugyanis abban az időben költöztették el a csíki Nemzeti Bank épületét. „Kerekekre rakták az épületet és mi ahányszor bementünk a városba, érdeklődve néztük, hol tart éppen. Arra gondoltam, miért ne lehetne az én szeretett házamat is kerekekre rakni és oda költöztetni, ahova akarom?” – emlékezett vissza a költő, aki ugyanakkor kevésbé kedves történetet is felidézett az első város-tapasztalatok között: „Karcfalván nem láttam románul beszélő embert, mert a milicista is magyarul beszélt. Marosvásárhelyen tapasztaltam meg, hogy a város nem csak injekciót és mozgó épületet jelent, hanem románul beszélő milicistát is, aki felpofozza a kamaszt az utcán, mert például fülbevalója van.”

Azt is elmondta, képzeletbeli városa olyan elemekből áll össze, mint a vásárhelyi Teleki Téka, az Aranykakas, de a bukaresti Kiseleff sugárút is, vagy New York forgataga, amelyről sokszor álmodik. „Érdekes módon mindig a város szélén laktam. Mindig be kell mennem a városba. Ez most is így van, Kolozsváron” – mondta Kelemen Hunor.

Biró József egy Esterházy-novellával zárta a személyes hangvételű irodalmi estet, majd a jelenlévő szerzők dedikálták a Valahol van egy város című kötetet.

T. Koós Imola
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:15 | 30 August, 2015

Lásd a(z) "Maszol" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB