Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2015. július 27. - Alternatív orvoslás: kuruzslás és/vagy gyógymód? fontosság:
Az akupunktúra, homeopátia, csontkovácsok és más alternatív gyógymódok témakörében Buchwald Péter dr. Bódizs György, dr. Molnár B. Géza és dr. Széplaki Attila orvosokkal beszélget el
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 03:50 | 27 Iulie, 2015

Lásd a(z) "----- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

Alternatív orvoslás: kuruzslás vagy gyógymód?
A csontkovácsolás és az akupunktúra kiegészítő módszerként használhatók, de nem helyettesítik a konvencionális medicinát. A homeopátia már más eset.

Az alternatív medicina soha nem látott népszerűségnek örvend napjainkban, a jelenséggel pedig immár a klasszikus orvostudomány képviselőinek is foglalkozniuk kell. A Kolozsvár Társaság legutóbbi, Alternatív orvoslás: kuruzslás és/vagy gyógymód? elnevezésű kerekasztalán is ez a téma került napirendre, ahol dr. Bódizs György allergológus, a kolozsvári rehabilitációs kórház orvos-igazgatója, dr. Molnár B. Géza epidemiológus és dr. Széplaki Attila ortopéd-főorvos beszélgettek a kérdésről. A beszélgetést Buchwald Péter moderálta.

A bevezetőben elhangzott, hogy az orvostudomány mára odáig fejlődött, hogy majdnem minden betegségre létezik többé-kevésbé hatékony gyógyszer. Buchwald Péter hangsúlyozta, hogy egy betegség az egyszerű ágynyugalomtól is meggyógyulhat. Ilyenkor az immunrendszer végzi a dolgát, és ha ez nem lenne elegendő, azt követően beszélhetünk orvosi beavatkozásról.

„Kuruzslók és szélhámosok akkor tűnnek fel, amikor például egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ember hozzátartozói minden lehetséges módszerhez hajlandók fordulni” – mondta. Megjegyezte, hogy globális szinten évente a gyógyszerkutatásra fordított összeg közel azonos az űrkutatásra szánt összeggel, és évente 4-6 olyan gyógyszert állítanak elő, amelyik áttörést jelent a gyógyításban. Elhangzott, hogy egy gyógyszerkészítmény engedélyeztetése 10-12 évbe telik, és nagyon költséges folyamat.

Az akupunktúra, homeopátia, csontkovácsok és más alternatív gyógymódok kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagyon nehéz bármelyikről is megmondani, hogy valóban hatékonyak-e vagy sem, de ezek esetében egyértelműen fontos a páciens hite a gyógyulásban, hisz a hit az immunrendszert erősíti. „Előfordulhat, hogy egy adott betegség valamelyik módszertől megszűnik, de hogy tudományosan is bizonyítani lehessen az eredményességet, ahhoz kontrollcsoportos vizsgálatok is szükségesek lennének” – mondta.

Fogalomtisztázás

Molnár B. Géza egy 1983-ban szervezett Korunk kerekasztal-beszélgetés felidézésével indított, amelyen szintén orvosok beszélgettek a témáról, igaz, akkor még „szerencsére elméleti hitviták” zajlottak az alternatív gyógyászatról. A szakember fontosnak tartotta tisztázni a komplementer és az alternatív orvoslás fogalmait, ugyanis ezeket gyakran szinonimaként használják, ami nem helyes.

A komplementer ellátás azt jelenti, hogy létezik egy orvosi diagnózis, terapeutikai gyógyítási felfuttatás, és ezekhez hozzátartoznak bizonyos eljárások, amit fiziopatológiai, immunnológiai, biológiai szempontból jól ismernek, vagy nem, de használják, mivel bevált módszerekről van szó. Vagyis a komplementer gyógyászat lényege, hogy a módszereit kiegészítésként használhatják a konvencionális gyógymódok, míg az alternatív kifejezés helyettesíthetőséget jelent. Az engedélyezett, tradicionális, a nyugati orvoslás helyett csak azt használják, ami sok esetben tragédiához vezet.

Fotó: Kolozsvár Társaság

Az EU-ban, így Romániában és Magyarországon is törvényi rendelkezések szabályozzák, hogy mit jelent a komplementer ellátás, és azt is, hogy ki, milyen körülmények között, milyen kompetenciával végezhet különböző típusú gyógyító tevékenységet. „Itt kezdődik az a borzalom, amire azt mondtam, hogy a kollégák a nyolcvanas években szerencsések voltak. Csak Romániában 51 ilyen kompetenciát, vagy szakképesítést lehet nyerni, és ehhez nem szükséges orvosnak lenni” – fogalmazott. Hozzátette: a világ lakosságának 60 százaléka csak komplementer vagy alternatív gyógymódokat használ, mivel vagy nem jutnak hozzá a hagyományos orvosi ellátáshoz, vagy nem akarnak élni vele.

Manuális terápiára alapozott a magyar népi gyógyászat

Molnár doktor történelmi kitekintést is tett, és megemlítette, hogy a négykötetes Magyar Művészettörténet mindegyik kötetében külön fejezet van az orvoslás és egészségügyi ellátási rendszerekről. Ortutay Gyulának az Ősmagyar hitvilág című könyvében is számtalan utalást lehet találni a sámánizmusról, a különböző gyógyeljárásokról, népi gyógyászati eszközökről annak ellenére, hogy azokból a korokból írott emlékek nincsenek, legalábbis ő nem talált. Aztán a 15. század végén megtiltották a kuruzslást, legalábbis az akkor el nem ismert gyógymódokat és gyógyeljárásokat, aminek az lett a következménye, hogy a hagyományos magyar népi gyógyászatba nem nagyon kerültek be az import gyógyászati eljárások.

A magyar népi gyógyászat a középkortól kezdődően elsősorban gyógynövény-terápiára, balneoterápiára, mozgásterápiára, vagyis közvetlen fizikai, manuális terápiára alapozott. „Nálunk nem voltak meg azok a hagyományos népi gyógyászati eszközök, amelyek különböző hirtelen gyártott, vagy a tudomány által nem elfogadható teóriákat alkalmaztak, sőt a vallási hovatartozás és a rituálék is csak kiegészítésként jöttek, és nem erre voltak alapozva a gyógyítás alapjai. Ez nagyon érdekes dolog egy olyan környezetben, ahol több hatás is keresztezte egymást, de azzal magyarázható, hogy a gyógyító papok vagy világi papok, illetve utánuk a laikus medikusok és borbélyok általában a görög, római és arab beütéses praktikákat gyakorolták, és nem a távol-keleti, ázsiai praktikákat” – magyarázta.

Széplaki Attila azzal a meghökkentő kijelentéssel nyitott, hogy a sebészeket hosszú ideig nem tartották doktornak, Angliában például ma sem azok. Régen céhekben dolgoztak, és amikor Kolozsváron is elindult a sebésziskola, akkor nem medicina volt. A komplementáris módszerek kapcsán hangsúlyozta, nagyon ritka, hogy egy módszer egyedül hasson.

A csontkovács kifejezés csak a magyar nyelvben létezik – mondta, valószínűleg onnan ered, hogy hajdanán a kovácsok művelték.

Tartózkodjunk a hályogkovácsoktól

A csontok helyretétele, gyógyítása nem változott semmit Hippokratész óta, hisz nem lett gyorsabb a csont gyógyulása, ugyanúgy fáj a csonttörés, csak annyit tudnak tenni, hogy elősegítik a helyes, komplikációmentes gyógyulást, esetleg valamelyest lerövidítik a gyógyulási időt. A szakember hangsúlyozta, hogy el kell választani a kiropraktikát - ami mára tudományos alapokra került – a csontkovácsolástól, ami a népi gyógyászat határán mozog.

A kiropraktika gyökerei évezredekre nyúlnak vissza, tudományossá az Egyesült Államokban vált, amikor 1897-ben Iowa államban megalapították a mindmáig működő kiropraktikai intézetet. A kiropaktőr kizárólag a hátgerinc betegségeivel foglalkozik, míg a csontkovács mindennel, amihez széles látókor szükséges. Itt jön be ennek veszélye is, hisz a csontkovács tudása nem mindig megalapozott, a hályogkovácshoz hasonlóan minél kevésbé ismeri a veszélyeket, annál bátrabb. Ha nem válik be a módszere, a páciens egyszerűen továbbáll, ám az orvos már felelősségre vonható.


Széplaki azt mondta, hogy a hátgerincfájdalmak, derékfájdalmak jó részét egy kiropraktikus kitűnően tudja kezelni, nem kell rögtön műtétre jelentkezni. A hátgerincfájdalmak a fiatalkor jelenségei, és a kor előrehaladtával jelentkeznek, és legtöbbször az okozza őket, hogy a csigolyák összenyomódnak, a körülöttük lévő ligamentum lazává válik, és becsípődik két csigolya közé. A szakember szerint egy ügyes kiropraktikus pici, rövid mozgásokkal kinyitja a csigolyákat, a ligamentum felszabadul, és a fájdalom elmúlik. A jó csontkovács ezt egy alkalommal megoldja, aki többször is visszahívja a pácienst, az pénzt akar keresni – fogalmazott.

A műtét a legvégső megoldás

Hozzátette, hogy már 15 éve nem operál hátgerincet, mert rájött, hogy nem kell. A hátgerincműtétnek megvannak a szigorú indikációi – mondta, operáció csak a motorikus tünet esetén szükséges, hisz amíg nincs mozgáskiesés, minden más módszernek van létjogosultsága. „Bizonyos csonttöréseket mozgással kezelek. Ez az ún. funkcionális töréskezelés, Svájcból és Franciaországból indult el, és hosszú évtizedek óta harcolok a bevezetéséért, de nem szeretik, mert nem kényelmes, és több időt igényel” – magyarázta.

Széplaki a kiropraktika mellett a piócakezelést és a légylárvákkal való kezelést is említette. Előbbi gyönyörűen bevált módszer a sebészetben – mondta, hisz a piócák segítik a véralvadást, segítik és támogatják a visszereket, és helyreállítják a vérkeringést. „Az első kolozsvári reinplantáció alkalmával – amelyet a kettes sebészeten végeztünk – alkalmaztunk először piócákat” – jegyezte meg a szakember. A légylárvák orvosi használata kapcsán hozzátette: a háborúkban figyelték meg, hogy a légylárvák kitisztítják a sebet. Ma steril körülmények között tartják a legyeket, a lárvákat a sebekbe helyezik, és kiváló eredmények vannak.

Bódizs György szerint a témakör olyan terület, amelyikre nem szívesen kalandoznak a klasszikus orvostudomány képviselői. Ugyanakkor az is igaz – tette hozzá, hogy a klasszikus orvostudományban is számos olyan módszert alkalmaznak, ami eredménnyel jár, pedig nincsenek tudományos bizonyítékokon alapuló kettős vak kísérletek. Szerinte megközelítés kérdése, hogy mit nevezünk nyugati orvostudománynak, hisz a kínaiaknak az európai tudomány lehet furcsa. A modern orvostudományról szólva elmondta, alig 200 éves múltra tekint vissza, és integráló tudománynak számít, hisz magában foglalja a modern kor vívmányait, ezért sokkal hatékonyabb, több mindent meg tud oldani, mint a komplementer, vagy az alternatív medicina.

Hit nélkül nem hat

A homeopátia is mintegy 200 éves, szintén egy véletlen felfedezésen alapul, és alapelve, hogy hasonlót a hasonlóval gyógyít. Olyan hatású szereket adnak a betegnek, amelyek ugyanolyan tüneteket okoznak, mint az illető betegség tünetei. Másik furcsasága, hogy gyógyszernek minősülő készítményeket alkalmaz, ám hatóanyag nincs bennük, mivel olyan mértékben felhígítják az eredeti hatóanyagot, hogy később már nem lehet kimutatni. Az ún. potenciálási folyamat során a gyógyszerész beleteszi a fizikai erejét, a lelkét és a hitét a gyógyszerbe, ami a gyógyszeripartól teljesen eltérő mentalitás, és tulajdonképpen ez az információ marad benne a gyógyszerben, a hatóanyag nem – magyarázta az eljárást.

E mellett pedig alapvető fontosságú a hit, hisz a nélkül nem hat. A homeopátia hívei hangsúlyozzák, hogy a klasszikus gyógyszerekkel szemben nincsenek káros mellékhatásai. „A homeopátia most divatos, de ugyanazon a szinten működik, mint 200 éve, nem történt semmilyen technológiai, tudományos szintű újítás. Nagyon nehéz tudományos szinten valamit is mondani róla, tudományos eredményekkel igazolni hatását” – mondta Bódizs, aki olyan esetekben tudja elfogadni a homeopátiát, amikor a klasszikus medicina nem képes gyors, hathatós eredményre.


Nagyon sok olyan funkcionális betegség van, amelyek esetében tüneteket kezelnek, de gyógyítani nem tudják. Ilyen például az allergia, amikor elfogadható a homeopátiás módszer, mert ilyenkor magát a szervezetet kell megváltoztatni. „A klasszikus kínai gyógyászatoknak alapjellegzetessége a holisztikus kezelés, az egész embert kezelik, nem azt az egy betegséget próbálják meggyógyítani, hanem az egész embert visszaállítani eredet státusába. A klasszikus orvostudomány is ezt hirdeti, de ellenkező irányba haladunk, hisz már van orvos, aki csak a bal füllel és van, aki csak a jobb füllel foglalkozik” – magyarázta.

Jó, ha kéznél van egy altatóorvos

Az akupunktúra kapcsán elmondta, hogy még az őshazájában, Kínában sem volt mindig egyértelmű a megítélése. Azon alapszik, hogy az emberi testben ún. meridiánok vannak, ezeket egyesek látni vélik, és az ezek mentén elhelyezkedő pontokat, ha mechanikusan ingerlik, akkor változás áll be a szervezetben. „Nagyon hatékony fájdalomcsillapítási módszernek számít, az amerikai klinikákon megengedett a műtéti fájdalomcsillapítás, de ha nem hat, akkor jön az aneszteziológus. E mellett migrénes fájdalmak kezelésére is alkalmas. Az ilyen módszerek nagy előnye, hogy olcsók, és akiknél beválik, egy sokkal költségkímélőbb alternatíva. Romániában ezért a biztosító is fizeti az akupunktúrát, a homeopátiát viszont nem” – mondta.

A homeopátiás gyógyszereket is sokkal olcsóbban meg lehet venni, de azok hatását nem ugyanúgy kell értelmezni, mint a hagyományos gyógyszerekét. Ennél a pontnál tért ki a szakember az étrend-kiegészítőkre, amiket nagy üzletnek nevezett.

„Onnan indult a dolog, hogy a gyógyszerek engedélyeztetése hosszadalmas és drága. Talán túlzásba vitték a gyógyszer-engedélyeztetési procedúrát, ami nyilván a mi érdekünkben is, de ez már gátolja a gyógyszerek fejlődését. A nagy gyárak ezért az alternatív utat is megpróbálják használni, és nem gyógyszerként könyveltetik el a készítményeket, hanem étrend-kiegészítőként, amiket gyakorlatilag élelmiszerként adnak el. A baj az, hogy azt hirdetik róla, hatása egyenértékű a klasszikus gyógyszerekkel. Ez nem így működik. Hatását úgy kell elképzelni, hogy ha húsz évig szedjük, akkor a koleszterinszintünk nem emelkedik 50 milligrammal, csak 30 milligrammal. Az már egy eredmény, de ehhez 20 évig kell szedni. Ha kiderül, hogy mégsem vált be, akkor nem reklamálhatunk sehol, mert igazi garanciát nem vállal senki” – világított rá az ellentmondásokra a szakember.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 16:06 | 25 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "Transindex" újságban megjelent cikket itt.

Hol kuruzslás, hol gyógymód
Nem önmagukban az alternatív gyógyászati módszerekkel van gond, hanem azzal, ha ezeket egészségügyi alapképzés nélkül alkalmazzák – hangzott el a héten a kincses városbeli Kolozsvár Társaság Alternatív orvoslás: kuruzslás és/vagy gyógymód? című rendezvényén.

A Buchwald Péter által moderált beszélgetésen három orvos, Bódizs György, Molnár B. Géza és Széplaki Attila fejtette ki nézeteit a témáról.

A csontkovácsolástól az önszuggesztióig
Az akupunktúra, homeopátia, csontkovácsolás és más alternatív gyógymódok témáját taglaló beszélgetésen Dr. Széplaki Attila elmondta, hátgerincbántalmak esetén akár egy csontkovács vagy kiropraktor is segíthet a betegen megfelelő képzettség birtokában. Mint kifejtette, nem minden esetben van szükség operációra, ugyanis előfordul, hogy nem isiászról van van szó, hanem csak egyszerűen becsípődött egy úgynevezett ligamentum vagy szalag két gerinc közé. Ilyenkor egyszerű kézmozdulattal szét lehet a két gerincet választani, és a szalag kiszabadul. Az orvos ugyanakkor hozzáfűzte: a kiropraktornak ez a művelet már első próbálkozásra kell sikerülnie. „Aki ilyenkor visszahív további kezelésekre, az csak pénzt akar keresni” – figyelmeztetett. Kifejtette, a funkcionális kezelés hatékonyabb a műtétnél, ugyanakkor sarlatánságra is tud példát mondani: előfordult, hogy valakik úgy próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan áldozatuktól, hogy az állították, képesek tumort műtét nélkül is kivenni. Dr. Széplaki kitért arra is, hogy akár a hisztéria is válthat ki funkcionális tünetet. Egy ilyen beteg például arra panaszkodott, hogy nem tudja a nyakát mozgatni, az orvos azonban rájött, hogy nem fiziológiai természetű a gond, és végül desztillált víz beadásával gyógyította meg. Mint elhangzott, néha az önszuggesztiónak is elképesztő hatása lehet. Az orvos elmesélte, Amerikában egy halálra ítélttel próbálták ki, hogy azt mondták neki, halálos dózisú mérget inekcióznak be neki, de valójában ártalmatlan vizet kapott, az elítélt ennek dacára meghalt.

Homeopátia és akupunktúra
Dr. Bódizs György többek közt arról értekezett, hogy a modern orvostudomány viszonylag új keletű, alig kétszáz éves múltra tekint vissza, ettől teljesen különállóan fejlődött ki a homeopátia. Mint fogalmazott, a homeopátiás készítményekben ugyan eredetileg van hatóanyag, de annyira felhígítják, hogy csak az „információ” marad benne. Ráadásul a betegnek még hinnie is kell benne, mert ha nem, akkor ezek a készítmények nem hatnak, egyébként meg nehéz tudományosan igazolni, hogy bármilyen hatásuk lenne. Bódizs György azt mondta, olyan esetekben tudja elfogadni a homeopátiás kezelést, amelynek az orvostudomány jelenleg csak a tüneteit tudja kezelni: ilyen betegség például az allergia, ilyenkor magát a szervezetet kell „megváltoztatni”. Az alternatív, úgynevezett holisztikus gyógymó­dok közül a legősibb a kínai eredetű akupunktúra, amely több mint 2000 éves. Bár az ókori Kínában is akadt olyan császár, aki betiltotta, ezzel együtt nagyon hatékonyan lehet vele fájdalmat csillapítani, példa erre a migrénes fájdalom. A beszélgetésen elhangzott az is, hogy a természetgyógyászat legnagyobb előnye, hogy olcsóbb, ezért a biztosítók nem vetik el a gyógymód létjogosultságát. Romániában például az egészségbiztosító fizeti az akupunktúrát, azonban a homeopátiát már nem. Az orvos ugyanakkor azt is elmondta, mivel rendkívül körülményes egy-egy gyógyszert szabadalmaztatni, engedélyeztetni, a gyógyszergyárak szívesen folyamodnak ahhoz a módszerhez, hogy egy-egy készítményt inkább nem gyógyszerként, hanem táplálékkiegészítőként dobnak a piacra. A beszélgetésen többek közt elhangzott, egy Ausztráliában végzett kutatás nemrégiben azt mutatta ki, hogy a homeopátiás készítmények hatása az esetek 69 százalékában nulla volt, még a palcebohatás sem működött. Ezért a déli kontinensen megszüntették ezek finanszírozását. Az orvosok egyébként a közönség őszinte derültségére azt is elárulták: a gyógyszerkutatást a gyógyszereladásokból finanszírozzák, ezért a viagra az egyetlen gyógyszer amely rentábilissá tette azt.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 16:10 | 25 Septembrie, 2016

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB