Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2014. december 12. - Titkosan - nyíltan könyvbemutató fontosság:
Nyíltan – a titkosszolgálatokról


Vannak a könyvek, amelyeket jó szívvel szerkeszt, örömmel ír az ember, és vannak, amelyeket hiába akarná, nem tud elkerülni. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Titkosan – nyíltan, a Korunk – Komp-Press kiadásában a napokban megjelent (az Idea nyomda által szépen kivitelezett, Könczey Elemér grafikáival illusztrált) kötet. Ezt kell mondanom, mind a személyes érintettség, mind az intézményi vonatkozások okán. Noha több év eltelt már azóta, hogy Bukarestben, a CNSAS házában néhány besúgói dosszié a kezembe került (a Hivatalnak előterjesztett Korunk-kutatói terv, a felsőbb jóváhagyás következtében) – az első döbbenet nyomai ma is bennem élnek. Közvetlen munkatársakról, sőt barátokról tudtam meg elhinni nem akart dolgokat. És ahogy mondani szokás, ez még csak a jéghegy csúcsa volt. A Korunk szerkesztőségével kapcsolatban elmondhatom, hogy a nálunk dolgozókra kiszámolt besúgói arány az átlagosnál jóval magasabbra tehető. (Bár ki tudja, hol milyen mértékű lehetett az ügynökarány…)

Természetesen a megfigyeltekről is szó van, mondhatni elsődlegesen róluk, rólunk van szó. Mire voltak kíváncsiak a tartótisztek, illetve fölötteseik, föl egészen a pártközpontig? A viszonylag teljes kép összeállásához, a rendszer működésének teljesebb megértéséhez még évek, évtizedek kutatására lesz szükség. Országhatárokon átívelő kapcsolatok felderítésére. A különböző titkosszolgálatok közti kapcsolatok megismerésére. (Mert a Szekuritáté rendkívüli érdeklődést tanúsított máshol, Magyarországon vagy Nyugaton, Amerikában élő barátainkkal, munkatársainkkal fennálló, akár csak levélbeli viszonyunk iránt.)

A kérdések sorolása hosszan folytatható. aki kezébe veszi a Titkosan – nyíltan című kötetet, előtte pedig részt vesz a Minerva Cs. Gyimesi Éva termében december 12-én du. 5 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetésen, több ismert személyiség (Dávid Gyula, Buchwald Péter, Cseke Péter, Tibori Szabó Zoltán) részvételével, az közelebb kerülhet a szennyes múlt, a kiszolgáltatottságok megismeréséhez, nem utolsósorban a szerkesztőségeken, az irodalmi életen belüli igazságok feltárásához.Kántor Lajos
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 23:55 | 08 Decembrie, 2014
 

2014. december 17. - A múlt feltárása ne a múlt elmaszatolása legyen!
– Nekünk elsősorban nem pitiáner leszámolásokra van szükségünk, hanem arra, hogy megértsük, kik tették tönkre az életünket és a fiatalságunkat.


Mert az enyémet ellopták! – fogalmazott Tibori Szabó Zoltán, lapunk munkatársa a kommunista rendszer megfigyeléseiről szóló beszélgetésen, amelyre múlt pénteken, december 12-én került sor a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében. A vita apropóját a Kántor Lajos által szerkesztett, a Korunk és Komp-Press kiadásában megjelent Titkosan – Nyíltan című kötet bemutatója adta. Az est során Dávid Gyula, Buchwald Péter, Cseke Péter, Kántor Lajos és Tibori Szabó Zoltán osztotta meg a múlt rendszer titkosszolgálatával kapcsolatos tapasztalatait, a felmerülő tudományos kihívások és erkölcsi megfontolások is terítékre kerültek. Lássuk, hogyan folytatódik a Securitate története.

SZÁSZ ISTVÁN SZILÁRD
  
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:05 | 17 Decembrie, 2014

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB