Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2015. április 10. - Magyar állami kitüntetések átadása fontosság:
Három jeles kolozsvári személyiség vehette át tegnap Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán Mile Lajos főkonzultól az Áder János magyar köztársasági elnök által adományozott magyar állami kitüntetéseket.

Orbán Katalin, a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségének korábbi vezetője Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott, Egyed Péter filozófus, író és Szilágyi Pál egyetemi oktató pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjében részesült.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 03:37 | 14 Aprilie, 2015

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2015. április 12. - Magyar állami kitüntetések átadása

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán, szépszámú meghívott előtt, Mile Lajos főkonzul három neves erdélyi közszereplőnek átadta az Áder János Magyarország köztársasági elnöke által adományozott magyar állami kitüntetéseket. A főkonzul tolmácsolta a magyar köztársasági elnök szavait.
Mile Lajos főkonzul Orbán Katalin, a Kolozsvári Rádió magyar nyelvű műsora volt munkatársának, korábbi vezetőjének a Magyar Ezüst Érdemkeresztjét nyújtotta át. „A gyors és pontos tájékoztatás, a romániai és az egyetemes magyar kultúra iránti elkötelezettség szellemében, a nyelvművelés és a szórakoztatás előtérbe helyezésével vezette az intézmény magyar szerkesztőségét tizenkét éven keresztül.”
Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Mile Lajos főkonzultól dr. Egyed Péter bölcsész, író és dr. Szilágyi Pál professzor.
„Egyed Péter a kortárs magyar irodalom és filozófia egyik legnagyobb hatású erdélyi alkotója, a kolozsvári BBTE oktatója.”
„Dr. Szilágyi Pál neves matematikus, az erdélyi tudományos élet szervezője, a magyar nyelvű felsőoktatás kialakításának és fejlesztésének meghatározó egyénisége, külföldön és belföldön egyaránt elismert szakember.”
Rostás Péter István, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettese laudációjában kiemelte: Szakmailag Orbán Katalin több mint évtizedes szerkesztőségi- vezetői pályaszakaszához kötődik a csapatépítés. Diszkrécióval, következetességgel tűnt ki ebben a munkában. A kolozsvári Rádió magyar szerkesztőség csapatépítő munkája tervezést, szervezést, mérlegelést, árnyalt értelmezést jelentett. A struktúrateremtés egy rádió adásfolyamatának a medrét jelenti. Ebben a cseppfolyós miliőben kellett néha „gáboráronos” furfangossággal és rátartisággal keretet teremteni a köz-szolgálatiságnak. Csapatot és stílust teremtett a rádióban. Nyugdíjazása után is a rádió holdudvarában maradt, a Donáth 160 Egyesület tiszteletbeli elnöke.
Dr. Egyed Péter a BBTE professzorát, a költőt és az írót laudáló Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője kiemelte: Egyed Péter tudja, az életben, az irodalomban, a filozófiában szembesülhetünk a szükségszerűség fogalmával. Költő, író, Bretter György- tanítvány, oktatási intézmény létrehozója. „Tudja, hogy milyen fontos a hagyományokra való odafigyelés, mely nélkül esélyünk nincs a folytatásra”.
Egyed Péter rövid köszönő beszédében elmondta: Abban a szerencsés helyzetben volt része, hogy amiket írt nagyon sokan olvasták, a nagyszüleitől a barátokig. Sokat vitáztak az általa leírtakkal kapcsolatban, ami számára ösztönzést jelentett, ami „mai napig hergelt állapotban” tartja őt.
Dr. Dávid László a Sapientia, EMTE jelenlegi rektora laudálta dr. Szilágyi Pál professzort, az intézmény korábbi rektorát. A tények nyelvén beszélt. A részletes önéletrajz többet mutat az egyéniségről, mint a rövid laudáció- mondta Dávid László. Sikertörténetről beszélhetünk.
Szilágyi Pál Tasnádon született. Középiskolai tanulmányait Nagyváradon, az egyetemi tanulmányait a Bolyai Egyetem matematika karán végezte. Teljes szakmai életét a Bolyai illetve a BBTE töltötte be. Dékán, rektor-helyettes funkciót töltött be. Nevéhez fűződik a magyar nyelvű képzés megvalósítása. Gazdag szakmai pályának egyik fontos mozzanata a Sapientia Egyetemhez kötődik, melynek elindítója, tanácsadója volt. Vezetői funkciót töltött be. Szilágyi Pál a Sapientia Egyetem rektora volt, mikor külső támadások érték az intézményt. Egyenessége, nyugodt tartása segített a problémák megoldásában. Tudatosította, hogy van értéke a magyar egyetem létezésének.
Dr. Szilágyi Pál beszédében kiemelte: „Olyan helyzetben került, hogy lehetőség teremtődött arra, hogy a romániai magyar egyetemi viszonyokat kivigyük külföldre.” A hazai magyar felsőoktatás olyan támogatást kapott Magyarországtól, hogy magas színvonalú oktatást, és kutatást tudtak megvalósítani.„Tudatosult, hogy létezünk, meg tudunk maradni, érdemes velünk törődni, van erőnk, és vannak tehetséges fiataljaink.”

Csomafáy Ferenc
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:47 | 14 Aprilie, 2015

Lásd a(z) "Erdon" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB